Välkommen till tre stora nyheter: Two Directions, Kafé Lusknäppen och Tidsvalvet

Välkommen till vår nya entré Two Directions, vårt nya Kafé Lusknäppen och barnsatsningen Tidsvalvet. Nyheterna är resultatet av det första kapitlet i en flerårig utvecklingsplan för byggnaden

 

Entrén Two Directions, med direkt tillgång till Tidsvalvet och Kafé Lusknäppen, hittar du på museets bakgård som nu för första gången öppnas för publiken. I decennier har denna bakgård använts för sophantering och parkering och därför varit stängd för publiken, omgärdat av ett högt plank med taggtråd. Den del av bakgården som ligger närmast Vasamuseet och Djurgårdsbron har nu förvandlats till ett välkomnande vardagsrum utomhus, inramat av formklippta lindar och spaljerade fruktträd.

Se livesändningen från invigningen 30 juni här 

 

Bakgården är utformad i samarbete med Bach arkitekter, Wi landskap, Kungliga Djurgårdens Förvaltning och Länsstyrelsen i Stockholm.

Kafé Lusknäppen

På museets bakgård står Lusknäppen, ett vackert litet hus som under museets tidiga år användes för att desinficera samlingarnas många föremål från skadedjur innan de fick ta plats på museet, i magasinen och arkivet.

Nu öppnar Lusknäppen för första gången för publik, som en del av upplevelsen på bakgården. Här öppnar ett sommarkafé där du kan slå dig ned både inne och utomhus för lättare mat, glass, en kopp kaffe eller ett glas vin.

Lusknäppen ingår i ett samarbete mellan tjugo andra restauranger på och kring Djurgården, där ett kvitto från en restaurang ger 10% rabatt på nästa (gäller ej på alkohol eller i kombination med andra rabatter). Kampanjen pågår året ut.

Klicka här för att se vilka restauranger som medverkar.

Gårdshunden Sickis

Vi har även planterat ett valnötsträd och här, i trädets skugga, möts du av en skulptur av museets egen gårdshund Sickis.

Sickis fanns på riktigt och var ursprungligen en gåva till Artur Hazelius, Nordiska museets grundare, från landshövdingen i Norrbottens län. Tanken var att Sickis skulle stoppas upp och ingå i scenografin i en utställning. Museets anställda blev så förtjusta i Sickis att de istället lät honom leva. Sickis kom att bli en kär gårdshund som till viss del även kom att ingå i museets utställningar, fast levande.

Two Directions

En ny entré dig leder dig mellan bakgården och museet. Utbyggnaden är ritad av Lone-Pia Bach, professor i restaureringskonst vid Kungliga konsthögskolan och för den konstnärliga gestaltningen av entrén står den finsksamiska konstnären Outi Pieski med konstverket Two Directions, inspirerad av föremål ur museets samiska samlingar.

Läs mer om Two directions och se filmen bakom arbetsprocessen

hb_dsc6479_detalj_liggande_webb.jpg