Nordiskas bakgård

Välkommen till Nordiska museets bakgård med kafé och bar i Lusknäppen, ett välkomnande vardagsrum utomhus under formklippta lindar. Fortsätt in i museet genom den nya entrén och konstportalen Two Directions.

Slå dig ned i Lusknäppen

På Nordiska museets bakgård står Lusknäppen, ett vackert litet tegelhus där museets restaurang serverar lättare lunch, kaffe och kylda drycker, bakverk och glass under vår- och sommarsäsongen. Välkommen att slå dig ned i en solstol eller vid borden i skuggan under lindarnas sirliga bladverk. Namnet Lusknäppen kommer av att huset under museets tidiga år användes för att desinficera samlingarnas många föremål från skadedjur innan de fick ta plats på museet, i magasinen och arkivet.

Jag vill se Lusknäppens öppettider

 

  • Nordiskas bakgård en sommardag 2020. Foto: Helena Bonnevier/Nordiska museet
  • Tegelbyggnaden Lusknäppen sommaren 2020. Foto: Helena Bonnevier/Nordiska museet
  • I Lusknäppen desinficerades föremål innan de togs in i utställningar eller magasin. Foto Nordiska museet
  • Entrén och konstverket Two directions. Foto: Helena Bonnevier/Nordiska museet

 

Möt gårdshunden Sickis

I skuggan från ett valnötsträd möts du av en skulptur av museets egen gårdshund Sickis.

Sickis fanns på riktigt och var ursprungligen en gåva till Artur Hazelius, Nordiska museets grundare, från landshövdingen i Norrbottens län. Tanken var att Sickis skulle stoppas upp och ingå i scenografin i en utställning. Museets anställda blev så förtjusta i Sickis att de istället lät honom leva. Sickis kom att bli en kär gårdshund som till viss del även kom att ingå i museets utställningar, fast levande.

Kliv in i museet via konstverket Two Directions

En ny entré leder dig mellan bakgården och museet. Utbyggnaden är ritad av Lone-Pia Bach, professor i restaureringskonst vid Kungliga konsthögskolan, och för den konstnärliga gestaltningen av entrén står den finsksamiska konstnären Outi Pieski med konstverket Two Directions, inspirerad av föremål ur museets samiska samlingar.

Läs mer om Two directions och se filmen bakom arbetsprocessen

hb_dsc6479_detalj_liggande_webb.jpg

 

Bakgården är bara början

Den nya bakgården och dess utsmyckning är det första kapitlet i en flerårig utvecklingsplan för museibyggnaden. I decennier var bakgården stängd och omgärdad av ett högt plank med taggtråd. Bakgården är utformad i samarbete med Bach arkitekter, Wi landskap, Kungliga Djurgårdens Förvaltning och Länsstyrelsen i Stockholm. 

Jag vill veta hur museibyggnaden ska bli