Nordiskas bakgård och Two directions

Välkommen till vår nya entré Two Directions och museets bakgård som nu är öppen för publik. Nyheterna är resultatet av det första kapitlet i en flerårig utvecklingsplan för byggnaden

 

Entrén Two Directions, med direkt tillgång till Tidsvalvet, hittar du på museets bakgård som nu för första gången öppnas för publiken. I decennier har denna bakgård använts för sophantering och parkering och därför varit stängd för publiken, omgärdat av ett högt plank med taggtråd. Den del av bakgården som ligger närmast Vasamuseet och Djurgårdsbron har nu förvandlats till ett välkomnande vardagsrum utomhus, inramat av formklippta lindar och spaljerade fruktträd.

  • Nordiskas bakgård en sommardag 2020. Foto: Helena Bonnevier/Nordiska museet
  • Tegelbyggnaden Lusknäppen sommaren 2020. Foto: Helena Bonnevier/Nordiska museet
  • I Lusknäppen desinficerades föremål innan de togs in i utställningar eller magasin. Foto Nordiska museet
  • Entrén och konstverket Two directions. Foto: Helena Bonnevier/Nordiska museet

Bakgården är utformad i samarbete med Bach arkitekter, Wi landskap, Kungliga Djurgårdens Förvaltning och Länsstyrelsen i Stockholm.

Lusknäppen

På museets bakgård står Lusknäppen, ett vackert litet hus som under museets tidiga år användes för att desinficera samlingarnas många föremål från skadedjur innan de fick ta plats på museet, i magasinen och arkivet. Under sommarsäsongen serverar museets restaurang lättare lunch, kaffe och kylda drycker, bakverk och glass i Lusknäppen. Välkommen att slå dig ned i en solstol eller vid borden i skuggan under lindarnas sirliga bladverk.

Gårdshunden Sickis

Vi har även planterat ett valnötsträd och här, i trädets skugga, möts du av en skulptur av museets egen gårdshund Sickis.

Sickis fanns på riktigt och var ursprungligen en gåva till Artur Hazelius, Nordiska museets grundare, från landshövdingen i Norrbottens län. Tanken var att Sickis skulle stoppas upp och ingå i scenografin i en utställning. Museets anställda blev så förtjusta i Sickis att de istället lät honom leva. Sickis kom att bli en kär gårdshund som till viss del även kom att ingå i museets utställningar, fast levande.

Two Directions

En ny entré leder dig mellan bakgården och museet. Utbyggnaden är ritad av Lone-Pia Bach, professor i restaureringskonst vid Kungliga konsthögskolan, och för den konstnärliga gestaltningen av entrén står den finsksamiska konstnären Outi Pieski med konstverket Two Directions, inspirerad av föremål ur museets samiska samlingar.

Läs mer om Two directions och se filmen bakom arbetsprocessen

hb_dsc6479_detalj_liggande_webb.jpg