Gå till innehåll

Sofis salong

En alkov i ett stort rum med valvöppning, tre sittmöbler i grått nedanför det stora atelljélika fönstret. Mintgröna och vita vägger, på golvet ligger en matta i grönt med samma form som valvet.

Sofis salong

Vi öppnar ett dolt rum, det kanske vackraste på Nordiska museet, för möten och tillställningar. Det som ursprungligen var tänkt som kafé är varsamt restaurerat och format till en salong med ateljékänsla där dagsljuset flödar från enorma fönster i tre väderstreck.

  • Passar för möte, mingel, workshops, lanseringar, provningar, mindre vigsel, fotografering.
  • Kapacitet: möte 12 personer, mingel upp till 60 personer.

  • Passar för: möten, mingel, workshops, lanseringar, provningar, mindre vigsel, fotografering 
  • Kapacitet: möte 12 personer, mingel upp till 60 personer
  • Lounge, konferensbord, barbord
  • Tillgänglig: dagligen, hel- eller halvdag, kvällstid
  • Teknik: TV-skärm för presentation och videokonferens, wifi
  • Tillgänglighet: hiss, rullstolsramp
  • Gäst-WC finns

Utöver lokalhyra tillkommer kostnader för städning, bemanning av väktare och värdar samt eventuella tillval såsom ljud- och ljusteknik. Fråga oss om offert för just ditt event!

I samtliga konferens- och eventbokningar ingår en kort introduktion av Stiftelsen Nordiska museet.  

Tillval

  • Mat och dryck från vår hållbara restaurang. Boka på matsalen@nordiskamuseet.se  
  • Gåva från Museibutiken till alla deltagare, såsom vår bok NORDBOR – fråga om våra erbjudanden!
  • Längre presentation av Nordiska museet
  • Entré till våra utställningar

Sofis salong ligger i museets södra kortgavel med stora fönster åt tre väderstreck. Fönstren, den ljusa energin och färgskalan ger en ateljékänsla som skapar fond för såväl kreativitet och idéer som minnesvärda ögonblick med vänner och familj. Välkommen att höra av dig med din förfrågan!

Lounge, arbetsbord och bar i flödande dagsljus

Sofis salong är ett symmetriskt indelat i tre delar. Mittpunkt är en lounge med sittmöbler som varit rekvisita i museets utställning Nordens Paris.

Till höger finns en arbetsdel med konferensbord för tolv personer och storbildsskärm. Vid det motsatta fönstret står ett rejält barbord och pallar. Intill bardelen hittar du separat gäst-WC.

Färgpaletten i Sofis salong är hämtad ur museibyggnadens ärgade koppartak. Du kanske upptäcker en blinkning i det inramade porträttet av Sofi Hazelius, medgrundare till Nordiska museet.

En alkov i ett stort rum med valvöppning, tre sittmöbler i grått nedanför det stora atelljélika fönstret. Mintgröna och vita vägger, på golvet ligger en matta i grönt med samma form som valvet.
Ett stort ljust rum med vita väggar och högt i tak, det ramas in av mintgröna portaler, nedanför ett enormt fönster står ett stort konferensbord med vinröda stolar, tv-skärm och lagerhylla i mintgrön färg längs väggarna.
Ett stort ljust rum med enormt fönster, ett vinrött barbord med pallar, till höger en orange dörr, vita väggar och en portal i mintgrönt, ljuset flödar in genom fönstret och skapar linjespel på väggen till vänster.

Tillägnad Sofi Hazelius

Sofi Hazelius, född Grafström (1839–1874) grundade Nordiska museet tillsammans med sin make Artur Hazelius år 1873. Vi tillägnar salongen i södra flygeln till henne, som pendang till Arturs rum i den norra.

Sofi var en ovärderlig kugge i uppbyggandet av samlingarna och den första utställningen, samtidigt som hon väntade parets son Gunnar. År 1874 avled hon i barnsängsfeber, i samband med Gunnars födelse. Men Artur fortsatte arbetet med parets dröm om ett folkets palats.

År 2018 fick museet en gåva där ett vackert oljeporträtt av Sofi ingick. Porträttet har tillhört Gunnars maka Gina Hazelius, Sofis svärdotter, och är utfört av Per Södermark, signerat 1867. Porträttet är aldrig tidigare visat på Nordiska museet. Nu har det fått sin plats i Sofis egen salong.

Sofis salong har möjliggjorts tack vare Nordiska museets & Skansens vänner.

Ett porträtt av en kvinna i kläder från sent 1800-tal i en oval guldram. Hon har spetskrage och ett mintgrönt band i rosett om halsen.
Sofi Hazelius, porträtt i olja utfört av Per Södermark, signerat 1867. Foto: Nordiska museet