Gå till innehåll
Barn & familj Program

Barnens magiska dag

En man och en kvinna i ett mörkt gammalt bibliotek håller i en bok som det lyser ett magiskt sken ur, kvinnan håller i en pendel.
En man och en kvinna i ett mörkt gammalt bibliotek håller i en bok som det lyser ett magiskt sken ur, kvinnan håller i en pendel.

Barnens magiska dag 28 april 11–16

Begränsat antal platser

Familjeuppdrag

Plan 1

Plan 3

Plan 4

Samlingssalen

Evenemanget har varit.

Se vad vi har på gång under "Evenemang" .

Välkommen till vår familjedag på Nordiska museet på Djurgården. Prova spådomskonst och testa lifehacks från förr ur museets hemligaste arkiv. Eller kliv in i barnens historia genom en magisk portal. Allt kan hända och allt är på riktigt i ett museum där magi uppstår och tiden är bakochfram.

Tänk om du hade varit barn för 150 år sedan. I en tid med gröt till middag varje dag. Utan el och mediciner. Men med många hemliga och kloka knep och lifehacks för att spå framtiden eller bota sjukdom. I Nordiska museets hemligaste arkiv har vi många sådana knep sparade. Funkar de än idag? Ge dig ut på en upptäcktsresa genom tid och rum under vår familjedag.

Program 11–16

11–16: Spådomskonst

Tuvalisa kan spå i teblad! Alla barn som vill och vågar kan spå sig hos Tuvalisa och göra en egen magiska pendel att spå framtiden med i vår pendelverkstad. Under Jubileumsbron, plan 3.

11–16: Öppet hus i Tidsvalvet

Hur hade din dag sett ut om du varit barn på 1880-talet, 1940-talet eller 1980-talet?  Genom en magisk portal kliver du rakt in i barnens egen historia. Vi slussar in lagom många barn och vuxna åt gången i vår interaktiva, prisbelönta utställning för alla från 8 år. Plan 1.

11–16: Öppet hus i Lekstugan

Lek dig igenom de sysslor du skulle ha haft om du varit barn på landet på 1890-talet. Vi slussar in lagom många barn och vuxna åt gången i vår bondgårdsvärld. Plan 2.

Utställningar, restaurang och museibutik har öppet 11–18.

11, 13 och 14.30: Lifehacks från förr (slutsåld programpunkt)

Häng med när Erik Ekstrand (SVT:s Världens hemskaste sjukdomar, Erik & Mackan) får testa nedskrivna gamla knep och lifehacks som vår superarkivarie Marie hämtat från museets allra hemligaste arkiv. Funkar de fortfarande tror du? I Samlingssalen.

  • Bli superstark med mögligt bröd
  • Avslöja en tjuv
  • Gissa någons ålder med en guldring och ett dricksglas
  • Flyg med en magisk flygramsa

Biljetter

  • Barnens magiska dag med Lifehacks: barn 170 kronor, vuxen 170 kronor (slutsålt).
  • Barnens magiska dag (utan Lifehacks): barn 75 kronor, vuxen 170 kronor (biljetter kvar).
  • I båda biljettyperna ingår Spådomskonst, Lekstugan och Tidsvalvet.
  • Det kanske kan bli väntetid vid någon aktivitet, men det finns mycket att göra och upptäcka!

Programmet är baserat på arkivhandlingar och berättelser i Nordiska museets kulturhistoriska samlingar. Medverkande är programledaren Erik Ekstrand (Erik & Mackan, Världens hemskaste sjukdomar SVT, SR), Tuvalisa Rangström (författare) och Nordiska museets egen arkivarie Marie Steinrud

En kvinna sitter vid ett bord med en bokhylla med böcker bakom sig. Hon håller i en magisk pendel med ljuseffekt i blått och har en bok framför sig.
Du kan bland annat spå dig hos Tuvalisa Rangström på Barnens magiska dag. Foto: Peter Segemark/ Nordiska museet

Stort tack för Barnens magiska dag, ett så bra program! Jag var där med min dotter som blir åtta år nu till sommaren och vi var båda väldigt nöjda, glada och smått betagna efteråt.

Det var mystiskt och lite Harry Potter stämning

…väl lämpat för magitemat, själva byggnaden påminner ju lite om Hogwarts

Våra besökare på Barnens magiska dag 2023