Boksamtal med Elin Anna Labba
Samtal 29 maj 18.30
Fåtal kvar
Evenemanget har varit.
Se vad vi har på gång under "Evenemang" .
Nordiska museets intendent Marit Baer möter bokaktuella Elin Anna Labba i ett samtal om samisk kultur och historia.
Augustprisvinnaren Elin Anna Labbas romandebut Far inte till havet bygger på berättelser om samiska byar som dränktes under 1900-talet stora vattenkraftsepok i norra Sverige. Boken innehåller en stark mor- och dotterskildring där det krypande, stigande vattnet är som en egen varelse. Det som en gång gav liv, blir ett ständigt hot. Om en mor som protesterar och blir alltmer isolerad, och dottern som önskar lägga det som krävs bakom sig, för att få det som alla andra.
Om Elin Anna Labba
Elin Anna Labba är författare och journalist. Hon har tidigare varit redaktör för samiska tidskrifter och ledare för Tjállegoahte, Författarcentrum Sápmi, vars uppgift är att stärka och synliggöra den samiska litteraturen. Hon debuterade som författare 2020 med sakprosaverket Herrarna satte oss hit: om tvångsförflyttningarna i Sverige, en skildring av tvångsförflyttningen av samiska familjer som pågick under många år på 1900-talet och så sent som på 50-talet. Elin Anna Labba tilldelades för den titeln Augustpriset i fackboksklassen år 2020.
Samisk historia i Nordiska museets utställning Nordbor
I utställningen Nordbor integrerar vi den samiska historien i den nordiska. Vi lyfter bland annat samisk kamp och markexploatering. Marit Baer är intendent på Nordiska museet med inriktning på samisk kultur och historia och levandegör utställningen i samtalet med Elin Anna Labba.
Om boken Far inte till havet
När Ingá och Rávdná kommer hem till sommarlandet ligger byn redan under vatten. Utan att förvarna dem har Bolaget dämt upp sjön igen, och det som var en gång var ett sjösystem har blivit ett ogästvänligt hav. I djupet skymtar kåtornas tak när de ror ut för att rädda det som går.
Runtom dem kliver det moderna samhället närmare, men de nya elledningarna dras högt ovanför dem, utan att ansluta. I luften knastrar elen och fåglarnas kvitter försvinner.
När Rávdná bestämmer sig för att bygga ett riktigt hus, trots att hon egentligen inte får lov som nomadiserande same, blir den lilla familjen mer och mer distanserad från de övriga i byn. Och vattnet, det kommer obönhörligt tillbaka.
Boken finns även i en nordsamisk utgåva (Ale mana merrii, 2024).