Gå till innehåll
Program

Människan och naturen under 500 år

Ett par äter lunch på en utkiksplats på 60-talet. Bilen står parkerad på en klipphäll och det är fin utsikt över en sjö.
Är picknick vid vägkanten en del av att vara nordbo? NMA.0034359, Digitalt Museum

Samtal 10 april 17.30

Visa alla tider

1–2 tim

Begränsat antal platser

Ingår i ord. entré

Samlingssalen

Evenemanget har varit.

Se vad vi har på gång under "Evenemang" .

Hur präglar naturen nordbornas liv och samhällen? Hör forskare berätta i ett samtal på Nordiska museet på Djurgården. Välkommen!

Livet i Norden formas och omformas i möten mellan människor och i samspel med naturen och klimatet. Och nog finns det en bild av nordborna som ett naturälskande folk. Men hur präglar naturen våra liv och samhällen, vilken roll har naturen? För 200 år sen, i efterkrigstiden och idag?

Välkommen till en kväll om nordborna och naturen på Nordiska museet på Djurgården.

Program

Våra medverkande inleder kvällen med varsin presentation. Sedan följer ett panelsamtal och diskussion tillsammans med Martin Emtenäs (SVT:s Mitt i naturen) som moderator.

Naturen som äventyr:

På jakt efter djur och naturupplevelser i Norge 1800-2000 (Karen V. Lykke)

Hur hänger 17- och 1800-talets farofyllda jakt ihop med dagens trekking och friluftsliv i Norge? Det får du veta mer om under Karen V. Lykkes presentation.

”Vid sekelskiftet till 1900-talet blev jakten kommodifierad. Allmänningar blev till privat mark och det påverkade jakträttigheterna. Att vandra förblev dock en allmän rättighet och utvecklades som en aktivitet i sig.”, säger Karen.

Karen V. Lykke är agronom, etnolog och professor i kulturhistoria vid Centret för utveckling och miljö, Oslo Universitet.

Naturen som tröst:

Naturen som hanteringsstrategi i kris och sorg (Fereshteh Ahmadi)

Vad betyder naturen för en människa i kris och sorg? Fereshteh Ahmad intresserar sig för existensiella frågor i sin forskning med fokus på sörjande föräldrar, canceröverlevande och drabbade under pandemin.

Hennes akademiska resa har präglats av filosofi och existentiella frågor, framförallt ur ett icke-religiöst perspektiv och med fokus på natur.

Fereshteh Ahmadi är professor i sociologi vid Fakulteten för hälsa och arbetslivsstudier vid Högskolan i Gävle.

Naturen som längtan:

Natur, kultur och ett naturälskande folk (Jonas Engman)

Hur och vad har format nordbornas längtan till naturen? Till stor del är det ett resultat av det sena 1800-talets modernitet. Inflyttningen till städerna väckte en längtan efter något som uppfattades som autentiskt, och som skapade en slags ”folklig historia” som utspelade sig i landsbygden och naturens miljöer.

Jonas Engman låter dig veta mer om hur övernaturliga väsen flyttade in i medelklassens barnböcker och högtider – och kanske i en slags folksjäl?

Jonas Engman är intendent på Nordiska museet och fil dr i etnologi.

Panelsamtal och diskussion

Kvällens moderator är Martin Emtenäs, journalist, författare och programledare för SVT:s Mitt i Naturen.

Om utställningen Nordbor

Nordiska museets nya basutställning Nordbor utforskar hur kulturen och livet i Norden formats och omformas, i möten mellan människor och i samspel med naturen och klimatet. Berättelsen tar plats i den nordiska naturens årstidsväxlingar – en gemensam erfarenhet för människor som bor i Norden, oavsett tid och kontext.

Kommande tillfällen

Evenemanget har varit.