Gå till innehåll
Program

Stickhistoria och silketröjor

Två tröjor av gult silke från 1600-talet monterade på skyltdockor mot en svart bakgrund. Båda har vita detaljer på axlar och i kanter och ett mönster i form av vita tulpaner.

Föreläsning 13 dec

Begränsat antal platser

Samlingssalen

Evenemanget har varit.

Se vad vi har på gång under "Evenemang" .

Kom och lyssna när textilhistorikern Maj Ringgaard berättar om stickningens historia, olika sticktraditioner, metoder och sticktekniker på Nordiska museet. Eftersnack med Johanne Ländin där du gärna får ställa frågor till Maj.

  • Tid: 17.30–19
  • Pris: 150 kr vuxen, 130 kr student/pensionär

Stickhistoria och silketröjor

I Nordiska museets samlingar finns en stickad tröja från 1600-talet. Tröjan är stickad i gult och vitt silkegarn och har ett tvåfärgat stickat mönster i form av blommor. På Göteborgs Stadsmuseum finns ytterligare en silkestickad tröja från samma tid. Den har ett helt annat mönster med stjärnor och är fint dekorerad med silver- och guldbroderier och är av typen som kallades nattröja.

Det här är två exempel på fina stickade silketröjor från 1600- och 1700-talet, värdefulla tröjor som användes i de högre stånden. De ligger till grund för de många olika typer av stickade tröjor, koftor och jumprar, som vi idag ser som traditionella plagg.

Eftersnack med Johanne Ländin från Nördic Knitting

Efter föreläsningen, 18.30–19, samtalar Johanne Ländin från stickpodden Nördic Knitting och tidningen Svenska Garnbladet med Maj Ringgaard. Johanne har länge varit fascinerad av de spännande och lite mystiska silkeströjorna. Nu får hon chansen att fråga Maj om allt hon undrat över dessa ”anmödrar” till alla senare stickade koftor och tröjor.

Den ena 1600-talströjan är till exempel stickad uppifrån och ner – en metod som blivit trendig de senaste åren! Publiken är också välkommen att ställa frågor.

Om Maj Ringgaard

Maj Ringgaard är textilhistoriker och konservator. Ph. D från Centre for Textile Research. Post doc. om stickade textilier 1500–1800.