Folkhemmets rum: Badrummet

Från och med 16 augusti visas fotoutställningen Folkhemmets rum: Badrummet på Nordiska museet, med ett 30-tal fotografier av bland andra Karl Heinz Hernried och Karl Erik Granath. Utställningen är den tredje delen i serien Folkhemmets rum, där vardagsrummet, köket, badrummet och sovrummet presenteras i fyra fotoutställningar med bilder hämtade ur Nordiska museets rika bildsamling.

Badrummet – från balja till spa

Badrummet är ett centralt men samtidigt privat rum i hemmet. Badrummet har under 1900-talet utvecklats från ett glömt och gömt rum till ett statusrum. Badrum med varmvatten började bli tillgängliga för många på 1930-talet. Men först på 1940- och 1950-talen blev badrum standard i smålägenheter. Det dröjde ännu längre innan alla landets hushåll hade tillgång till ett eget badrum och rinnande vatten. Bostadskooperationen HSB var föregångare när det gällde att bygga badrum för alla.

I badrummet kan vi spegla oss själva men vårt kanske mest intima rum speglar också dramatiska förändringar i samhället. Badrummets utveckling handlar både om en önskan att alla skulle kunna hålla sig rena och om ny teknik för vatten och avlopp. Badrummet symboliserade drömmen om modernitet.

Folkhemmet

Folkhemmet blev ett allmänt känt begrepp i Sverige vid årtiondena kring 1900-talets mitt, genom den socialdemokratiske politikern Per Albin Hansson. Alla skulle ha det bra materiellt och rätt till en god bostad.  Många sociala reformer genomfördes för att förbättra människors liv och speciellt bostäderna var viktiga när Sverige skulle moderniseras. Den goda bostaden hade modernt kök och badrum, varmvatten, vardagsrum, sovrum, garderober, gemensam tvättstuga och sopnedkast. Under 1940-, 1950- och 1960-talen byggdes miljoner hälsosamma, ljusa och praktiska bostäder för alla med hjälp av statliga lån. Bostadsområdena var möjligheternas plats och blickarna var riktade mot framtiden.

Mer om folkhemmet på Nordiska museet

Fem av folkhemmets rum, vardagsrummet, köket, badrummet, sovrummet och tvättstugan, är representerade i bokserien Folkhemmets rum, utgiven på Nordiska museets förlag våren 2013. Fotoutställningar om fyra av rummen kommer att avlösa varandra fram till och med 2015 (vardagsrummet, köket, badrummet och sovrummet). Samtliga bilder är hämtade ur Nordiska museets bildsamling som innehåller drygt sex miljoner bilder, vilket gör den till Sveriges största kulturhistoriska bildsamling. Här finns verk av flera av landets mest kända fotografer.

På Nordiska museet finns också hemmiljön Folkhemslägenheten, som visar hur ett typiskt boende på två rum och kök kunde se ut i slutet av 1940-talet. I lägenhetens badrum kan besökarna beundra den höga standarden för tiden och kika in i badrumsskåpet.

Nordiska museet har gett ut skivan Folkhemmets musik där Stefan Wermelin och Staffan Schöier har valt ut och samlat ett axplock av all den musik som gnolades ihop på 1930- och 1940-talen i Sverige. Skivan innehåller välkända låtar som människor lyssnade på i radion, spelade på grammofon eller själva sjöng.

Fotoutställningen Folkhemmets rum: Badrummet visas 16 augusti – 7 december 2014.

För mer information

Utställningsproducent

Amanda Creutzer
08-519 545 43
amanda.creutzer@nordiskamuseet.se

Presskontakt

Lisa Liljestrand
08-519 546 74
lisa.liljestrand@nordiskamuseet.se

Pressbilder

Foto: Karl Heinz Hernried, Nordiska museet.
Foto: Karl Heinz Hernried, Nordiska museet.
Foto: Karl Heinz Hernried, Nordiska museet.
Foto: Karl Heinz Hernried, Nordiska museet.
Foto: André och Irene Reisz, Nordiska museet.
Foto: Karl Erik Granath, Nordiska museet.

Att använda pressmaterialet

Pressbilder får endast publiceras i redaktionella texter om Nordiska museet eller museets utställningar, och fotografens samt museets namn ska alltid anges.

Behandlar texten huvudsakligen något annat vänligen kontakta museets bildförmedling.

Bilder finns högupplösta i anslutning till pressmeddelanden.

Folkhemslägenheten

Hur bodde man under folkhemstiden? Kliv in i Folkhemslägenheten, en typisk lägenhet på två rum och kök från slutet av 1940-talet.

Folkhemmets rum och Folkhemmets musik

Hitta mer information om Nordiska museets bokserie om folkhemmets olika rum och samlingsskivan med musik från folkhemstiden.