Insamling

Museet samlar och dokumenterar

Nordiska museet samlar och dokumenterar minnen och berättelser om människors liv i Norden för framtiden. Insamling ingår i det långsiktiga arbetet att utveckla museets samlingar. Målet för museets kunskapsuppbyggnad är att bidra till att fördjupa människors kritiska förståelse av sin egen och det samtida samhällets plats i historien.

Vill du få information om våra aktuella insamlingar?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Insamling till kommande basutställning

Vi söker dig som vill berätta om hur det är att leva här idag inför vår kommande storsatsning och nya basutställning om människors liv i Norden under 500 år.

Jag vill anmäla mitt intresse

 

Jubileumsinsamling: Vår framtid – en spaning mot Norden 2173

2023 firar Nordiska museet 150 år. Med jubileumsinsamlingen Vår framtid riktar vi blicken mot nästa 150 år. Hur tror och vill du att Sverige, Norden och världen ser ut i framtiden? Vad kan vi tillsammans göra för att nå dit? Berätta för framtiden. Gå till historien.

Jag vill delta och berätta för framtiden

 

Kriget i Ukraina – berätta för framtiden

Den 24 februari 2022 invaderades Ukraina av Ryssland. En historisk händelse som rubbat freden i Europa och som berör oss alla. Med den här insamlingen vill Nordiska museet dokumentera dina tankar och reaktioner kopplade till kriget.

Berätta för framtiden

Ekonomisk insamling för att rädda Ukrainas kulturarv

Kriget hotar också Ukrainas museer och kulturhistoriska platser. Stiftelsen Nordiska museet har startat en fond för insamling av ekonomisk hjälp i Sverige och Norden för att rädda Ukrainas kulturarv.

Stöd Ukrainas museer

Bidra med minnen av NK:s Franska

Tillhör du de som hade förmånen att besöka eller arbeta vid damskrädderiet? Har du hört andra berätta om exklusiva modevisningar och oförglömliga klänningar? Finns det någon unik skapelse från skrädderiet i din garderob? Varmt välkommen att bidra till Nordiska museets insamling med dina bilder och berättelser!

Bidra till insamlingen

 

Coronaviruset – berätta för framtiden

​I coronavirusets spår samlar Nordiska museet vardagsberättelser. Hur påverkas du av pandemin? Hur beter vi oss? Och hur förändras synen på samhället i stort och på framtiden?

Bidra till insamlingen

 

Återföreningen – berätta om livet efter vaccinet

​I vaccinationernas spår samlar Nordiska museet berättelser och bilder på efterlängtade kramar och möten mellan nära och kära. Vilka tankar har eller hade du inför vaccinationen? Vem har du längtat efter under pandemin och hur var det att träffas igen? Din berättelse blir en del av historien om pandemin och sparas i Nordiska museets arkiv.

Bidra till insamlingen

 

Mitt liv: Digital insamling för skolan

Insamlingen Mitt liv är en rikstäckande, digital insamling för skolbarn i åldrarna 10-12 år. Inspirerat av Nordiska museets insamlingsprojekt Mitt hem från 1942, får barnen lämna in berättelser om sitt eget liv, som en hälsning till framtiden.

Vi, de fördrivna – levnadsberättelser från polskjudiska flyktingar 1967–1972

Under perioden 1967–1972 kom cirka 3000 flyktingar från Polen till Sverige på grund av en antisemitisk kampanj initierad av det styrande kommunistpartiet. Många var barn till Förintelseöverlevande och flera var överlevande själva. Erfarenheterna från dessa personer tillhör en unik del av det svenska kulturarvet som tas tillvara för framtiden i insamlingen Vi, de fördrivna.

Bidra till insamlingen

 

Foto: © Nordiska museet

Museet dokumenterar

Vardagsliv och företeelser i samtiden observeras och beskrivs av museets personal. Personer intervjuas och föremål samlas in.

Berättarwebben Minnen

På webbplatsen www.minnen.se samlar Nordiska museet, och andra svenska museer, berättelser och minnen. 

Fältundersökningar

Fältundersökningar är när Nordiska museet är ”i fält” runtom i landet för att dokumentera olika företeelse.

Frågelistor

Nordiska museet har sänt ut frågelistor till fasta meddelare i hela landet sedan 1920-talets slut.

Skrivupprop

År 1945 inleddes den första yrkesundersökningen vid Nordiska museet.