Välkommen till Härkeberga kaplansgård
I västra Upplands vackra och uråldriga kulturlandskap ligger Härkeberga kyrkby med orörda skatter såsom den medeltida kyrkan, med interiör av Albertus Pictor från 1480-talet, och kaplansgården, en unik kulturmiljö som visar hur livet kunde te sig i en prästgård på landet. Härkeberga kaplansgård överlämnades till Nordiska museet år 1929 från Hembygdsföreningen S:t Olofs Gille.
Härkeberga Kaplansgård ligger i en traditionell radby längs en huvudgata, som idag utgörs av landsvägen. Gården är en orörd gårdsformation av centralsvensk typ. Den består av sjutton träbyggnader grupperade kring en mangård och en fägård. De äldsta är från 1600-talet och har alla haft sin specifika funktion såsom ladugård, stall, bodar, lider, loge och drängstuga. Kaplanen var till hälften bonde.
Idag visar boningshuset hur det kunde se ut i en prästgård på 1840-talet. Det har vad man brukar kalla för sexdelad plan, om än i blygsamma mått, med en sal i mitten – en planritning vanligtvis förunnad en mindre herrgård.
För mer information eller vid frågor om visningsverksamhet kontakta Härkeberga Gille
Midsommarfirande 24 juni kl. 13.00
Midsommarafton med spelmän, folkdansare och dans kring midsommarstången. Slå dig ned i det gröna med picknickkorg. Korv, glass och kakbuffé.
Spelmansstämma 26 juni 12.00
Trögds spelmanslag i samarbete med Härkeberga Gille anordnar spelmansstämma i Kaplansgården. Start kl. 12:00 med utomhusgudstjänst. Stämman blåses in kl. 13:00. Buskspel och kaffeservering i logen.
Bellmans minne 30 juli kl. 14.00
Musik och sång med Carl Håkan Essman som traditionsenligt kommer till Kaplansgården för att hedra Carl Mikael Bellmans stora låtskatt och geni. Medtag egen picknickkorg.
Julmarknad 20 november kl. 10.00–15.00
Hantverksmarknad där du hittar allt från julkransar och stickade vantar till hembakat bröd. Korvförsäljning utomhus och kaffeservering med hembakt i Hjälstastugan.
Omgivningen runt byggnaderna är öppna att besöka på egen hand. För den kulturarvsintresserade finns det ett stort antal fornlämningar i form av gravfält, hällristningar, högar och stensättningar att se runt Härkeberga kyrkby. Likaså ligger Litslena medeltida kyrkomiljö med tingshus och gästgivaregård inom räckhåll.
Kontakta Härkeberga Gille för information om visningsverksamhet på Härkeberga kaplansgård.
Läs mer om bygden på Härkeberga Gilles hemsida
Läs mer om Härkeberga kyrka
Läs mer om Härkeberga kaplansgårds kulturmiljö i en katalog från Nordiska museet (2020).
Gården och omgivningen runt byggnaderna går att besöka på egen hand. Kontakta Härkeberga gille för information kring visningsverksamhet på Härkeberga kaplansgård.
Lena Carlsson
e-post: harkeberga-gille@hotmail.se
tel: 070 695 92 05