Härkeberga

Kaplansgård från 1800-talet

Välkommen till Härkeberga kaplansgård

I västra Upplands vackra och uråldriga kulturlandskap ligger Härkeberga kyrkby med orörda skatter såsom den medeltida kyrkan, där Albertus Pictor målade interiören på 1400-talets slut, och kaplansgården, en unik kulturmiljö som visar hur livet kunde te sig i en prästgård på landet. 

Härkeberga Kaplansgård ligger i en traditionell radby längs en huvudgata, som idag utgörs av landsvägen. Gården är en orörd gårdsformation av centralsvensk typ. Den består av sjutton träbyggnader grupperade kring en mangård och en fägård. De äldsta är från 1600-talet och har alla haft sin specifika funktion såsom ladugård, stall, bodar, lider, loge och drängstuga.

Inne i mangården.

Boningshuset har vad man brukar kalla för sexdelad plan, om än i blygsamma mått, med en sal i mitten. En planritning vanligtvis förunnad en mindre herrgård. Idag visar bostadshuset hur det kunde se ut i en prästgård på 1840-talet.

För den kulturarvsintresserade finns det ett stort antal fornlämningar i form av gravfält, hällristningar, högar och stensättningar att se runt Härkeberga kyrkby. Likaså ligger Litslena medeltida kyrkomiljö med tingshus och gästgivaregård inom räckhåll.

År 1929 överlämnade hembygdsföreningen S:t Olofs Gille Härkeberga kaplansgård till Nordiska museet.


Visa större karta

Program

  • 22 juni: Kvällsförberedelser inför midsommar, från kl 18.30
  • 23 juni: Midsommarfirande – traditionellt firande med spelmän, folkdansare och dans kring stången
  • 25 juni: Spelmansstämma med allspel, visor och fika, från kl 13
  • 22 juli: Bellmans minne – Berättelser och musik från 1700-talet, från kl 13
  • 9–10 september: Kulturarvsdagar
  • 26 november: Julmarknad – Med hemslöjd, ostar, julkransar etc, kl 10–14