Härkeberga

Kaplansgård från 1800-talet

 

Välkommen till Härkeberga kaplansgård

I västra Upplands vackra och uråldriga kulturlandskap ligger Härkeberga kyrkby med orörda skatter såsom den medeltida kyrkan, där Albertus Pictor målade interiören på 1400-talets slut, och kaplansgården, en unik kulturmiljö som visar hur livet kunde te sig i en prästgård på landet. 

Information med anledning av situationen kring Covid-19
Med anledning av situationen är visningsverksamheten på Härkeberga kaplansgård inställd säsongen 2021. Gården och omgivningen runt byggnaderna går att besöka på egen hand.

 

Härkeberga Kaplansgård ligger i en traditionell radby längs en huvudgata, som idag utgörs av landsvägen. Gården är en orörd gårdsformation av centralsvensk typ. Den består av sjutton träbyggnader grupperade kring en mangård och en fägård. De äldsta är från 1600-talet och har alla haft sin specifika funktion såsom ladugård, stall, bodar, lider, loge och drängstuga.

Boningshuset har vad man brukar kalla för sexdelad plan, om än i blygsamma mått, med en sal i mitten. En planritning vanligtvis förunnad en mindre herrgård. Idag visar bostadshuset hur det kunde se ut i en prästgård på 1840-talet.

För den kulturarvsintresserade finns det ett stort antal fornlämningar i form av gravfält, hällristningar, högar och stensättningar att se runt Härkeberga kyrkby. Likaså ligger Litslena medeltida kyrkomiljö med tingshus och gästgivaregård inom räckhåll.

År 1929 överlämnade hembygdsföreningen S:t Olofs Gille Härkeberga kaplansgård till Nordiska museet.

Läs mer om Härkeberga kaplansgårds kulturmiljö i en ny katalog från Nordiska museets förlag (2020).

Köp katalogen

 

Öppettider & entré 2020

Med anledning av situationen kring Covid-19 är visningsverksamheten på Härkeberga kaplansgård inställd säsongen 2021. Gården och omgivningen runt byggnaderna går att besöka på egen hand.

Visningar

Kontakta Härkeberga Gille vid bokningar av visningar

Kontakt

Sophia Lindgren
e-post: harkeberga-gille@hotmail.se
tel: 070 - 789 15 85