Julita gård

Levande storgodsmiljö

Välkommen till Julita gård

Julita gård ligger i vackra Sörmland, 25 km utanför Katrineholm. Gården visar hur ett storgods fungerade under början av 1900-talet och är sommartid ett populärt utflyktsmål. Den siste private ägaren Arthur Bäckström, som donerade godset till Nordiska museet 1941, bodde i Stora huset som idag är öppet för besök med guidad visning. På Julita gård ryms café, musei- och trädgårdsbutik, familjeaktiviteter och originalmiljöer. Till godset hör 2200 hektar mark och en herrgårdspark med med köks-, frukt-, humle- och stilträdgård. Här växer ca 290 fruktträd och i de levande samlingarna finns också pelargoner och pioner. Det går utmärkt att spendera natten på Julita gårds vandrarhem (STF) eller i någon av herrgårdsflyglarna. I anslutning till herrgårdsparken ligger Julita wärdshus som serverar a la carte dag- och kvällstid.

2018 är Julita gård nominerade till Stora turismpriset som delas ut för 25:e året i rad av Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism. Vinnaren utses den 6 december i anslutning till Sveriges Kommuners och landstings, SKL:s, besöksnäringskonferens.

 

På gång

På Julita gård finns det alltid ett evenemang att se fram emot – traditionellt midsommarfirande, Biets dag, äppeldagar och mycket annat.

Visning med guide

Guidade visningar

Följ med på visningar bland herrskap och tjänstefolk, till munkarnas Julita eller Stora huset och trädgården.

Julitas trädgårdar

På vårt parkområde kan du upptäcka såväl pioner, rosor och pelargoner som humle, grönsaker och fruktträd. 

Sortiment i butiken på Julita gård

Butiker

Välkommen till Julitaboden och Trädgårdsbutiken.

Norra flygeln, rum 1

Bo på Julita gård

På Julita gård finns boende i historisk miljö i vackra herrgårdsflyglar eller i STF vandrarhem.