Julita gård

Levande storgodsmiljö

Välkommen till Julita gård

Julita gård är Nordiska museets herrgårdsmiljö i hjärtat av Sörmland vid sjön Öljaren, 25 km utanför Katrineholm. Gården visar hur ett storgods fungerade under början av 1900-talet. Den siste private ägaren Arthur Bäckström donerade godset till Nordiska museet år 1941.

På Julita gård finns en vidsträckt herrgårdspark med trädgårdar, bevarade byggnader och originalmiljöer som mejeri, brandstation, tegelbruk – allt som hörde ett storgods till. Här finns också Nordiska museets levande samlingar av kulturväxter som äppelgenbanken, pionsamlingen och humlegenbanken.

Herrgårdsparken och trädgårdarna är öppna för besök på egen hand året runt. Stiftelsen Nordiska museet har begränsade resurser på grund av de negativa ekonomiska effekter som pandemin medfört. Därför prioriterar museet i nuläget att bevara och vårda de kulturhistoriska miljöerna och trädgårdarna. I trädgården satsar museet framför allt på att vårda växter som ingår i våra levande samlingar.  Under säsongen pågår plantering av perenner i rabatter enligt en flerårig utvecklingsplan för trädgården. 

Julita gård öppnar för säsongen 1 juni 2022

Julita gård kan äntligen öppna upp och välkomna besökare tillbaka till sommaren 2022! Dörrarna öppnar den 1 juni och säsongen pågår till och med 31 augusti.

Gården håller öppet dagligen 11.00–16.00 med öppna byggnader, butik och utställningar, dagliga visningar inom- och utomhus liksom familjevisningar. Pettsongården och Lekstugan är öppen för lek på egen hand under säsongen, men på grund av pandemins negativa ekonomiska effekter är Pettson och Findus tyvärr inte på plats i år.

Information om program med evenemang både i Nordiska museets egen regi och i samarbete med externa arrangörer kommer.

Varmt välkommen tillbaka säsongen 2022!

Julita gård säsongen 2022

 • Öppet 1 juni–31 augusti alla dagar 11.00—16.00
 • Entrébiljett inklusive allmänvisningar: vuxen 120 kr, pensionär/student 100 kr, barn och ungdomar till och med 18 år 50 kr.

 

 

Besök parken på egen hand

Julita gårds herrgårdspark är öppen året runt. Välkommen att strosa fram på knastrande grusgångar längs klippta häckar och slingrande vildvin. Njut av sommarens gröna picknickytor bland fruktträd, lind och lönn. Upplev doften i Rosengården med äldre sorter från 1920- och 30-talen och den spektakulära vyn från bryggan nedanför Stora huset, med herrgårds- och klosterbebyggelsen åt ena hållet och sjön Öljaren åt det andra. Med vår vandringskarta upptäcker du parken på egen hand. 

Vandringskarta: Höjdpunkter i herrgårdsparken (pdf)

 

Ät och bo på Julita gård

Vill du stanna kvar för en två dagars rofylld hemester i herrgårdsmiljö erbjuder Julita Wärdshus paket med mat på värdshuset och övernattning på Julita gård under säsong juni–september. Läs mer under Äta & bo

 

Frivillig entré till parken

Stöd oss med frivillig entré: vuxen 40 kr eller valfritt bidrag via Swish 1236280424 (ange "Gåva Julita") eller Bankgiro 475-9758 (ange "Gåva Julita"). Fri entré för barn till och med 18 år. Du medverkar till att stödja Stiftelsen Nordiska museets arbete med att vårda och bevara Julita gårds unika kulturhistoriska miljöer, trädgårdar och levande samlingar för framtiden. Tack för ditt bidrag! 

 

Du som kommer med bil

Besöksparkeringar finns i anslutning till gården (avgift 10 kr/tim eller 35 kr/dygn). Betalning sker via P-automat, mobilapp eller sms-parkering (Parkster, Mobilpark).

Ladda ned Parkster
Ladda ned Mobilpark 

 

 • Strosa fram längs grusgångarna i herrgårdsparken. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet
 • Njut av gröna picknickytor bland äldre parkträd som lind och lönn. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet
 • Rosengården är ett måste att se med äldre sorter från 1920- och 30-talen, mestadels olika polyantha- och floribundarosor, rosgrupper som blommar långt in på hösten. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet
 • Rosen ”Järnvägaren”, som växer i klonarkivet på Julita gård, kan spåras till 1920-talet och hittades första gången vid järnvägsvallen i Valla mellan Katrineholm och Flen i Södermanland. Den blommar rikligt från midsommar till mitten av juli med frisk doft med inslag av citrus och liljekonvalj. Klonarkivet på Julita gård innehåller hundratals äldre växtsorter och är en del av ett levande kulturarv som bevaras för framtida generationer. Foto: Margareta von Rosen
 • Missa inte utsikten från bryggan nedanför Stora huset. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet
 • Humlegården. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet
 • Foto: Peter Segemark, Nordiska museet
 • Pionträdgården blommar som finast runt midsommar. Foto: Klara Holmqvist, Nordiska museet
 • Pionträdgården är en av landets största och innehåller en samling av omkring 130 olika arter och sorter. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet
 • Foto: Peter Segemark, Nordiska museet
 • Skansenmuseet och kyrkan. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet
 • Den inglasade sommarmatsalen i Stora huset. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet
 • Skansenstugorna. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet
 • Utsikten över rosengården och Lusthuset från sommarmatsalen. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet
 • Växthuset. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet

 

Film: Kika in i Stora huset

Julita gårds inomhusmiljöer är tillfälligt stängda 2021 med anledning av pandemin och dess ekonomiska effekter. Den ordinarie säsongsverksamheten med visningar, öppna byggnader, butiker, barnaktiviteter med Pettson och Findus och evenemang i egen regi är på paus. Kika in i Stora huset och hör om Julita gårds tusenåriga historia i den här videon och följ Julita gård på Instagram för fler digitala visningar:

 

 

 

På gång 

 

Säsongen 2022 startar 1 juni

Varmt välkommen tillbaka kära besökare! Säsongen 2022 öppnar dörrarna den 1 juni och Julita gård håller öppet dagligen kl. 11.00–16.00 till och med 31 augusti. 

Läs mer

Plantering av perenner

Under säsongen planterar vi perenner i herrgårdsparkens rabatter. Perenner ersätter sommarblommor enligt en flerårig utvecklingsplan för trädgården.

Följ Julita gård på Instagram

 

Bind en blomsterkrans

Trädgårdsmästare Eva Eneblad visar hur du binder en krans av perenner eller ängsblommor.

 

 

 

Väderkvarnen restaureras

Stiftelsen Nordiska museet fortsätter arbetet med att vårda och omhänderta den unika kulturhistoriska miljön. Under 2021 restaurerar stiftelsen Julita gårds väderkvarn från 1855. Väderkvarnen är av holländsk typ med vridbar hätta. Den har en åttkantig form, fyra våningar och fasader klädda med tjärat tunnspån. Hättan består av ett kupoltak med tjockare träspån som täckning, det är detta tak som ska renoveras. 

Kvarnverket är till stor del bevarat och består av ett så kallat stjärnhjulsverk som driver kvarnstenarna underifrån. Väderkvarnen var i drift till 1909 då några av kvarnstenarna flyttades till ångsågen, där ett nytt kvarnverk hade inretts.
 

Läs mer

 

 

Boka vigsel i herrgårdsparken

I giftastankar? Det går bra att boka plats i herrgårdsparken på Julita gård för en enkel vigsel. En avgift för nyttjande av parken debiteras (4000 kr, ej moms). Välkommen att kontakta oss vid förfrågningar om tillstånd.

Skicka förfrågan till 

 


 

Bok: Människor och landskap under tusen år 

Upptäck Julita gårds mer än tusenåriga historia i ett praktverk av Ulrich Lange och Göran Ulväng (red.) utgivet av Nordiska museet 2019.

Köp boken

 


 

Stöd Julita gård

Vill du stödja Stiftelsen Nordiska museets arbete med att vårda och bevara originalmiljöer, unika trädgårdar och levande samlingar på Julita gård? Sätt in ditt bidrag på:

 • Bankgiro: 5475-9758 (ange "Gåva Julita") 
 • Swish: 1236280424 (ange "Gåva Julita")

Du bidrar till att bevara en kulturhistorisk miljö för framtida generationer. Tack för din gåva!