Julita gård

Levande storgodsmiljö

Välkommen till Julita gård

Julita gård är Nordiska museets herrgårdsmiljö i hjärtat av Sörmland vid sjön Öljaren, 25 km utanför Katrineholm. Gården visar hur ett storgods fungerade under början av 1900-talet. Den siste private ägaren Arthur Bäckström donerade godset till Nordiska museet år 1941.

På Julita gård finns en vidsträckt herrgårdspark med trädgårdar, bevarade byggnader och originalmiljöer som mejeri, brandstation, tegelbruk – allt som hörde ett storgods till. Här finns också Nordiska museets levande samlingar av kulturväxter som äppelgenbanken, pionsamlingen och humlegenbanken. Herrgårdsparken och trädgårdarna är öppna för besök på egen hand året runt.

 

 

Besök parken på egen hand

Välkommen att strosa fram på knastrande grusgångar längs klippta häckar och slingrande vildvin. Njut av gröna picknickytor bland fruktträd, lind och lönn. Upplev blomsterprakten i Pionträdgården med sina 130 arter, doften i Rosengården med äldre sorter från 1920- och 30-talen och den spektakulära vyn från bryggan nedanför Stora huset, med herrgårds- och klosterbebyggelsen åt ena hållet och sjön Öljaren åt det andra. Med vår vandringskarta upptäcker du parken på egen hand.

Vandringskarta: Höjdpunkter i herrgårdsparken (pdf)

 

Frivillig entré till parken

Stöd oss med frivillig entré: vuxen 40 kr eller valfritt bidrag via Swish 1236280424 (ange "Gåva Julita") eller Bankgiro 475-9758 (ange "Gåva Julita"). Fri entré för barn till och med 18 år.

Du medverkar till att stödja Stiftelsen Nordiska museets arbete med att vårda och bevara Julita gårds unika kulturhistoriska miljöer, trädgårdar och levande samlingar för framtiden. Tack för ditt bidrag! 

 

Du som kommer med bil

Besöksparkeringar finns i anslutning till gården (avgift 10 kr/tim eller 35 kr/dygn). Betalning sker via P-automat, mobilapp eller sms-parkering (Parkster, Mobilapp).

Ladda ned Parkster
Ladda ned Mobilpark 

 

 • Strosa fram längs grusgångarna i herrgårdsparken. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet
 • Strosa fram längs grusgångarna i herrgårdsparken. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet
 • Njut av gröna picknickytor bland äldre parkträd som lind och lönn. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet
 • Rosengården är ett måste att se med äldre sorter från 1920- och 30-talen, mestadels olika polyantha- och floribundarosor, rosgrupper som blommar långt in på hösten. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet
 • Rosen ”Järnvägaren”, som växer i klonarkivet på Julita gård, kan spåras till 1920-talet och hittades första gången vid järnvägsvallen i Valla mellan Katrineholm och Flen i Södermanland. Den blommar rikligt från midsommar till mitten av juli med frisk doft med inslag av citrus och liljekonvalj. Klonarkivet på Julita gård innehåller hundratals äldre växtsorter och är en del av ett levande kulturarv som bevaras för framtida generationer. Foto: Margareta von Rosen
 • Pionträdgården är en av landets största och innehåller en samling av omkring 130 olika arter och sorter. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet
 • Foto: Peter Segemark, Nordiska museet
 • Pionträdgården är en höjdpunkt i parken som blommar som finast runt midsommar. Foto: Klara Holmqvist, Nordiska museet
 • Missa inte utsikten från bryggan nedanför Stora huset. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet
 • Foto: Peter Segemark, Nordiska museet
 • Den inglasade sommarmatsalen i Stora huset. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet
 • Utsikten över rosengården och Lusthuset från sommarmatsalen. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet
 • Växthuset. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet
 • Skansenmuseet och kyrkan. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet
 • Skansenstugorna. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet
 • Humlegården. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet
 • Foto: Peter Segemark, Nordiska museet

 

Film: Kika in i Stora huset

Julita gårds inomhusmiljöer är tillfälligt stängda 2021 med anledning av pandemin. Den ordinarie säsongsverksamheten med visningar, öppna byggnader, butiker, barnaktiviteter med Pettson och Findus och evenemang i egen regi är på paus. Kika in i Stora huset och hör om Julita gårds tusenåriga historia i den här videon:

 

 

 

På gång 

 

Pioner och perenner

Pionblomningen börjar så smått i mitten av maj och pågår fram till mitten av juli, runt midsommar blommar det som allra finast i Pionträdgården. Pionträdgården är en av landets största och innehåller rosenpioner, buskpioner, bondpioner och luktpioner. Dahliaknölar har fått komma ut från vintervila och under säsongen planterar vi perenner i herrgårdsparkens rabatter.

Följ Julita gård på Instagram

Pionträdgården

 

Bind en blomsterkrans

Trädgårdsmästare Eva Eneblad visar hur du binder en krans av perenner eller ängsblommor.

 

 

 

Väderkvarnen restaureras

Stiftelsen Nordiska museet fortsätter arbetet med att vårda och omhänderta den unika kulturhistoriska miljön. Under 2021 restaurerar stiftelsen Julita gårds väderkvarn från 1855 och underhållet av de kulturhistoriska miljöerna och trädgårdarna pågår löpande.

Läs mer

 

 

Kammarmusik på Julitafestivalen

Upplev kammarmusik i Skansenmuseet 31 juli och 7 och 14 augusti. 

Biljetter och program

 

Boka vigsel i herrgårdsparken

I giftastankar? Det går bra att boka plats i herrgårdsparken på Julita gård för en enkel vigsel. En avgift för nyttjande av parken debiteras. Välkommen att kontakta oss vid förfrågningar om tillstånd.

Skicka förfrågan till 

 

Julmarknad på Julita gård

Svenska slottsmässor arrangerar en stämningsfull julmarknad med cirka 80 hantverkare på Julita gård 22–24 oktober 2021. Mer information kommer.

 


 

Bok: Människor och landskap under tusen år 

Upptäck Julita gårds mer än tusenåriga historia i ett praktverk av Ulrich Lange och Göran Ulväng (red.) utgivet av Nordiska museet 2019.

Köp boken

 


 

Stöd Julita gård

Vill du stödja Stiftelsen Nordiska museets arbete med att vårda och bevara originalmiljöer, unika trädgårdar och levande samlingar på Julita gård? Sätt in ditt bidrag på:

 • Bankgiro: 5475-9758 (ange "Gåva Julita") 
 • Swish: 1236280424 (ange "Gåva Julita")

Du bidrar till att bevara en kulturhistorisk miljö för framtida generationer. Tack för din gåva!