Julita gård

Levande storgodsmiljö

Välkommen till Julita gård

Julita gård ligger i hjärtat av Sörmland, 25 km utanför Katrineholm. Gården visar hur ett storgods fungerade under början av 1900-talet. Den siste private ägaren Arthur Bäckström, som donerade godset till Nordiska museet 1941, bodde i Stora huset. 

Till godset hör 2200 hektar mark och en herrgårdspark med köks-, frukt-, humle- och stilträdgård. Här växer ca 290 fruktträd och i de levande samlingarna finns också pelargoner och pioner. I anslutning till entrébyggnaden ligger Julita Wärdshus som under säsong serverar lunch och middag (för middag krävs förbokning). 

Park och trädgårdar är öppna för besökare året runt

Julita gårds vackra park och trädgårdar är tillgängliga för dig som besökare året runt. Här är du välkommen att strosa runt och njuta av våra vackra kulturhistoriska miljöer och trädgårdar.

Besöksparkering

Besöksparkeringar finns i anslutning till gården. De är avgiftsbelagda på samma sätt som de vid Nordiska museet och museets övriga slott och gårdar Tyresö slott och Svindersvik. Avgiften för besökande är 10 kr/timme och maximalt 35 kr/dygn. När du betalar din parkeringsavgift hjälper du till att bevara och underhålla Julita gård och dess unika byggnader och trädgårdar för framtiden. Betalning av parkeringsavgiften sker enkelt via nedladdningsbar mobilapp eller via SMS-parkering (Mobilpark, Parkster).

Sommaren 2021 

Välkommen att strosa runt och njuta av Julita gårds vackra park och trädgårdar. Med anledning av de negativa ekonomiska effekterna av Coronapandemin tvingas vi pausa visningar inomhus och evenemang i egen regi. Här uppdaterar vi löpande kring verksamheten och sommaren 2021:

Övernatta på Julita gård

Till sommarsäsongen 2021 finns återigen möjligheten att övernatta i Julita gårds herrgårdsmiljö och vandrarhem. Besöket kan därmed bli  en tvådagars hemester med god mat på Julita Wärdshus och övernattning i kulturhistorisk miljö. Bokningen öppnar senare i vår.

Läs mer

Landskapsanalys av Julitas odlingsmark

Julita gård odlingsmark har genomgått en agrarhistorisk landskapsanalys. Projektet är finansierat av Jordbruksverket genom Leader Sörmland och genomfört av fil. dr. Alf Ericsson hos Arkeologerna vid Statens Historiska museum. Läs mer

Coronapandemin påverkar verksamheten på Julita gård

Det försämrade ekonomiska läge som Stiftelsen Nordiska museet befinner sig i på grund av Coronapandemin gör att den publika verksamheten med visningar, öppna hus och Pettson och Findus tvingas pausa. Läs nyheten

Julitas trädgårdar

På vårt parkområde kan du upptäcka såväl pioner, rosor och pelargoner som humle, grönsaker och fruktträd. Park och trädgårdar kommer fortsatt vara tillgängliga för dig som besökare året runt.

Vinnare av Stora Turismpriset 2018

Julita gård är stolt vinnare av priset som delas ut av Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism. Läs mer