Julita gårds gula herrgårdsbyggnad med vacker herrgårdspark med formklippta häckar grusgångar och blommande rabatter

 

Julita gård

Levande storgodsmiljö

Välkommen till Julita gård

Julita gård är Nordiska museets herrgårdsmiljö och en sevärdhet i hjärtat av Sörmland vid sjön Öljaren, 25 km utanför Katrineholm. Gården visar hur ett storgods fungerade under början av 1900-talet. Den siste private ägaren Arthur Bäckström donerade godset till Nordiska museet år 1941. Välkommen till ett utflyktsmål för hela familjen!

På Julita gård finns en vidsträckt herrgårdspark med kulturhistoriska trädgårdar, bevarade byggnader och originalmiljöer som mejeri, brandstation, tegelbruk – allt som hörde ett storgods till. Här finns också Nordiska museets levande samlingar av kulturväxter som pionsamlingen och klonarkiven för äpple och humle. Dessutom gårdsbutik, kafé och värdshus, lekmiljön Pettson och Findus gård och en lekstuga med gammaldags skola och handelsbod. Herrgårdsparken och trädgårdarna är öppna för besök på egen hand året runt. Under sommarsäsong erbjuder Julita gård guidade visningar, familjevisningar, temadagar och evenemang. 

 

Öppet alla dagar juni–augusti 2022

 Äntligen kan vi välkomna besökare tillbaka! Säsongen 2022 startar 1 juni och pågår till och med 31 augusti, i lite mindre format jämfört med tidigare till följd av pandemins ekonomiska effekter:

 • Öppet dagligen 11.00–16.00 med guidade visningar, öppna byggnader, butik, café  och utställningar 1 juni–31 augusti.
 • Entrébiljett inklusive visningar: vuxen 120 kr, pensionär/student 100 kr, barn och ungdomar till och med 18 år 50 kr.
 • Pettsongården och Lekstugan är öppen för lek på egen hand, men Pettson och Findus är tyvärr inte på plats i år.
 • Evenemang och temadagar i både egen regi och i samarrangemang.
 • Julita gårds butik har flera nyheter som inspirerar till ett hållbart lantliv. Här finns ett urval växter och produkter med smaker från Julita gårds trädgårdar och ett unikt sortiment inom kök, inredning, byggnadsvård, verktyg och trädgård.  Väljer du andra hand i första hand? Missa inte loppishörnan Arthur Bäckströms basar med vintage och återbruk. Trädgårdsbutiken är stängd 2022.

 

Följ med på guidad visning 

Under säsongen ger vi dagliga guidade visningar inomhus och utomhus. Visningarna ingår i entrébiljetten och har ett begränsat antal platser (25 deltagare). Visningskort finns att hämta i entrébyggnaden. Ingen förbokning.

11.30–12.00: Familjevisning i Stora huset

Följ med på familjeanpassad visning av Stora huset. Samling utanför Stora husets entré mot sjösidan.

12.00–13.00: Stora huset på egen hand

Stora husets nedervåning är öppen för besök på egen hand. Värd finns på plats som svarar på frågor. Ingång via Stora husets entré mot sjösidan.

13.00: Visning i Stora huset 

Följ med på en visning om byggnadens historia, inredning och om människorna som bott här. Samling utanför Stora husets entré mot sjösidan. 

13.00: Utomhusvisning om Julita gård park 

Visningen handlar om både trädgården och gårdens långa historia med fokus på Bäckström och hans anställda. Samling utanför växthuset.

14.00: Herrskap och tjänstefolk

Visning i herrskapets och tjänstefolkets olika domäner om de som bott och arbetat på Julita gård. Samling utanför Stora husets entré mot sjösidan.

15.00: Guided tour of the manor house (ENG)

Julita Manor is an example of how a large estate would have looked and operated in the early 20th century. 

 

Upptäck sommarens evenemang

Midsommarfirande, pelargondag, konserter och mycket annat. Sommarens alla evenemang och visningar finns samlade under På gång på Julita gård.

Jag vill se alla evenemang på Julita gård

 

Besök parken på egen hand

Julita gårds herrgårdspark är öppen året runt. Strosa fram på knastrande grusgångar längs klippta häckar och slingrande vildvin. Njut av sommarens gröna picknickytor bland fruktträd, lind och lönn. Upplev doften i Rosengården med äldre sorter från 1920- och 30-talen och den spektakulära vyn från bryggan nedanför Stora huset, med herrgårds- och klosterbebyggelsen åt ena hållet och sjön Öljaren åt det andra. Med vår vandringskarta upptäcker du parken på egen hand.

Vandringskarta: Höjdpunkter i herrgårdsparken (pdf)

 

Bra att veta 

 • Parken är rökfri och eld- och grillningsförbud råder.
 • De flesta av parkens växter ingår i museets levande samlingar. Det är därför inte tillåtet att plocka växter, fröer eller frukter.
 • Kopplade hundar är välkomna i parken, men får vänta utanför våra utställningar och originalmiljöer.
 • Vi arbetar med att plantera perenner i herrgårdsparkens rabatter. Perenner ersätter sommarblommor enligt en flerårig utvecklingsplan för trädgården. 

 

Du som kommer med bil

Besöksparkeringar finns i anslutning till gården (avgift 10 kr/tim eller 35 kr/dygn). Betalning sker via P-automat, mobilapp eller sms-parkering (Parkster, Mobilpark). Parkering för rörelsehindrade finns mellan entrébyggnaden och Julita Wärdshus (avgift 10 kr/tim eller 35 kr/dygn).

Ladda ned Parkster
Ladda ned Mobilpark 

 

Ät och bo i herrgårdsmiljö på Julita gård

Vill du stanna kvar för en två dagars rofylld hemester med boende i herrgårdsmiljö erbjuder Julita Wärdshus paket med mat på värdshuset och övernattning på Julita gård. Läs mer under Äta & bo

 • Julita gård är ett utflyktsmål för hela familjen i Sörmland. Strosa fram längs grusgångarna i herrgårdsparken. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet
 • ett skåp med köksprylar på hyllorna, nedanför står pelargoner och korgar med tapetrullar
  Julita gårds butik inspirerar till hållbart lantliv med ett unikt sortiment inom byggnadsvård, trädgård, kök, inredning och produkter med rötter i Julita gård.
 • Njut av Julita gårds gröna picknickytor bland äldre parkträd som lind och lönn. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet
 • Rosengården på Julita gård är ett måste att se med äldre sorter från 1920- och 30-talen, mestadels olika polyantha- och floribundarosor, rosgrupper som blommar långt in på hösten. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet
 • Ett litet lantkök med köksbord och spis som ser ut som i barnboken Pettson och Findus
  Pettsons hus på Julita gård är öppet för lek på egen hand under ordinarie öppettider. Foto: Mats Landin, Nordiska museet
 • Lekstugan på Julita gård är öppen för lek på egen hand under ordinarie öppettider. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet
 • Rosen ”Järnvägaren”, som växer i klonarkivet på Julita gård, kan spåras till 1920-talet och hittades första gången vid järnvägsvallen i Valla mellan Katrineholm och Flen i Södermanland. Den blommar rikligt från midsommar till mitten av juli med frisk doft med inslag av citrus och liljekonvalj. Klonarkivet på Julita gård innehåller hundratals äldre växtsorter och är en del av ett levande kulturarv som bevaras för framtida generationer. Foto: Margareta von Rosen
 • Missa inte utsikten från bryggan nedanför Stora huset på Julita gård. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet
 • Humlegården på Julita gård. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet
 • Foto: Peter Segemark, Nordiska museet
 • Pionträdgården på Julita gård blommar som finast runt midsommar. Foto: Klara Holmqvist, Nordiska museet
 • Pionträdgården på Julita gård är en av landets största och innehåller en samling av omkring 130 olika arter och sorter. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet
 • Julita gård är en herrgård och sevärdhet i hjärtat av Sörmland. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet
 • Skansenmuseet och kyrkan på Julita gård. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet
 • Den inglasade sommarmatsalen i Stora huset på Julita gård. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet
 • Skansenstugorna på Julita gård. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet
 • Julita gård är en sevärdhet och herrgårdsmiljö i Sörmland. Utsikten över Rosengården och Lusthuset från sommarmatsalen. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet
 • Växthuset på Julita gård. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet
 • Julita gård är Nordiska museets herrgårdsmiljö i Sörmland. Stora huset, foto Peter Segemark, Nordiska museet
 • Julita gård, Stora huset, foto Peter Segemark, Nordiska museet
 • Julita gård, Stora huset, foto Peter Segemark, Nordiska museet
 • Julita gård, Stora huset, foto Peter Segemark, Nordiska museet
 • Julita gård, Stora huset, foto Peter Segemark, Nordiska museet
 • ett skåp med köksprylar på hyllorna
  Loppishörnan Arthur Bäckströms basar i Julita gårds butik erbjuder vintage och återbruk. Ett utflyktsmål för hela familjen i Sörmland.

 

Julita gård och pandemin

Stiftelsen Nordiska museet har begränsade resurser till följd av pandemins negativa ekonomiska effekter. På Julita gård prioriterar Nordiska museet främst att bevara och vårda de kulturhistoriska miljöerna och trädgårdarna. Ett exempel är väderkvarnen från 1855 som genomgått renovering under 2020–2022. I trädgården satsas framför allt på att vårda de växter som ingår i de levande samlingarna. Under säsongen pågår plantering av perenner som ersätter sommarblommor i rabatter enligt en flerårig utvecklingsplan för trädgården. Pettson och Findus är tyvärr inte på plats 2022, också till följd av pandemins ekonomiska effekter, men Pettsongården och Lekstugan är öppna för lek på egen hand.

 

Frivillig entré till parken maj–september

Stöd Julita gård med frivillig entré: vuxen 40 kr eller valfritt bidrag via Swish 1236280424 (ange "Gåva Julita") eller Bankgiro 475-9758 (ange "Gåva Julita"). Fri entré för barn till och med 18 år. Tack för ditt bidrag! Du medverkar till att stödja Stiftelsen Nordiska museets arbete med att vårda och bevara Julita gårds unika kulturhistoriska miljöer, trädgårdar och levande samlingar för framtiden.

 

Stöd Julita gård

Vill du stödja Stiftelsen Nordiska museets arbete med att vårda och bevara originalmiljöer, unika trädgårdar och levande samlingar på Julita gård? Sätt in ditt bidrag på:

 • Bankgiro: 5475-9758 (ange "Gåva Julita") 
 • Swish: 1236280424 (ange "Gåva Julita")

Du bidrar till att bevara en kulturhistorisk miljö för framtida generationer. Tack för din gåva!