Julita gård

Levande storgodsmiljö

Välkommen till Julita gård

Julita gård ligger i vackra Sörmland, 25 km utanför Katrineholm. Gården visar hur ett storgods fungerade under början av 1900-talet och är sommartid ett populärt utflyktsmål. Den siste private ägaren Arthur Bäckström, som donerade godset till Nordiska museet 1941, bodde i Stora huset som idag är öppet för besök med guidad visning. Julita gård är 2018 års stolta vinnare av Stora Turismpriset.

Information med anledning av Coronaviruset
Uppdaterad information 2020-03-24 

På grund av situationen kring det nya coronaviruset väljer Stiftelsen Nordiska museet, i likhet med andra centralmuseer, att tillfälligt stänga våra byggnader och anläggningar för all publik verksamhet från och med måndagen 23 mars. Beslutet innebär att stiftelsen Nordiska museet inte kommer att öppna verksamheten på Julita gård under påsken som planerat.

På grund av det ändrade ekonomiska läget som stängningen medför kommer Stiftelsen Nordiska museet att ställa in visningsverksamheten på Julita gård 2020. Förhoppningen är att Julita gårds park ska vara tillgänglig för besökare. Klicka här för att läsa mer.


Om verksamheten

På Julita gård ryms café, musei- och trädgårdsbutik, familjeaktiviteter och originalmiljöer. Till godset hör 2200 hektar mark och en herrgårdspark med köks-, frukt-, humle- och stilträdgård. Här växer ca 290 fruktträd och i de levande samlingarna finns också pelargoner och pioner. Det går utmärkt att spendera natten på Julita gårds vandrarhem eller i någon av herrgårdsflyglarna. I anslutning till entrébyggnaden ligger Julita Wärdshus som under säsong serverar lunch och middag (för middag krävs förbokning). 

 

Vinnare av Stora Turismpriset 2018

Julita gård är stolt vinnare av priset som delas ut av Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism. Läs mer

På gång på Julita gård

Det finns alltid ett evenemang att se fram emot på Julita gård, såsom julmarknad, kosläpp, midsommarfirande, pelargondag och mycket mer.

 

Norra flygeln, rum 1

Bo på museum

På Julita gård finns boende i historisk miljö i vackra herrgårdsflyglar eller i vandrarhem.

I herrgårdsflyglarna erbjuder vi dubbel-, enkel- och familjerum samt två- eller fyrbäddsrum i vandrarhemmet.

Julitas trädgårdar

På vårt parkområde kan du upptäcka såväl pioner, rosor och pelargoner som humle, grönsaker och fruktträd. 

Butiker

Välkommen till Museibutiken och Trädgårdsbutiken.

Barnens Julita Gård

Med anledning av Covid-19 ställs all familjeverksamhet på Julita gård in under sommaren 2020. Vår förhoppning är att detta ska hjälpa till att minska smittspridningen.

 

Öppna visningar och bokningsbara gruppvisningar

Följ med på visningar bland herrskap och tjänstefolk, till munkarnas Julita eller Stora huset och trädgården.