Julita gård

Levande storgodsmiljö

Välkommen till Julita gård

Julita gård ligger i vackra Sörmland, 25 km utanför Katrineholm. Gården visar hur ett storgods fungerade under början av 1900-talet och är sommartid ett populärt utflyktsmål. Den siste private ägaren Arthur Bäckström, som donerade godset till Nordiska museet 1941, bodde i Stora huset som idag är öppet för besök med guidad visning. Julita gård är 2018 års stolta vinnare av Stora Turismpriset.

På Julita gård ryms café, musei- och trädgårdsbutik, familjeaktiviteter och originalmiljöer. Till godset hör 2200 hektar mark och en herrgårdspark med köks-, frukt-, humle- och stilträdgård. Här växer ca 290 fruktträd och i de levande samlingarna finns också pelargoner och pioner. I anslutning till entrébyggnaden ligger Julita Wärdshus som under säsong serverar lunch och middag (för middag krävs förbokning). 

Vårt ordinarie öppethållande av inomhusmiljöer och butik har stängt för säsongen. På grund av rådande situation tar vi för närvarande inte emot gäster i vandrarhem och herrgårdsflyglar. 
 

På gång på Julita gård

Välkomna åter 2021.

Öppna visningar och bokningsbara gruppvisningar

Följ med på utomhusvisningar bland herrskap och tjänstefolk, till munkarnas Julita  och trädgården.

Julitas trädgårdar

På vårt parkområde kan du upptäcka såväl pioner, rosor och pelargoner som humle, grönsaker och fruktträd. 

Vinnare av Stora Turismpriset 2018

Julita gård är stolt vinnare av priset som delas ut av Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism. Läs mer

Butiker

Välkommen till Museibutiken och Trädgårdsbutiken.

Barnens Julita Gård

På Julita gård träffar du Pettson och Findus, Sven Nordqvists populära barnboksfigurer, på deras alldeles egna gård! Här får alla besökare vara med i deras lilla värld.