Julita gård

Levande storgodsmiljö

Välkommen till Julita gård

Julita gård ligger i hjärtat av Sörmland, 25 km utanför Katrineholm. Gården visar hur ett storgods fungerade under början av 1900-talet. Den siste private ägaren Arthur Bäckström, som donerade godset till Nordiska museet 1941, bodde i Stora huset. 

Till godset hör 2200 hektar mark och en herrgårdspark med köks-, frukt-, humle- och stilträdgård. Här växer ca 290 fruktträd och i de levande samlingarna finns också pelargoner och pioner. I anslutning till entrébyggnaden ligger Julita Wärdshus som under säsong serverar lunch och middag (för middag krävs förbokning). 

Park och trädgårdar är öppna för besökare året runt

Julita gårds vackra park och trädgårdar är tillgängliga för dig som besökare året runt. Här är du välkommen att strosa runt och njuta av våra vackra kulturhistoriska miljöer och trädgårdar.

Säsongen 2021

Välkommen att promenera, fika och njuta av fina picknickytor. Julita gårds vackra park och trädgårdar är öppna för besök på egen hand, utan organiserad och bemannad publik verksamhet. Café Julita Skans och Julita Wärdshus håller öppet under säsong, information om öppettider kommer inom kort. 

Övernatta i herrgårdsmiljö

Gör besöket till en tvådagars hemester med god mat på Julita Wärdshus och övernattning i kulturhistorisk miljö! Nordiska museet och Julita Wärdshus har inlett ett fördjupat samarbete där värdhuset nu också driver logiverksamheten. Till sommarsäsongen 2021 blir det åter möjligt att övernatta i Julita gårds herrgårdsmiljö och vandrarhem.

Bokningen öppnar senare i vår. 

Läs mer

Väderkvarnen restaureras

Stiftelsen Nordiska museets fortsätter arbetet med att vårda och omhänderta den unika kulturhistoriska miljön. Under 2021 restaureras Julita gårds väderkvarn från 1855 och underhållet av de kulturhistoriska miljöerna och trädgårdarna pågår löpande. 

Den publika verksamheten på paus

Coronapandemins ekonomiska effekter innebär att den publika verksamheten med evenemang i egen regi, öppna hus och interiörer, visningar, butiker, uthyrningsverksamhet och barnaktiviteter är satt på paus.

I den här filmen får du en introduktion till Julita gårds historia och Stora huset.

 

 

 

Julmarknad 22–24 oktober 2021

Svenska slottsmässor är arrangör av Jul på Julita gård, en av landets mest stämningsfulla julmässor med cirka 80 hantverkare. 

  • Fre 22 oktober kl. 11.00–18.00
  • Lör 23 oktober kl. 10.00–18.00
  • Sön 24 oktober kl. 10.00–17.00. 

Entré: 80 kr, fri entré under 12 år.
 


 

Besöksparkering

Besöksparkeringar finns i anslutning till gården. De är avgiftsbelagda på samma sätt som de vid Nordiska museet och museets övriga slott och gårdar Tyresö slott och Svindersvik. Avgiften för besökande är 10 kr/timme och maximalt 35 kr/dygn. När du betalar din parkeringsavgift hjälper du till att bevara och underhålla Julita gård och dess unika byggnader och trädgårdar för framtiden. Betalning av parkeringsavgiften sker enkelt via nedladdningsbar mobilapp eller via SMS-parkering (Mobilpark, Parkster).

 


 

Landskapsanalys av Julitas odlingsmark

Julita gård odlingsmark har genomgått en agrarhistorisk landskapsanalys. Projektet är finansierat av Jordbruksverket genom Leader Sörmland och genomfört av fil. dr. Alf Ericsson hos Arkeologerna vid Statens Historiska museum. Läs mer

Coronapandemin påverkar verksamheten på Julita gård

Det försämrade ekonomiska läge som Stiftelsen Nordiska museet befinner sig i på grund av Coronapandemin gör att den publika verksamheten med visningar, öppna hus och Pettson och Findus tvingas pausa. Läs nyheten

Julitas trädgårdar

På vårt parkområde kan du upptäcka såväl pioner, rosor och pelargoner som humle och fruktträd. Park och trädgårdar kommer fortsatt vara tillgängliga för dig som besökare året runt.

Vinnare av Stora Turismpriset 2018

Julita gård är stolt vinnare av priset som delas ut av Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism. Läs mer