Julita gård

Levande storgodsmiljö

Välkommen till Julita gård

Julita gård ligger i vackra Sörmland, 25 km utanför Katrineholm. Gården visar hur ett storgods fungerade under början av 1900-talet och är sommartid ett populärt utflyktsmål. Den siste private ägaren Arthur Bäckström, som donerade godset till Nordiska museet 1941, bodde i Stora huset som idag är öppet för besök med guidad visning. Julita gård är 2018 års stolta vinnare av Stora Turismpriset.

Information med anledning av Covid-19
Uppdaterad information 2020-05-11

Med anledning av situationen kring det nya coronaviruset väljer Stiftelsen Nordiska museet att tillfälligt stänga våra byggnader och anläggningar för all publik verksamhet från och med måndagen 23 mars. Beslutet innebär att Stora huset på Julita gård är stängt under 2020 och att vi öppnar med varsamhet för en lite annorlunda säsong till sommaren.

Öppet sommaren 2020

Julita gårds park, museibutik och caféet håller öppet onsdag-söndag 11.00–16.00 under perioden 17 juni–14 augusti. Under denna period erbjuder vi två dagliga utomhusvisningar, Julita gårds herrgårdsområde visas varje öppethållande dag och de flesta veckor håller vi en temavisning, exempelvis visning av pionträdgården, rosträdgården och olika teman om byggnadsvård. Se kalendariet

Familjeverksamheten med bland annat Pettson och Findus är inställd och trädgårdsbutiken kommer att vara stängd under säsongen 2020. Växter kommer att finnas till försäljning i anslutning till Museibutiken i entrébyggnaden.

På grund av rådande förbud mot folksamlingar på över 50 personer har vi ställt in majoriteten av våra evenemang maj-augusti.
 

Om verksamheten

På Julita gård ryms café, musei- och trädgårdsbutik, familjeaktiviteter och originalmiljöer. Till godset hör 2200 hektar mark och en herrgårdspark med köks-, frukt-, humle- och stilträdgård. Här växer ca 290 fruktträd och i de levande samlingarna finns också pelargoner och pioner. Det går utmärkt att spendera natten på Julita gårds vandrarhem eller i någon av herrgårdsflyglarna. I anslutning till entrébyggnaden ligger Julita Wärdshus som under säsong serverar lunch och middag (för middag krävs förbokning). 

 

Vinnare av Stora Turismpriset 2018

Julita gård är stolt vinnare av priset som delas ut av Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism. Läs mer

På gång på Julita gård

Här kan ni se vilka temavisningar vi erbjuder under sommaren.

 

Norra flygeln, rum 1

Bo på museum

På Julita gård finns boende i historisk miljö i vackra herrgårdsflyglar eller i vandrarhem.

I herrgårdsflyglarna erbjuder vi dubbel-, enkel- och familjerum samt två- eller fyrbäddsrum i vandrarhemmet.

Julitas trädgårdar

På vårt parkområde kan du upptäcka såväl pioner, rosor och pelargoner som humle, grönsaker och fruktträd. 

Butiker

Välkommen till Museibutiken och Trädgårdsbutiken.

Barnens Julita Gård

Med anledning av situationen kring Covid-19 ser familjeverksamheten på Julita gård annorlunda ut sommaren 2020. Pettson och Findus är inte på plats, och lekstugan hålls stängd – men utanför miljöerna finns mycket skoj!

 

Öppna visningar och bokningsbara gruppvisningar

Följ med på visningar bland herrskap och tjänstefolk, till munkarnas Julita eller Stora huset och trädgården.