Gå till innehåll

Alla hjärtans dag

Varför firas Alla hjärtans dag den 14 februari? Och vem är Valentine? Firanden av högtider och folkliga traditioner genom Sveriges och Nordens kulturhistoria är ett av Nordiska museets kunskapsområden. Här får du veta mer om Alla hjärtans dag utifrån museets samlingar och kunskap.

Alla hjärtans dag, eller Valentine’s Day på engelska, är en kalendarisk högtid som är ny i Sverige och Norden, trots att den har medeltida ursprung. Den började firas i Sverige mycket sent. Alla hjärtans dag kom till Sverige via handeln, som såg marknadsföringsmöjligheter i dagen. Första skyltningen i Sverige är belagd år 1956 och därefter har försäljningen av speciellt godis och blommor ökat.

Förebilden kom från USA under 1900-talet och firandet har vuxit de senaste decennierna. I anglosaxisk tradition har dagen större betydelse än här. Den går tillbaka på medeltida vårfester, där flickor och pojkar på lek parades samman inför våren.

Vanliga frågor om Alla hjärtans dag

Alla hjärtans dag kom till Sverige via handeln, som såg marknadsföringsmöjligheter i dagen. Första skyltningen i Sverige är belagd år 1956 och därefter har försäljningen av speciellt godis och blommor ökat. Att dagen har en viss betydelse vittnar också försäljningen av rosor om. Ett år såldes ett par miljoner rosor, som är den mest populära blomman. Denna dag säljs även tulpaner och andra blommor.

Den svenska skolan har alltmer fångat upp alla hjärtans dag. I en del svenska skolor firar skolbarnen dagen med att ge blommor till sina kamrater. Blommornas färg har olika betydelse: en röd blomma betyder oftast kärlek, en vit kanske vänskap och en rosa eller gul kan betyda ”span”.

Under 1990-talet gjorde Nordiska museet en undersökning bland skolbarn som ställde frågan hur de firar alla hjärtans dag. En flicka skriver: ”Min kompis upptäckte en hemlig beundrare. Han kom fram till henne och gav henne en ros och sa: ’Jag tycker du är gullig!’ Sen gick han.”

En annan tolvårig flicka skriver: ”Det här var första året jag firade alla hjärtans dag. Jag fick åtta rosor. Jag gav bort två röda rosor och en gul. Den gula gav jag till min bästis. Efter skolan när jag var på fritids gjorde jag små röda hjärtan och skrev fina små saker på dom som gett blommor till mig. Dom flesta i skolan gav blommor till varandra eller små hjärtekort.”

Men alla tycker inte att alla hjärtans dag är något att fira. En 16-årig pojke skrev så här: ”Det viktigaste med dagen är att den tar slut.” En pojke på 14 år beskriver hur det känns att inte bli uppvaktad: ”Jag hatar denna dag. Jag fick ingen ros. Jag var hjälplös.”

Det går att ana en tämligen traditionell könsuppdelning i synen på romantik bland flickor och pojkar i detta undersökningsmaterial från 1990-talet.

Dagens namn på Alla hjärtans dag den 14 februari är Valentin efter ett romerskt helgon, om vilket inte mycket är känt. Anledningen till att han är ihågkommen i vår tid är att 14 februari på medeltiden ansågs vara den dag då fåglarna bildade par. I England och Frankrike utsågs byns pojkar och flickor till låtsaspar för ett år på Valentindagen.

Det har lett till att Valentine’s Day har varit en romantikens dag i England ända sedan medeltiden. De första mångfaldigade Valentinkorten dök upp i England på 1400-talet, och under 1700-talet såldes kommersiellt framställda kort. Man såg också denna dag som vårens första dag.

I vår tid har det uppstått en romantisk legend utan historisk bakgrund som har till syfte att förklara valentinbrevens ursprung. Den berättar att den fängslade Valentin lärde känna fångvaktarens dotter, och innan han dog skrev han ett avskedsbrev och undertecknade med ”din Valentin”. Det skulle vara det första valentinbrevet.

Sanningshalten i sägner och legender är som regel tveksam, men berättelsen har i alla fall fått förklara valentinkortens ursprung. Men högtiden har även koppling till en romersk vårhögtid, som hölls i mitten av februari.