Gå till innehåll

Samernas nationaldag

När är samernas nationaldag? Firanden av högtider och folkliga traditioner genom Sveriges och Nordens kulturhistoria är ett av Nordiska museets kunskapsområden. Här får du veta mer om samernas nationaldag utifrån museets samlingar och kunskap.

Samernas nationaldag är den 6 februari. Den samiska nationaldagen samlar alla med samiskt ursprung, oavsett nationalitet. Datumet är valt till minne av det första samiska landsmötet 1917, som hölls i Trondheim, Norge.

Vanliga frågor om samernas nationaldag

Samernas nationaldag är den 6 februari. Datumet är valt till minne av det första samiska landsmötet 1917, som hölls i Trondheim, Norge.

Nej, samernas nationaldag är inte en röd dag men uppmärksammas på olika sätt. I Sverige är den 6 februari sedan några år tillbaka flaggdag, då de fyra samiska färgerna kan ses hos både samiska föreningar och utanför kommunala och andra offentliga byggnader.

Samernas nationaldag uppmärksammas på olika sätt. I Sverige är den sedan några år tillbaka flaggdag, då de fyra samiska färgerna kan ses hos både samiska föreningar och utanför kommunala och andra offentliga byggnader. Ibland ordnas fester, föredrag och andra evenemang.

Köp biljett till museet