Interiör från utställningen Dukade bord.

Dukade bord

Pågår: 
Tills vidare

Från praktmiddagar till lättare matstunder

Dukade bord berättar om mat, dryck, seder och bruk i samband med måltider under fem århundraden, från 1500-talet till omkring 1950. Utställningen öppnade redan 1955 och är fortfarande mycket omtyckt. 

  • Foto: Emma Fredriksson, Nordiska museet
  • Foto: Karolina Kristensson, Nordiska museet
  • Foto: Karolina Kristensson, Nordiska museet
  • Foto: Karolina Kristensson, Nordiska museet
  • Foto: Karolina Kristensson, Nordiska museet
  • Foto: Karolina Kristensson, Nordiska museet

Pampiga och eleganta dukningar varvas med det mer sparsmakade. I utställningen presenteras tio större och mindre interiörer med uppdukade bord ur slotts-, herrgårds- och borgerliga miljöer. Det finns bord för frukost, middag och fest, för konfekt, punsch och brännvin. Dessutom visas ett stort bord för kaffekalas och ett litet för te.

Frukostbord från början av 1800-talet

Kavalkad av intressanta föremål

I utställningen visas hur servisgods, dryckeskärl och bestick förändrats och utvecklats genom tiderna. I sidomontrar finns mängder av vackra och intressanta föremål som hör till det dukade bordets historia: bägare, kannor och krus, flaskor, karotter, terriner, tallrikar av olika material, smörgåsgaffel, sardingaffel, kaviarspade, sockertång, toddysked och mycket mer.

Utvalda bord från tre sekler

I utställningen visas dukade bord från 1500-talet till 1950: stora fester, kaffekalas, tebjudning och brännvinsbord. En kavalkad av intressanta föremål som visar hur servisgods, dryckeskärl och bestick har förändrats och utvecklats genom tiderna finns också att titta på.

1500-talet

Under 1500-talet dominerades de svenska borden av enkla material. Man åt på trädiskar och drack ur kärl av trä, tenn eller lergods. Gästerna hade med sig egen kniv, men det var också tillåtet att hjälpa till med fingrarna. Ett middagsbord från 1500-talet ser kanske enkelt ut, men skenet bedrar.  En fin middag hade på den här tiden många rätter: soppor, rotsaksmos, vilt, fisk, fågel, pastejer, korv, lagrade ostar, frukt och sötsaker.

bestick_rund_tmp.png

Gästerna hade med sig egen kniv, men det var också tillåtet att hjälpa till med fingrarna.

1600-talet

1600-talsbordet speglar stormaktstid, rikedom och överflöd. Den manglade damastduken med bibliska motiv, brutna servetter och en stolt svan mitt på bordet skulle imponera på gästerna. Svanen var både mat och skåderätt. Inuti fjäderskruden doldes en stek. Fågeln återanvändes många gånger, man lade bara dit en ny stek. Måltiden var indelad i olika så kallade anrättningar. Första anrättningen bestod av soppa, fisk, kött, pastej och tårta. Som andra anrättning serverades liknande rätter tillagade av dyrare råvaror. Slutligen stod ett konfektbord uppdukat vid sidan av matbordet.

1900-talet

bord_rund_tmp.png

Omkring sekelskiftet 1900 började man intressera sig för formgivarna bakom serviser, glas och husgeråd. Kända kostnärer engagerades vid fabrikerna. I början av 1900-talet blommade jugendstilen. Den stramades upp under de följande årtiondena för att under 1930-talet övergå i funktionalism – "funkis". Under 1920-talet lanserades specialverktyg som osthyvel och druvsax. Vid sekelskiftet hade kaffekalaset blivit ett alternativ till middagsbjudningen. Det gav möjlighet att umgås mer informellt. På ett riktigt fint kaffekalas, ett födelsedagsfirande eller en begravning bjöds det på vetebröd, sockerkaka och småkakor.

Tre måsten att titta på

1
Brännvinsjungfru

Brännvinsjungfru

Får det vara en sup? Upphälld ur näpen brännvinsjungfru i moderiktig stass, tillverkad i Höganäs 1840 av blyglaserat lergods.

2
Pastejstoppad skogsfågel

Pastejstoppad skogsfågel

Raffinerade rätter och dukningsdetaljer i exklusiva hem under femhundra år bör man inte missa. Här en liten duva som bjuder in till fest.

3
Kalasets klo

Kalasets klo

Längtan efter kräftor är densamma nu som 1911, även om jugendservisen i flintgods från Rörstrand har ersatts av papperstallrikar.

Det dukade bordet

Det dukade bordet av Kersti Wikström är en kulturhistorisk vägledning genom fem hundra år av dukade festbord.

Köp boken

Litteraturlista för utställningen

Två barn lyssnar på audioguide

Låna en audioguide

Låna en audioguide och gå på en rundvandring och se det bästa i Nordiska museet på en timme. Audioguiden kan lånas kostnadsfritt i receptionen. Audioguide finns på svenska, lätt svenska, engelska, tyska, spanska, ryska, franska. Barnspåret finns endast på svenska.

Visningar

Med hjälp av Nordiska museets erfarna pedagoger kommer du att få en upplevelse utöver det vanliga. Lyssna och fråga så får du veta allt om utställningen.

Boka visning

Boka skolprogram