1
Stolt svan för steken
1
Stolt svan för steken
Dukningen ska vara vacker och imponera på 1600-talet, som här med en stekt svan mitt på bordet. Fjäderskruden användes många gånger, man lade bara dit en ny stek.
<br>
Vår utställning Dukade bord berättar om mat, dryck, seder och bruk i samband med måltider under fem århundraden, från 1500-talet till omkring 1950.
Utställningen Dukade bord öppnade redan 1955 och är fortfarande mycket omtyckt. Du kanske har hört talas om ”svanen”? Den minns många från sitt första besök hos oss.
Du får se pampiga och eleganta dukningar varvade med det mer sparsmakade. Utställningen presenterar tio större och mindre interiörer med uppdukade bord ur slotts-, herrgårds- och borgerliga miljöer. Det finns bord för frukost, middag och fest, för konfekt, punsch och brännvin. Dessutom ett stort bord för kaffekalas och ett litet för te.
Du kan också se hur servisgods, dryckeskärl och bestick förändrats och utvecklats genom tiderna. I sidomontrar finns mängder av vackra och intressanta föremål som hör till det dukade bordets historia: bägare, kannor och krus, flaskor, karotter, terriner, tallrikar av olika material, smörgåsgaffel, sardingaffel, kaviarspade, sockertång, toddysked och mycket mer.
I utställningen visas dukade bord från 1500-talet till 1950: stora fester, kaffekalas, tebjudning och brännvinsbord.
1
1
Dukningen ska vara vacker och imponera på 1600-talet, som här med en stekt svan mitt på bordet. Fjäderskruden användes många gånger, man lade bara dit en ny stek.
<br>
2
2
Får det vara en sup? Upphälld ur näpen brännvinsjungfru i moderiktig stass, tillverkad i Höganäs 1840 av blyglaserat lergods.
Foto: Nordiska museet
3
3
Lägg märke till mathistoriens raffinerade rätter och dukningsdetaljer, till exempel den lilla duvan som bjuder in till fest i ett exklusivt hem.
Foto: Mats Landin/ Nordiska museet