Gå till innehåll

LEKSTUGAN

Två barn leker affär i en gammal handelsbod fylld med varor
En sovalkov med förhängen och överslaf, fyra barn i olika åldrar har krupit upp i sängarna på och leker.

1 mars 1991 – tills vidare

30–45 min

40 kr/barn

Boka tid

Familjeuppdrag

Från 5 år i vuxens sällskap

Stora hallen

Hur hade du haft det om du hade varit barn på en bondgård i slutet på 1800-talet? Hur lagade man mat, handlade och tvättade sina kläder? I Lekstugan på Nordiska museet kan du resa tillbaka till en tid utan rinnande vatten och el.

En flicka lagar mat vid en gammaldags vedspis.
Hjälp till att laga mat vid vedspisen. Foto: Sofia Vusir Jansson/ Nordiska museet

Bli piga eller dräng

Klä dig till piga eller dräng och lek dig fram genom ett barns sysslor på gården: hämta in vatten från brunnen, bär in ved till spisen, mjölka de snälla kossorna Klothilda och Gullviva, gå och handla i handelsboden, ta hästen Brunte och vagnen ner till marknaden, tvätta kläder i ån och trösta småsyskonen i vaggan. Gårdstomten håller ett vakande öga på att sysslorna blir rätt utförda.

Fri entré på lovfria vardagar, förboka på helger

Fri entré för barn på lovfria vardagar, hela 2024. Då behöver du inte boka tid. För dig som medföljande vuxen gäller din ordinarie entrébiljett till museet. Du hittar Lekstugans öppettider lite längre ner på sidan.

På helger och skollov behöver du boka tid och köpa biljett. Varje lekpass har ett lagom antal platser så att det inte ska bli trångt. Välkommen!

Två flickor skrattar och fyller en spann med vatten vid en låtsas-å.
Hämta vatten nere vid ån. Foto: Sofia Vusir Jansson/ Nordiska museet

Bra att veta

Öppettider vid skollov kl. 10-17 alla dagar (sportlov v.9, påsklov v.14, sommarlovet, höstlov v.44 och jullovet). På skolloven behöver du boka tid och köpa biljett. Nordiska museet följer Stockholms stads terminer och skollov.

Öppet och fri entré för barn lovfria vardagar kl 13-16.

Från 19 augusti: Öppettider under helger kl 10-16. På helger behöver du boka tid och köpa biljett. Du förköper biljetter via webben till ett lekpass om 45 minuter med en specifik starttid. Vi tar emot förbokade besökare uppdelade i tidsintervaller.

Vill du gå på helg eller lov så behöver du förköpa biljetter via webben till ett lekpass. Varje lekpass är 45 minuter och har ett lagom antal platser så att det inte ska bli trångt. Välkommen!

Boka tid och köp biljett till Lekstugan

Lekstugan passar bra för barn från 5 år och uppåt. Barn leker tillsammans med sina vuxna i Lekstugan. Här får ni leka tillsammans med alla saker, även de som är riktigt gamla kulturhistoriska föremål.

Får barn gå in i Lekstugan själva?

Nej, barn behöver vara i sällskap med sina vuxna i Lekstugan.

Nej, barn behöver ha sällskap av en vuxen under besöket i Lekstugan. Det är ingen extra kostnad för dig som vuxen men du behöver biljettypen Entré Nordiska museet och Lekstugan (vuxen). Välkomna tillsammans!

I Lekstugan kan du bara äta och dricka på låtsas. Men restaurang och matsäcksbord med mikrovågsugn finns precis utanför. Du kan parkera barnvagnen på barnvagnsparkeringen i Stora hallen.