Gå till innehåll

LEKSTUGAN

Två barn leker affär i en gammal handelsbod fylld med varor
En sovalkov med förhängen och överslaf, fyra barn i olika åldrar har krupit upp i sängarna på och leker.

1 mars 1991 – tills vidare

30–45 min

40 kr/barn

Boka tid

Familjeuppdrag

Från 5 år

Stora hallen

Öppet lör–sön

Hur hade du haft det om du hade varit barn på en bondgård i slutet på 1800-talet? Hur lagade man mat, handlade och tvättade sina kläder? I Lekstugan på Nordiska museet kan du resa tillbaka till en tid utan rinnande vatten och el.

Bli piga eller dräng

Klä dig till piga eller dräng och lek dig fram genom ett barns sysslor på gården: hämta in vatten från brunnen, bär in ved till spisen, mjölka de snälla kossorna Klothilda och Gullviva, gå och handla i handelsboden, ta hästen Brunte och vagnen ner till marknaden, tvätta kläder i ån och trösta småsyskonen i vaggan. Gårdstomten håller ett vakande öga på att sysslorna blir rätt utförda.

Lekstugan är öppen på helger och lov

Lekstugan är öppen på lördagar och söndagar och under skollov (i Stockholms kommun). För att gå till Lekstugan bokar du tid och köper biljett. Varje lekpass har ett lagom antal platser så att det inte ska bli trångt. Välkommen!

JUST NU!

Fri entré för barn på helgfria vardagar.

  • Lekstugan är öppen 11-16, onsdagar 11-19.
  • Då behöver du inte boka tid. För dig som medföljande vuxen gäller din ordinarie entrébiljett till museet. Välkommen in!
  • Erbjudandet gäller vardagar 21 nov–21 dec 2023, 8 jan–9 feb 2024.
En flicka lagar mat vid en gammaldags vedspis.
Hjälp till att laga mat vid vedspisen. Foto: Sofia Vusir Jansson/ Nordiska museet

Bra att veta

Du förköper biljetter via webben till ett lekpass. Varje lekpass är 45 minuter och har ett lagom antal platser så att det inte ska bli trångt. Välkommen!

Boka tid och köp biljett till Lekstugan

Lekstugan passar bra för barn från 5 år och uppåt. Barn leker tillsammans med sina vuxna i Lekstugan. Här får ni leka tillsammans med alla saker, även de som är riktigt gamla kulturhistoriska föremål.

Får barn gå in i Lekstugan själva?

Nej, barn behöver vara i sällskap med sina vuxna i Lekstugan.

I Lekstugan kan du bara äta och dricka på låtsas. Men restaurang och matsäcksbord med mikrovågsugn finns precis utanför. Du kan parkera barnvagnen precis utanför Lekstugan, i Stora hallen.