Gå till innehåll

Lekstugan för skolan

I Lekstugan på Nordiska museet på Djurgården kan du och dina elever upptäcka hur livet kunde sett ut om ni hade levt på en bondgård på 1890-talet. Här hittar du som lärare mer information inför och efter ditt skolbesök.

En flicka lagar mat vid en gammaldags vedspis.
Hjälp till att laga mat vid vedspisen. Foto: Sofia Vusir Jansson/ Nordiska museet

Besök Lekstugan med skolan

Vårterminen 2024 fullbokad

Det finns tyvärr inga lediga tider kvar i Lekstugan under vårterminen 2024. Prenumerera gärna på vårt Nyhetsbrev för lärare så får du information om när nya tider släpps.

Priser för skolbesök på Nordiska museet

 • Fri entré gäller lärarledda grupper från förskola, grundskola, gymnasium, grundläggande/gymnasial vuxenutbildning motsvarande komvux inklusive SFI och folkhögskolornas allmänna kurs.

Entrépris för lärarledda grupper med studenter

 • Fri entré gäller inte högskola, universitet, folkhögskolornas kurser förutom allmän kurs, eller vid evenemang och på dagar med förhöjd entré.
 • Entré högskola, universitet, folkhögskolornas kurser förutom allmän kurs: 150 kr /student
 • Lärare i studentgrupp har fri entré.

Vilken ingång är bäst för skolgrupper?

För att minska köerna vill vi gärna att skolgrupper går in genom tillgänglighetsentréerna på gatuplan, antingen via ingången från Djurgårdsvägen till höger om huvudentréns stora trappa eller via museets bakgård. Där det är gott om plats för er klass, nära till skåp och toaletter och sällan kö.

Vid ankomst går du som lärare själv och anmäler ert besök vid disken i passagen på gatuplan eller i receptionen en halv trappa upp.

Du ansvarar för gruppen

Vi rekommenderar tio elever per medföljande vuxen. Maximalt 60 elever per skola och dag kan besöka Nordiska museet. Medföljande vuxna ansvarar för och följer och är med elevgrupper till och med gymnasiet under hela besöket på museet. Var på plats i god tid för att möta elever som tar sig till museet på egen hand.

Tänk på allas trivsel

Museer är lärmiljöer på liknande sätt som klassrummen i skolan. På museet rör vi oss lugnt och talar i normal samtalston. Vi respekterar och visar hänsyn till andra besökare. Ibland kan vi får röra, men inte förstöra.

Läs gärna våra trivselregler här.

Äta på Nordiska museet

Matsäcksbord finns i Stora hallen, plan 2. Nordiska museets restaurang serverar pannkakor och barnportioner av dagens rätt varje dag. För att skydda våra utställningar ber vi er att inte äta eller dricka i våra utställningar.

Fotografering

Ni får gärna använda kamera eller mobil men utan blixt och stativ i museets utställningar. Fråga våra värdar om det är ok att filma eller fotografera i samband med visningar.

Just nu

På grund av högt besökstryck kan vi för närvarande tyvärr inte ta emot fler elever än 40 från samma skola under samma tid och dag. Istället tipsar vi om att gärna besöka oss på olika dagar, eller om ni har möjlighet att komma till museet med minst två timmar mellan grupperna. Ni kan läsa mer under fliken Boka skolbesök.

Gör så här

Skriv i ämnesraden datum samt vilken utställning du vill besöka t ex: Arktis 12 februari.

Fyll i nedanstående uppgifter så utförligt du kan. Vi behandlar din förfrågan så snart som möjligt. Tänk på att du inte är garanterad ditt önskade datum och tid.

Det här behöver vi veta om din grupp

 • Vilken utställning vill ni besöka
 • Önskat datum (föreslå gärna fler än ett datum)
 • Önskad tid
 • Antal elever
 • Årskurs
 • Antal vuxna (minst 1 vuxen på 10 elever)
 • Önskemål om audioguide (för klasser med elever utan egen smartphone)
 • Övriga önskemål eller frågor

Adressuppgifter

 • Skolans namn
 • Postort, t ex Botkyrka, Johanneshov, Södertälje

Kontaktperson

 • Namn på kontaktperson/medföljande lärare
 • Telefonnummer till kontaktperson/medföljande lärare
 • E-postadress till kontaktperson/medföljande lärare
 • Skicka din förfrågan till bokning@nordiskamuseet.se

Vi kontaktar dig via mejl när din förfrågan är hanterad. Tänk på att vi behöver minst en veckas framförhållning för att hantera din bokningsförfrågan. Din förfrågan är inte bindande förrän du fått en bokningsbekräftelse.

Du och dina kollegor leder leken i Lekstugan. I lärarhandledningen (PDF) för Lekstugan finns förslag på de roller som ni vuxna kan ta inne i Lekstugan och konkreta tips på hur ni lägger upp besöket.

Ålder: Lekstugan riktar sig till de äldre barnen i förskolan (4-5 år), elever i förskoleklass och elever i åk 1–3.

Spana in utställningen Lekstugan

Ett besök i Lekstugan kopplar till flera mål i förskolans läroplan, Lpfö18 men också till läroplan för förskoleklass och åk 1–3 inom so-ämnena samt motsvarande formuleringar för anpassade grundskolan, specialskolan och sameskolan.