Nyårsdagen

I bondesamhället fanns uppfattningen att allt man gjorde på nyårsdagen kunde återverka på det kommande året. Det betydde exempelvis otur att göra av med pengar denna dag. Om den första besökaren var en kvinna, så var detta otursamt. Det var också en dag för visiter i högreståndsmiljöer.

Bilden: "Visiter på Nyåret. Han är visst inne, jag hörde någon sjunga. Pengar äro blott chimére tra..la..la.. tyst det knackar, det är kanske en björn!". Kolorerad teckning av Fritz von Dardel ur Nordiska museets samlingar: Foto: (repro) Hans Koegel, utgången upphovsrätt, ©Nordiska museet.

Årets första kalenderfest

Nyårsdagen förebådade det kommande året. Denna dags händelser sågs som ett förebud för året som skulle komma; ens sinnesstämning den dagen kunde komma att prägla resten av året. Var man glad skulle man vara på gott humör hela året, gick man upp tidigt blev man morgonpigg och för att hålla sig frisk ett helt år rekommenderades ett äpple. Man skulle undvika att låna ut pengar eller ge betalning, eftersom detta skulle leda till utgifter under året. Viktigt var också att observera årets första besök. Kom det en man betydde det tur, kom det en kvinna skulle året bli oturligt, särskilt om det var en äldre dam. I borgerliga kretsar hörde det till att gå på nyårsvisit till högre ämbetsmän och äldre släktingar, ett bruk som upphörde alltmer efter andra världskriget.

Datum: 
2023-01-01
2024-01-01
2025-01-01
Logotyp för appen Årets dagar

Årets dagar-appen

Med Årets Dagar-appen lär du dig allt om kända och okända dagar. Markera de dagar du vill bli påmind om och dela dina favoriter på Facebook.

Ladda hem Årets dagar-appen här