Arktis – medan isen smälter

Utställningsperiod: 
Tills vidare

Mitt under polstjärnan. Där meridianerna strålar samman och tidzonerna upphör. Där börjar Arktis, hem åt fyra miljoner människor. I tusentals år har människorna här levt tillsammans med isen.  

Upplev en utställning om livet i en föränderlig värld

Nordiska museets stora hall har gett plats åt livet och förändringarna i Arktis. I utställningen Arktis – medan isen smälter möter du isens historia och framtid – men framförallt de människor som bor i dagens Arktis genom föremål, foton, design, konstverk, filmer och projektioner. Här upptäcker du även samiska föremål utställda i ett arktiskt och nordiskt sammanhang.

Utställningen pågår tills vidare.
 

Köp biljett till Arktis

Vandra genom ett isberg

Utställningens centrala del är utformad som ett stort isberg, med en djup spricka mellan då och nu, skapad i samarbete med utställningsformgivarna MUSEEA.

Som besökare vandrar du in i isberget och genom sprickan, där du får möta berättelser och föremål som väver samman nutid och dåtid, liksom vetenskap och mytologi, till en poetisk och mångfacetterad berättelse om isens historia och framtid och vardagen för människorna i Arktis.

Upptäck samtida filmer från Arktis

I utställningen tio dokumentära filmer möter du människor från olika delar av Arktis : Qaanaaq på Grönland, Vatnajökull på Island, floden Näätämö (Neidenelva på norska) i Finland, Svalbard i Norge samt Abisko, Arjeplog, Laevas och Nautanen i Sverige. Utställningen berör även Arktis öster- och västerut: Clyde River i Kanada och Jamal i Ryssland. Merparten av filmerna är producerade av Nordiska museet, filmade av Camilla Andersen, och skapade med stöd av Nordisk kulturfond Filmerna från Näätämö och Clyde River är externt producerade, medan filmerna från Jamal och Qaanaaq är framtagna i samråd med Nordiska museet.

 

Blicka upp mot en arktisk himmel i takvalven

Ett komplext system av projektioner öppnar hallens drygt 20 meter höga takvalv mot en arktisk värld och himmel. Projektionerna är skapade av Jesper Wachtmeister och bygger främst på Nordiska museets nutida samlingar av foto och film. Blicka upp och upplev en föränderlig värld. 

Flerårig forskning till grund för utställningen

Till grund för utställningen ligger bland annat ett treårigt förarbete, som letts av Lotten Gustafsson Reinius inom ramen för den Hallwylska gästprofessur som delas mellan Stockholms universitets och Nordiska museet.

Utöver utställningen har projektet resulterat i den brett mångvetenskapliga antologin Arktiska spår: Natur och kultur i rörelse, som gavs ut våren 2020 av Nordiska museets förlag

Tidskriften Journal of Northern studies med Lotten Gustafsson Reinius som gästredaktör publicerar engelska versioner av flera artiklar ur antologin i temanumret Tracing the Arctic; Arctic Traces (2:2021).

Tracing the Arctic; Arctic Traces (pdf)

 

Laevas sameby. Foto: Camilla Andersen/ Nordiska museet

Att besöka utställningen

Utställningens rum är uppbyggda efter olika teman. Här får du bland annat lära dig mer om vad Arktis är, hur klimatförändringarna påverkar området, om det arktiska resurslandskapet samt hur man bott, rest och klätt sig i Arktis.

Du får också lära dig mer om relationen mellan människa och is. Hur har den sett ut genom historien – och hur ser den ut nu – när isen smälter? Vid en interaktiv station i Stora hallen har du möjlighet att lämna ett klimatlöfte till ditt framtida jag.

Karta över utställningen i Stora hallen på plan 2. Till vänster när du kommer in har du det stora isberget. Här visas delarna 1. Medan isen smälter, 2. Lander under polstjärnan, 3. Sprickor i världen och i oss, 4. Tankar om början och slutet, 5. Människorna och isen, 6. Att färdas över snö och is. Från isberget går man sedan in i en ny del av utställningen. Här visas 7. Hemma i Arktis, 8. Resurslandskap och 9. Efterord. Ute i stora hallen finns en separat paviljong där del 10. Framtiden visas. I taket i stora hallen projiceras bilder från Arktis. Denna del kallas 11. Den arktiska himlen.

Vy över ett av utställningens rum. Trägolv och väggar av trä. Känsla av furu, textilier och kläder i montrar skapar en varm känsla.

Entré

Vuxen: 150 kr 
Pensionär: 130 kr 
Student: 130 kr 
Barn t.o.m. 18 år: Gratis i vuxens sällskap.

I biljettpriset ingår entré till museets övriga utställningar (ej Tidsvalvet och Lekstugan; separat biljett krävs). 

Tillgänglighet

Klicka här för att läsa mer om tillgängligheten i utställningen Arktis - medan isen smälter

Klicka här för att läsa mer om tillgängligheten på Nordiska museet


Vy över utställningens näst sista rum. Vita väggar och golv, en glasmonter på golvet och en monter i väggen. Halm i taket.

Hand som håller i ipod med audioguide. Ipoden hänger i ett rosa nyckelband med texten Nordiska museet.Audioguide

Audioguide finns att låna. Du kan också ladda ned audioguiden till din smartphone (iOS). 
Klicka här för att ladda ned Nordiska museets app för audioguider

Audioguiden innehåller 24 stopp i utställningen.
Språk: svenska och engelska. 
Röster: Stina Rautelin och Ingela Lundh.
Producerad i samarbete med Bob Grillman Productions AB.

Barn som står och sitter vid ett räcke, ser ut över Nordiska museets stora hall.Barn & familj

Upptäck utställningen tillsammans med familjen. Här finns ett familjespår, där ni får följa med på en resa genom isberget och samla kunskap om livet i Arktis med hjälp av hunden Sickis. I museets restaurang finns barnrätter, och i butiken kan ni köpa arktiska barnprodukter som målarböcker och träfigurer. Läs mer om utställningen för barn & familj här

Arktiskt i butiken

Utifrån utställningens teman och med ett fokus på hållbar utveckling, erbjuder Nordiska museets butik ett unikt utbud av nordiskt hantverk och design. Här finns bland annat vykort och poster med motiv från Arktis, snidade träfigurer, smycken, garvat fiskskinn och vaser av återvunnet glas.

Läs mer om butiken här

 

 

 

 

 

               

 

Foto: Magnus Näslund

 

Sagt om utställningen

Arktis – medan isen smälter ger en mångfasetterad, tydlig och nykter bild av vad som står på spel uppe i norr i den globala uppvärmningens tid.

– SvD 15/10

 

Arktis medan isen smälter på Nordiska museet i Stockholm är en av musei-Sveriges största satsningar på länge.

– Sveriges Radio 15/10

 

Texterna från forskningen och de tio dokumentärfilmerna innehåller mycket intressant information och bidrar verkligen till förståelsen för vad som är utställt, och kanske ännu viktigare så ger de många synvinklarna en omfattande bild av livet i Arktis.

– FOKUS 14/10

 

Storslagen skildring av Arktis

– ETC 10/10

 

Tre måsten att titta på

1

Skinnparka med skyddande amuletter

Denna parka av renskinn har tillhört pojken Norquat från Netsilingmiut i Kanada, som levde vid 1900-talets början. Den samlades in 1924 under Knud Rasmussens 5:e Thuleexpedition. Jackan är försedd med amuletter för god fångst och skydd mot olyckor.

Netsilikinuit, Kanada, från Köpenhamns Nationalmuseum. P29.499.

2
Amaat från grönland av sälhud. Foto: Etnografiska museet

Amaat från Grönland

Tillverkad av sälhud, dekorerad med skinnbroderier, mårdskinn och glaspärlor. Användes tidigare av kvinnor, där ett barn kunde bäras i den rymliga luvan.

Grönland, före 1879. Inlån Världskulturmuseerna 1933.25.0032. Foto: Etnografiska museet.

3
Samisk silverkrage med tenntrådsbroderier. Hängen av delvis förgyllt silver.

Samisk silverkrage

Ståndkrage med tenntrådsbroderier. Hängen av delvis förgyllt silver. Denna silverkrage kom till Nordiska museets samling 1903. Silverkragen var samiska kvinnors dyraste kläddetalj som bars vid bröllop och andra högtider.

Från Lappland, Sverige. NM.0096618