Tidsvalvet för skolan

Gör dig redo för en resa i tiden

Längst ner bland museets källarvalv finns en magisk plats, Tidsvalvet. Genom en hemlig portal kliver ni rakt in i barnens egen historia!

Hur är det att äta gröt till middag varje dag, att stiga upp klockan tre för att arbeta, att fly ensam till ett annat land eller att längta efter ett eget rum? Tidsvalvet är fullt av barns historier, föremål, minnen och drömmar. Ta med dina elever på en resa i tiden och utforska vardagslivet under 150 år genom verkliga föremål och berättelser, scenografi och interaktiva miljöer.

Tidsvalvet riktar sig till elever i årskurs 36 och innehåller kopplingar till historia, samhällskunskap, religionskunskap och svenska. Här väcks aktuella frågor om barns rättigheter, jämställdhet och orättvisor. 

Läs mer om Tidsvalvet nedan.

 

Skicka en förfrågan om skolbesök

 

Gå genom tid och rum

  • I en tågkupé på 1940-talet behöver tre barn som drabbats av kriget er hjälp.
  • Vid matplatsen är det dags att servera dagens rätt. Blir det pizza, nävgröt eller laxkotlett?
  • Hemma i någons egna rum är det skönt häng med serietidningar, spel och 80-talslåtar på blandband.
  • I Magiska garderoben händer något märkligt när ni provar kläder framför spegeln och i Levande biblioteket vaknar saker till liv och berättar spökhistorier en gång i kvarten.

På resan möter ni barn från olika tider och deras minnen, drömmar och historier.

Men det verkar som om en del historier håller på att glömmas bort?

 

Ett viktigt uppdrag

I ett särskilt uppdrag kan ni samla in glömda historier och spara dem i museet för all framtid. Ledtrådar gömmer sig bland magiska botemedel, suddiga fotografier, ärvda kläder och gamla orättvisor. Här gäller det att samarbeta och använda er idérikedom och kunskap om historien!

Har det hänt på riktigt?

Ja, i Tidsvalvet får du ta del av berättelser från barn som har levt på riktigt. Några barn har fått nya namn och ibland har flera barns minnen sammanfattats till ett barns berättelse.

Koppling till läroplanen

I Tidsvalvet gestaltas perioden från 1860 fram till idag, med extra fokus på 1880-, 1940- och 1980-tal. I Tidsvalvet finns kopplingar till historieämnet, samhällskunskap, religionskunskap och svenska. Läs mer om kopplingar till läroplanen här.

 


Så går skolbesöket till

Alla besök till Tidsvalvet förhandsbokas. Som skolklass kan ni välja att besöka Tidsvalvet med en museipedagog  eller på egen hand. Bokar du in ett besök med pedagog finns det möjlighet att också boka in en workshop i Nordiska museets ateljé.

Priser

Med pedagog: 1300 kr

På egen hand: 30 kr per elev

Öppetider

Inför ditt besök bokar du ett tidspass som pågår i 90 minuter, med en viss starttid. Besöket kan genomföras under en eftermiddag på egen hand eller under en förmiddag tillsammans med en museipedagog.

Skicka förfrågan om skolbesök

Bra att veta

Här finns praktisk information inför ert besök

Se en karta över Tidsvalvet

Skolresurser

Här hittar du material att arbeta med i klassrummet