Tidsvalvet för skolan

Längst ner bland museets källarvalv finns en magisk plats, Tidsvalvet. Genom en hemlig portal kliver ni rakt in i barnens egen historia!

Hur är det att äta gröt till middag varje dag, att stiga upp klockan tre för att arbeta, att fly ensam till ett annat land eller att längta efter ett eget rum? Tidsvalvet är fullt av barns historier, föremål, minnen och drömmar. Ta med dina elever på en resa i tiden och utforska vardagslivet under 150 år genom verkliga föremål och berättelser, scenografi och interaktiva miljöer.

Tidsvalvet riktar sig till elever i årskurs 36 och innehåller kopplingar till historia, samhällskunskap, religionskunskap och svenska. Här väcks aktuella frågor om barns rättigheter, jämställdhet och orättvisor. 

Skicka en förfrågan om skolbesök

 

Genom tid och rum

  • I en tågkupé på 1940-talet behöver tre barn som drabbats av kriget er hjälp.
  • Vid matplatsen är det dags att servera dagens rätt. Blir det pizza, nävgröt eller laxkotlett?
  • Hemma i någons egna rum är det skönt häng med serietidningar, spel och 80-talslåtar på blandband.
  • I Magiska garderoben händer något märkligt när ni provar kläder framför spegeln och i Levande biblioteket vaknar saker till liv och berättar spökhistorier en gång i kvarten.

Du har ett viktigt uppdrag

På resan möter ni barn från olika tider och deras minnen, drömmar och historier. Men det verkar som om en del historier håller på att glömmas bort?

Hjälp till att hitta glömda historier och spara dem i museet för all framtid. Ledtrådar gömmer sig bland magiska botemedel, suddiga fotografier, ärvda kläder och gamla orättvisor. Här gäller det att samarbeta och använda er idérikedom och kunskap om historien!

Har det hänt på riktigt?

Ja, i Tidsvalvet får du ta del av berättelser från barn som har levt på riktigt. Några barn har fått nya namn och ibland har flera barns minnen sammanfattats till ett barns berättelse.

Koppling till läroplanen

I Tidsvalvet gestaltas perioden från 1860 fram till idag, med extra fokus på 1880-, 1940- och 1980-tal. I Tidsvalvet finns kopplingar till historieämnet, samhällskunskap, religionskunskap och svenska. Läs mer om kopplingar till läroplanen här.

 


Besök Tidsvalvet med skolan

Som skolklass kan ni besöka Tidsvalvet på egen hand genom att boka in ett besök i förväg. Pedagogledda besök går inte att boka in förnärvarande. 

Tid: 90 minuter med start kl 10.15 tis-fre (ej under lov). Tänk på att vara på plats i god tid inför ert besök, inga insläpp sker i efterhand.
Pris: 30 kr/barn. Medföljande pedagoger har fri entré till Tidsvalvet.
Antal: Max 30 personer per tidspass varav minst 2 vuxna.  

Vid bokningstillfället får du ett förberedelsematerial. Förberedelserna tar cirka en timme, eller längre beroende på vad ni vill ha ut av besöket. Det finns även material att arbeta med efter att ni varit i Tidsvalvet. 

Bra att veta

Tidsvalvet sträcker sig över två våningsplan och över flera rum med mycket att upptäcka. 

Se en karta över Tidsvalvet

Hur kan jag som lärare förbereda mig inför besöket?

Vid bokningstillfället får du ett förberedelsematerial. Förberedelserna tar cirka en timme, eller längre beroende på vad ni vill ha ut av besöket. Det finns även material att arbeta med efter att ni varit i Tidsvalvet.

Finns det toaletter i Tidsvalvet?

Nej, men toaletter finns precis utanför Tidsvalvet på markplan. Vi rekommenderar att avklara toalettbesök före eller efter ert tidspass.

Kan vi äta medhavd matsäck på museet?

Ja, matsäcksbord och mikrovågsugn finns i Stora hallen på plan 2, utanför Lekstugan.

Hur är tillgängligheten?

Hiss finns. Höjden på skärmar är tillgänglighetsanpassad. Har du syn- eller hörsel- eller kognitiv nedsättning behöver du ha någon med dig.

Finns det någon information på andra språk än svenska?

Alla föremålsskyltar och tematexter är på svenska och engelska. Det särskilda uppdraget, de digitala installationerna och introfilmen till Tidsvalvet är på svenska.

Varför kostar det för skolklasser att besöka Tidsvalvet på egen hand?

Satsningen på Tidsvalvet är ett komplement till museets lek- och lärmiljö i Lekstugan, vilket museet tar en avgift för. Detta för att museet ska kunna underhålla och bibehålla upplevelsen så bra som möjligt. Däremot är det fri entré till museets alla utställningar för barn upp till 18 år.

Vilken är åldersrekommendationen?

Tidsvalvet riktar sig till barn i åldrarna 8-12 år och årskurs 3-6. Tidsvalvet passar även för barn och ungdomar äldre än 12 år och är en upplevelse med hög igenkänning för alla med en relation till 1940- och 80-talet. Mycket är textbaserat och tar upp svåra ämnen som kan väcka starka känslor under och efter besöket. För barn yngre än 8 år rekommenderar vi Barnens audioguide och våra familjespår där vuxna och barn tillsammans löser uppdrag i museet.

Hur länge pågår Tidsvalvet?

Tidsvalvet är en permanent upplevelse på Nordiska museet.

Boka ett skolbesök på Tidsvalvet

Skicka en förfrågan om skolbesök