Längst ner bland museets källarvalv finns en magisk plats, Tidsvalvet. Genom en hemlig portal kliver ni rakt in i barnens egen historia!
Hur är det att äta gröt till middag varje dag, att stiga upp klockan tre för att arbeta, att fly ensam till ett annat land eller att längta efter ett eget rum? Tidsvalvet är fullt av barns historier, föremål, minnen och drömmar. Ta med dina elever på en resa i tiden och utforska vardagslivet under 150 år genom verkliga föremål och berättelser, scenografi och interaktiva miljöer.
Tidsvalvet riktar sig till elever i årskurs 3–6 och innehåller kopplingar till historia, samhällskunskap, religionskunskap och svenska. Här väcks aktuella frågor om barns rättigheter, jämställdhet och orättvisor.
Skicka en förfrågan om skolbesök
Genom tid och rum
På resan möter ni barn från olika tider och deras minnen, drömmar och historier. Men det verkar som om en del historier håller på att glömmas bort?
Hjälp till att hitta glömda historier och spara dem i museet för all framtid. Ledtrådar gömmer sig bland magiska botemedel, suddiga fotografier, ärvda kläder och gamla orättvisor. Här gäller det att samarbeta och använda er idérikedom och kunskap om historien!
Ja, i Tidsvalvet får du ta del av berättelser från barn som har levt på riktigt. Några barn har fått nya namn och ibland har flera barns minnen sammanfattats till ett barns berättelse.
I Tidsvalvet gestaltas perioden från 1860 fram till idag, med extra fokus på 1880-, 1940- och 1980-tal. I Tidsvalvet finns kopplingar till historieämnet, samhällskunskap, religionskunskap och svenska. Läs mer om kopplingar till läroplanen här.
Som skolklass kan ni besöka Tidsvalvet på egen hand genom att boka in ett besök i förväg. Pedagogledda besök går inte att boka in förnärvarande.
Tid: 90 minuter med start kl 10.15 tis-fre (ej under lov). Tänk på att vara på plats i god tid inför ert besök, inga insläpp sker i efterhand.
Pris: 30 kr/barn. Medföljande pedagoger har fri entré till Tidsvalvet.
Antal: Max 30 personer per tidspass varav minst 2 vuxna.
Vid bokningstillfället får du ett förberedelsematerial. Förberedelserna tar cirka en timme, eller längre beroende på vad ni vill ha ut av besöket. Det finns även material att arbeta med efter att ni varit i Tidsvalvet.
Tidsvalvet sträcker sig över två våningsplan och över flera rum med mycket att upptäcka.
Vid bokningstillfället får du ett förberedelsematerial. Förberedelserna tar cirka en timme, eller längre beroende på vad ni vill ha ut av besöket. Det finns även material att arbeta med efter att ni varit i Tidsvalvet.
Nej, men toaletter finns precis utanför Tidsvalvet på markplan. Vi rekommenderar att avklara toalettbesök före eller efter ert tidspass.
Ja, matsäcksbord och mikrovågsugn finns i Stora hallen på plan 2, utanför Lekstugan.
Hiss finns. Höjden på skärmar är tillgänglighetsanpassad. Har du syn- eller hörsel- eller kognitiv nedsättning behöver du ha någon med dig.
Alla föremålsskyltar och tematexter är på svenska och engelska. Det särskilda uppdraget, de digitala installationerna och introfilmen till Tidsvalvet är på svenska.
Satsningen på Tidsvalvet är ett komplement till museets lek- och lärmiljö i Lekstugan, vilket museet tar en avgift för. Detta för att museet ska kunna underhålla och bibehålla upplevelsen så bra som möjligt. Däremot är det fri entré till museets alla utställningar för barn upp till 18 år.
Tidsvalvet riktar sig till barn i åldrarna 8-12 år och årskurs 3-6. Tidsvalvet passar även för barn och ungdomar äldre än 12 år och är en upplevelse med hög igenkänning för alla med en relation till 1940- och 80-talet. Mycket är textbaserat och tar upp svåra ämnen som kan väcka starka känslor under och efter besöket. För barn yngre än 8 år rekommenderar vi Barnens audioguide och våra familjespår där vuxna och barn tillsammans löser uppdrag i museet.
Tidsvalvet är en permanent upplevelse på Nordiska museet.
Skicka en förfrågan om skolbesök