Gå till innehåll

TIDSVALVET

Tre barn öppnar en lönndörr i en bokhylla i ett gammalt bibliotek och arbetsrum, ett blått sken lyser från dörröppningen

18 maj 2020 – tills vidare

45–90 min

60 kr/barn

Boka tid

Familjeuppdrag

Från 8 år

Plan 1

Längst ner bland museets källarvalv finns en magisk plats – Tidsvalvet. Genom en hemlig portal kliver du rakt in i barnens egen historia!

Gör dig redo för en resa i tiden

I Tidsvalvet kan du uppleva hur din vardag hade sett ut om du hade varit barn i en annan tid. Vad hade du gjort på dagarna? Hur hade det sett ut hemma? Vad hade du haft för kläder och vad skulle du ha ätit till middag? Du rör dig mellan 1870-talet och idag.

Tidsvalvet är en prisbelönt interaktiv upplevelse som gestaltar drygt 150 år av historia och barns vardagsliv genom scenografi, digitala stationer och verkliga föremål och berättelser.

För dig från 8 år.

I ett gammalt bibliotek och arbetsrum står en lönndörr i bokhyllan på glänt och släpper in ett blått sken, en flicka och en äldre man syns på en filmskärm på väggen
Gör dig redo att gå till historien i Tidsvalvet. Foto: Helena Bonnevier/ Nordiska museet

En museal äventyrspark i ett immersivt och interaktivt kosmos.", "… en utställning om och för barn som tar både kulturhistoria, fantasi och barn på allvar.

Ur motiveringen till utmärkelsen Årets utställning 2020

Gå genom tid och rum

I en tågkupé på 1940-talet behöver tre barn som drabbats av kriget din hjälp. Vid matplatsen är det dags att servera dagens rätt. Blir det pizza, nävgröt eller laxkotlett?

Häng hemma i någons rum med serietidningar, spel och 80-talslåtar på blandband. I Magiska garderoben händer något märkligt när du provar kläder framför spegeln och i Levande biblioteket vaknar saker till liv och berättar spökhistorier en gång i kvarten.

Klara ett viktigt uppdrag

På din resa i tiden möter du barn från olika tider och deras minnen, drömmar och historier. Men det verkar som om en del historier håller på att glömmas bort? Framtiden behöver din hjälp.

Bli en ”skaffare” som samlar in glömda historier och sparar dem i museet för all framtid.  Ledtrådarna gömmer sig bland magiska botemedel, suddiga fotografier, ärvda kläder och gamla orättvisor.

Gå till historien

Även din historia är viktig för att framtidens människor ska veta hur det är att vara barn idag. Innan du går kan du lämna in din egen berättelse i Minnesmaskinen, så sparar vi den i museet för framtiden.

Allt är baserat på verkliga händelser

Ja! Det har hänt på riktigt. Tidsvalvet är baserat på verkliga händelser och berättelser från barn som har levt i verkligheten. Några barn har fått nya namn. Och ibland har vi flätat ihop flera barns minnen till en berättelse. Men allt bygger på livshistorier som finns sparade i Nordiska museets samlingar.

Tidsvalvet är dubbelt prisbelönt

Tidsvalvet blev Årets utställning 2020 och Årets guldgruva 2020.

Bra att veta

Tre barn i olika åldrar gläntar på en lönndörr i ett gammalt bibliotek och arbetsrum, det lyser ett magiskt blått sken från öppningen.

Lovfria vardagar:

  • Öppet 13-17 med fri entré för barn (vuxen betalar ordinarie entrébiljett till museet).
  • Du behöver boka tid och köpa biljett i förväg via webben till ett tidspass om 90 minuter med en specifik starttid. Vi tar emot förbokade besökare uppdelade i tidsintervallet.
  • Fri entré för barn, vuxen betalar ordinarie entrébiljett till museet.

Helger och skollov:

  • Öppet 10-17.
  • Du behöver boka tid och köpa biljett i förväg via webben till ett tidspass om 90 minuter med en specifik starttid. Vi tar emot förbokade besökare uppdelade i tidsintervallet.
  • Biljettpris 60 kr per barn, vuxen betalar ordinarie entrébiljett till museet.

Vi följer Stockholms stads terminstider och skollov.

Du förköper biljetter via webben till ett tidspass om 90 minuter med en specifik starttid. Varje pass har ett visst antal platser. Det går att köpa biljetter på museet i mån av plats, vi rekommenderar dock starkt förköp för att säkra din plats i Tidsvalvet.

Boka tid och köp biljett till Tidsvalvet

Biljetten visar du i museets entré. Du hittar Tidsvalvet på Plan 1, vi samlas senast 5 min innan tidspasset startar. Kom i tid, upplevelsen sätter igång på utsatt starttid. Inget efterinsläpp.

Tidsvalvet passar dig från 8 år med medföljande vuxen samt skolklasser i årskurs 3-6. För yngre barn och småsyskon finns Lekstugan och våra uppdrag där barn och vuxna tillsammans löser uppdrag i museet.

Får barn gå in i Tidsvalvet själva?

Nej, barn behöver vara i sällskap med vuxen vid besök i Tidsvalvet.

På helger och skollov tar vi emot ett visst antal förbokade besökare uppdelade i tidsintervaller för att ge en bra upplevelse. Kom i tid – upplevelsen startar på utsatt starttid med en grej du inte vill missa! Inget efterinsläpp. Vi samlas utanför Tidsvalvet 5 minuter före starttid.

Vad händer om vi kommer för sent till vårt tidspass?

Inget insläpp sker i efterhand. Upplevelsen sätter igång på utsatt starttid. Blir ni sena behöver ni vänta till nästa lediga tidspass.

Språk

Alla föremålsskyltar och tematexter är på svenska och engelska. Uppdraget, de digitala installationerna och introduktionsfilmen till Tidsvalvet är på svenska.

Tillgänglighet

Hiss finns. Höjden på skärmar är anpassad för god tillgänglighet. Har du syn-, hörsel- eller kognitiv nedsättning är det bra att ha någon med dig.

Det finns tyvärr ingen möjlighet att ta in barnvagnar.

Restaurang och matsäcksbord finns i Stora hallen. Toaletter och klädskåp hittar du utanför Tidsvalvet på markplan.