Gå till innehåll

Sportlov

Gör dig redo för en resa i tiden på sportlovet! När du kliver in på Nordiska museet blir du en upptäcktsresande i tid och rum på uppdrag i ett gåtfullt museum.

Audioguide för juniorer i NORDBOR

Följ med Erik Ekstrand genom utställningen Nordbor och 500 år av Nordens historia. Juniorguiden blandar dramatiserade scener med att Erik berättar. I utställningen Nordbor möter du bland andra fabriksarbetarpojken Anders och pigan Matilda. Passar dig 8–12 år. Ladda ner gratis till din telefon.

En vid ljust blommig sidenklänning och flera föremål i en stor monter, ovanför en filmduk som visar insekter som pollinerar rosa blommor, till vänster om montern en filmskärm med en ung flicka.
Vad lekte man med på 1600-talet? Gick man i skolan på 1800-talet? Nordbor tar med dig genom 500 år. Foto: Hendrik Zeitler / Nordiska museet
En vid ljust blommig sidenklänning och flera föremål i en stor monter, ovanför en filmduk som visar insekter som pollinerar rosa blommor, till vänster om montern en filmskärm med en ung flicka.
Detalj ur 1800-talsdelen i utställningen Nordbor på Nordiska museet. Foto: Hendrik Zeitler / Nordiska museet

Gå till historien i Tidsvalvet 

Längst ner bland museets källarvalv finns en magisk plats – Tidsvalvet. Genom en magisk portal kliver du rakt in i barnens historia. Res från 1870-tal till nutid.

För dig från 8 år. Du köper biljett med bokad tid i Tidsvalvet.

I ett gammalt bibliotek och arbetsrum står en lönndörr i bokhyllan på glänt och släpper in ett blått sken, en flicka och en äldre man syns på en filmskärm på väggen
Gör dig redo att gå till historien i Tidsvalvet. Foto: Helena Bonnevier/ Nordiska museet

Bli ett barn på 1890-talet i Lekstugan

Vad skulle du ha gjort på dagarna om du varit barn då? Klä dig till piga eller dräng och lek dig fram genom gårdens alla sysslor.

För dig från 5 år i vuxens sällskap. Du köper biljett med bokad tid i Lekstugan.

En liten pojke och en trave ved
Hämta ved till spisen. Foto: Sofia Vusir Jansson/ Nordiska museet

Gå på uppdrag i ett gåtfullt museum

Uppdrag: Marsipantjuven

Vet du vad? Det verkar som Nordiska museet vaknar till liv på natten! Och nu är en marsipanfigur försvunnen ur sin monter. Vem är godistjuven? Ta historien till hjälp för att lösa fallet i vårt spännande uppdrag.

Passar barn som kan läsa eller har sällskap av en vuxen. Ingår i ordinarie entré.

Uppdrag: Arktis

Skulle du överleva på en av jordens kallaste platser? Testa din kunskap i ett uppdrag genom isberget på Nordiska museet. Samla lifehacks om livet på jordens nordligaste platser. Till hjälp har du en karta och lapphunden Sickis som visar vägen. 

Passar barn som kan läsa eller har sällskap av en vuxen. Ingår i ordinarie entré.

Ingång till utställningen som ser ut som ett isberg med en stor spricka, det lyser ett blått sken från den
Foto: Hendrik Zeitler/ Nordiska museet