Tidsvalvet

En ny upplevelse baserad på verkliga händelser
Pågår: 
18 maj 202018 maj 2020

Gör dig redo för en resa i tiden

Längst ner bland museets källarvalv finns en magisk plats, Tidsvalvet. Genom en hemlig portal kliver du rakt in i barnens egen historia!

Här kan du uppleva hur din vardag hade sett ut om du hade varit barn i en annan tid. Vad hade du gjort på dagarna? Hur hade det sett ut hemma? Vad hade du haft för kläder och vad skulle du ätit till middag? Du reser omkring mellan 1870-talet och idag.

Tidsvalvet är en ny storsatsning och interaktiv upplevelse för barn mellan 8 och 12 år. Här kan besökare utforska drygt 150 år av historia och vardagsliv gestaltat genom scenografi, digitala stationer och verkliga föremål och berättelser.

Inför ditt besök förköper du biljett till ett tidspass som pågår i 90 minuter, med en specifik starttid. Varje pass har ett begränsat antal platser, med förköpet säkrar du din plats på ett tidspass i Tidsvalvet.

Nordiska museet är tillfälligt stängt med anledning av regeringens och Folkhälsomyndighetens skärpta råd.

 

Genom tid och rum

  • I en tågkupé på 1940-talet behöver tre barn som drabbats av kriget din hjälp.
  • Vid matplatsen är det dags att servera dagens rätt. Blir det pizza, nävgröt eller laxkotlett?
  • Hemma i någons egna rum är det skönt häng med serietidningar, spel och 80-talslåtar på blandband.
  • I Magiska garderoben händer något märkligt när du provar kläder framför spegeln och i Levande biblioteket vaknar saker till liv och berättar spökhistorier en gång i kvarten.

På din resa möter du barn från olika tider och deras minnen, drömmar och historier. Men det verkar som om en del historier håller på att glömmas bort?

Ett viktigt uppdrag

I ett särskilt uppdrag kan du bli en "skaffare" som samlar in glömda historier och sparar dem i museet för all framtid.  Ledtrådar gömmer sig bland magiska botemedel, suddiga fotografier, ärvda kläder och gamla orättvisor.

Här går du till historien

Din historia är också viktig, för att framtidens människor ska veta hur det är att vara barn idag. Innan du går kan du lämna din egen berättelse i Minnesmaskinen, så sparas den i museet och du går till historien!

Baserat på verkliga händelser

Ja, det har hänt på riktigt! I Tidsvalvet får du ta del av verkliga historiska händelser och berättelser från barn som har levt på riktigt. Några barn har fått nya namn och ibland har flera barns minnen sammanflätats till ett barns berättelse, men allt bygger på livshistorier i Nordiska museets samlingar.
 

Bra att veta

Åldersrekommendation 

Tidsvalvet riktar sig till barn mellan 8 och 12 år och medföljande vuxen.

Kul för yngre barn på Nordiska museet

Öppettider

Museet är tillfälligt stängt med anledning av skärpta restriktioner.

Under ordinarie öppethållande har Tidsvalvet öppet alla dagar 10–17. Besöket pågår under 90-minuterspass med specifika starttider som du väljer i ditt förköp.

Biljetter – säkra din plats med förköp

Inför ditt besök förköper du biljett till ett tidspass som pågår i 90 minuter, med en specifik starttid. Varje pass har ett begränsat antal platser, högst 45 personer är inne i Tidsvalvet samtidigt. Du förköper biljetter på webben via knappen nedan.

Det går även att köpa biljetter på museet samma dag i mån av plats. Vi rekommenderar dock starkt att du förköper biljetter på webben för att säkra din plats i Tidsvalvet. Detta med tanke på stort intresse och då antal platser är begränsat för att minska risk för trängsel.

Priser 

Entrébiljett till Nordiska museet och ett tidspass i Tidsvalvet:

  • Barn: 60 kr
  • Vuxen: 140 kr
  • Pensionär/student: 120 kr
     

Nordiska museet är tillfälligt stängt med anledning av regeringens och Folkhälsomyndighetens skärpta råd.

Inför ditt besök

Praktisk information och svar på frågor inför ditt besök

TV-serien Jakten på den glömda historien bygger på material ur Nordiska museets samlingar och är producerad i samarbete mellan UR och Nordiska museet. Under tio avsnitt kan du följa tidsresenären Fabella som du också möter i Tidsvalvet när hon färdas genom olika årtioenden.

Se TV-serien