Gå till innehåll

Magiskt skydd mot sjukdom

Tänk dig att du lever i en tid när ingen vet var sjukdomar kommer ifrån. Det finns inga vaccin eller moderna mediciner.  Hur skulle du skydda dig eller ett barn mot sjukdomar? Kanske med ett Ellakors runt halsen.

I Nordiska museets samlingar finns exempel på silversmycken som tillskrevs magisk kraft och skydd mot sjukdom. Bara det var tillverkat under rätt former. Och om du bar det närmast kroppen så att ingen annan såg.

Ett smycke i silver med ett inristat kors.
Ellakors ur Nordiska museets samlingar. Foto: Peter Segemark/ Nordiska museet, NM.0113478

Ellakors som skydd mot ont

I bondesamhället (det vill säga det förindustriella samhället) fanns ingen läkarvetenskap eller sjukvård. I en tid utan kunskap om virus då sjukdomar som idag är enkla att bota ofta var livshotande, satte många sitt hopp till andra åtgärder. Det fanns i den nordiska folkmedicinen magiska tekniker och material som ansågs bota sjukdom. Metaller, särskilt järn, är ett exempel på folkmedicinens skydd mot sjukdom och övernaturliga väsen. Eftersom metaller framställdes i kontakt med eld ansågs de få med sig eldens kraft och skydd.

En magisk teknik var att använda Ellakors, eller Älvkors som det också kallades. Ellakorsen var silverhängen, vanligen runda och prydda med kors och en skyddande text som åberopade Jesus och Gud. Ellakors förekom i sydligaste Sverige och Danmark, där de ansågs förebygga och bota sjukdom. Särskilt för att skydda barn och mot sjukdomar som framkallats av älvornas andedräkt. Älvablåst, som sjukdomen kallades, yttrade sig i olika hudsjukdomar som nässelfeber, rodnader och utslag. Med riktig otur fick den drabbade älvabröt som gav svår värk, eller elleskott som orsakade nedstämdhet och ångest.

Tillverkat under särskilda former

Ellakorsen gavs till nyfödda barn och konfirmander men också till vuxna som blivit sjuka. Enligt traditionen kunde Ellakorsen inte säljas vidare, de skulle följa bäraren i graven. Om du behövde ett Ellakors måste det tillverkas under särskilda former för att få sin kraft:

Ellakorset på bilden är använt i Skåne, det kom som gåva till museet 1909. Du kan se det i verkligheten i Tidsvalvet på Nordiska museet.

Köp biljett och boka tid i Tidsvalvet