Gå till innehåll

ARKTIS – MEDAN ISEN SMÄLTER

10 okt 2019 – tills vidare

45–90 min

Audioguide

Familjeuppdrag

Ingår i ord. entré

Lärarhandledning

Stora hallen

Mitt under polstjärnan. Där meridianerna strålar samman och tidzonerna upphör. Där börjar Arktis, hem åt fyra miljoner människor. I tusentals år har människorna här levt tillsammans med isen.

Ingång till utställningen som ser ut som ett isberg med en stor spricka, det lyser ett blått sken från den
I utställningen Arktis – medan isen smälter vandrar du in genom klyftan i ett isblock gestaltat av MUSEEA Foto: Hendrik Zeitler/ Nordiska museet
En lång siktlinje genom hela Nordiska museets stora hall visar ett uppbyggt isberg med en spricka ur utställningen om Arktis.
Vandra genom spricka i isblocket i utställningen om livet i Arktis på Nordiska museet. Foto: Hendrik Zeitler/ Nordiska museet

Upplev en utställning om en föränderlig värld

Nordiska museets stora hall har gett plats åt livet och förändringarna i Arktis. I utställningen Arktis – medan isen smälter möter du isens historia och framtid – men framförallt de människor som bor i dagens Arktis genom föremål, foton, design, konstverk, filmer och projektioner. Här upptäcker du även samiska föremål i ett arktiskt och nordiskt sammanhang.

Storslagen skildring av Arktis

Tidningen ETC

Vandra genom ett isberg

Som besökare vandrar du in i isberget och genom sprickan, där du får möta berättelser och föremål som väver samman nutid och dåtid, liksom vetenskap och mytologi, till en poetisk och mångfacetterad berättelse om isens historia och framtid och vardagen för människorna i Arktis.

Utställningens centrala del är utformad som ett stort isberg, med en djup spricka mellan då och nu, skapad i samarbete med utställningsformgivarna MUSEEA.

Ingång till utställningen Arktis i en glaciärspricka i blått sken.
Ingången till utställningen om Arktis är utformad som ett enormt isblock med en glaciärspricka. Foto: Hendrik Zeitler/ Nordiska museet
En lång siktlinje genom hela Nordiska museets stora hall visar ett uppbyggt isberg med en spricka ur utställningen om Arktis.
Vandra genom spricka i isblocket i utställningen om livet i Arktis på Nordiska museet. Foto: Hendrik Zeitler/ Nordiska museet

Möt personer som bor i Arktis

I utställningen tio dokumentära filmer möter du människor från olika delar av Arktis : Qaanaaq på Grönland, Vatnajökull på Island, floden Näätämö (Neidenelva på norska) i Finland, Svalbard i Norge samt Abisko, Arjeplog, Laevas och Nautanen i Sverige. Utställningen berör även Arktis öster- och västerut: Clyde River i Kanada och Jamal i Ryssland.

Merparten av filmerna är producerade av Nordiska museet, filmade av Camilla Andersen, och skapade med stöd av Nordisk kulturfond. Filmerna från Näätämö och Clyde River är externt producerade, medan filmerna från Jamal och Qaanaaq är framtagna i samråd med Nordiska museet.

Naturvy från Island med ett vitt bostadshus i mitten på grön barmark, i bakgrunden frusen havsvik och högt berg
Naturvy från Vatnajökul, Island Foto: Camilla Andersen/ Nordiska museet

Utforska människans liv med isen

Utställningens rum är uppbyggda efter olika teman. Här får du bland annat lära dig mer om vad Arktis är, hur klimatförändringarna påverkar området, om det arktiska resurslandskapet samt hur man bott, rest och klätt sig i Arktis.

Du får också lära dig mer om relationen mellan människa och is. Hur har den sett ut genom historien – och hur ser den ut nu – när isen smälter? Vid en interaktiv station kan du lämna ett klimatlöfte till ditt framtida jag. Det går också bra här på webbplatsen:

Lämna ditt klimatlöfte här och nu

Flera års forskning ligger till grund

Till grund för utställningen ligger bland annat ett treårigt förarbete, som letts av Lotten Gustafsson Reinius inom ramen för den Hallwylska gästprofessur som delas mellan Stockholms universitets och Nordiska museet.

Utöver utställningen har projektet resulterat i den brett mångvetenskapliga antologin Arktiska spår: Natur och kultur i rörelse, som Nordiska museet gav ut våren 2020.

Tre höjdpunkter i utställningen

1. Samisk silverkrage

Ståndkrage med tenntrådsbroderier. Hängen av delvis förgyllt silver. Denna silverkrage kom till Nordiska museets samling 1903. Silverkragen var samiska kvinnors dyraste kläddetalj som bars vid bröllop och andra högtider.

Från Lappland, Sverige. NM.0096618

Krage som sitter på ett blått tyg med röd kant och guldfärgade broderier, framtill helt klädd med silverhängen i olika former
Samisk silverkrage i utställningen Arktis – medan isen smälter på Nordiska museet Foto: Peter Segemark/ Nordiska museet

2. Skinnparka med skyddande amuletter

Parkan av renskinn har tillhört pojken Norquat från Netsilingmiut i Kanada, som levde vid 1900-talets början. Den samlades in 1924 under Knud Rasmussens 5:e Thuleexpedition.

Jackan är försedd med amuletter för god fångst och skydd mot olyckor.

Netsilikinuit, Kanada. Inlån från Köpenhamns Nationalmuseum. P29.499.

Liten jacka med luva i ljusbrunt skinn kantad med hermelinpäls, fäst på detaljer av bland annat sälben, rävtänder och varghår
Kanadensisk skinnparka i utställningen Arktis – medan isen smälter på Nordiska museet Foto: Köpenhamns Nationalmuseum

3. Amaat från Grönland

Tillverkad av sälhud, dekorerad med skinnbroderier, mårdskinn och glaspärlor. Användes tidigare av kvinnor, där ett barn kunde bäras i den rymliga luvan.

Grönland, före 1879. Inlån Världskulturmuseerna 1933.25.0032.
Foto: Etnografiska museet.

Jacka i mörk päls med ljusare kanter och broderade röda band och fransar med glaspärlor i olika färger
Grönländsk amaat i utställningen Arktis – medan isen smälter på Nordiska museet Foto: Etnografiska museet