Tidsvalvet

Öppnar efter sommaren 2020

I Tidsvalvet bjuds du med på en resa genom tiden, där du får utforska barns historia i Sverige under de senaste 150 åren.

Din resa påbörjas i Artur Hazelius arbetsrum. Artur var Nordiska museets grundare, och under många år samlade han på människors berättelser. Trots museets stora samlingar finns det luckor i historien som måste fyllas – och din hjälp behövs i kampen mot glömskan. 

Genom en tidsmaskin lyckas du och Fabella, som är en nutida skaffare*, få kontakt med Artur. Tillsammans bjuder Fabella och Artur in dig till Tidsvalvet, där du får utforska barns historia och hjälpa till att bevara deras berättelser för framtiden. I Tidsvalvet kan även du som besökare bli en del av framtidens historia, genom att lämna ditt eget minne i den spännande minnesmaskinen.

*skaffare kallades de som tidigare deltog i insamlandet av föremål till Nordiska museet.
 


Upptäck historiska barns berättelser – från 1880 till idag

Under din resa genom tiden får du upptäcka berättelser från barn som levt på olika platser och under olika tidsperioder – från 1880 till idag. Hur har barnen klätt sig, ätit, lekt, arbetat och gått i skolan? Berättelserna är inspirerade av verkliga livshistorier från Nordiska museets arkiv. 

Du kan bland annat kliva in i en tågkupé från 1940-talet för att upptäcka de sanna berättelserna om barnen Thea, Into och Grethe som på olika sätt drabbades av andra världskriget. I det levande biblioteket berättas spökhistorier från museets arkiv, bearbetade av författaren Martin Widmark.

Bli en skaffare – samla barns bortglömda minnen

Glömskan har vuxit sig starkare än någonsin och människor håller på att glömma sina historier. I rollen som skaffare kan du genom uppdraget Jakten på den glömda historien samla in historiska barns minnen i en minnestransformator, så att de bevaras för framtiden. I stationer baserat på teman som medicin, skola, arbete, bostad och kläder, kan du samla ledtrådar som tillsammans bildar ett lösenord som sparar barnens minnen. Lyckas du med ditt uppdrag får du en plats i någon av Nordiska museets mycket anrika skaffarsällskap.

Bevara dina egna minnen för framtiden

För att framtidens barn ska kunna förstå hur nutida barn levt, måste minnen från idag också bevaras. I minnesmaskinen kan besökare även lämna sin egen berättelse, som bevaras hos Nordiska museet, för framtidens museibesökare och forskare.

 

Ateljé med hantverk och återbruk

I anslutning till Tidsvalvet finns en helt ny skaparverkstad i form av en ljus och vacker ateljé. Här kommer skolklasser att kunna boka in sig tillsammans med en av museets pedagoger i anslutning till sitt besök, eller frikopplat från Tidsvalvet. Under helger och lov erbjuds familjepubliken kreativa och lustfyllda workshops i ateljén. Tema varierar efter säsong, utställning eller aktuella ämnen. Gemensamt för alla workshops är hantverk, återbruk, kunskap och kopplingar till Nordiska museet.
 Digital insamling, tv-serie och radioprogram i samarbete med UR

Tillsammans med Nordiska museet vill UR ge kunskap om och uppmärksamma barns historia. Som en del av det har UR producerat tv-serien Jakten på den glömda historien och radioserien Hälsning till framtiden. En digital insamling för skolbarn har också tagits fram av Nordiska museet och UR.

Tv-serien och radioprogrammet fokuserar på karaktären Fabella där hon, precis som i utställningen, är en skaffare som ska resa i tiden för att samla in barns minnen. Se tv-serien här. Hör radioprogrammet här.

Insamlingen Mitt liv är en rikstäckande, digital insamling för skolbarn i åldrarna 10-12 år. Inspirerat av Nordiska museets insamlingsprojekt Mitt hem från 1942, får barnen lämna in berättelser om sitt eget liv, som en hälsning till framtiden. Insamlingen blir en del av Nordiska museets samlingar, där materialet kommer att finnas tillgängligt för framtidens forskare. Läs mer här. Vill du delta redan nu? Klicka här för att komma till UR:s lärarhandledning, där du hittar uppgifterna.

 

Tidsvalvet öppnar efter sommaren 2020, och riktar sig till barn i åldrarna 8-12 år. För yngre barn finns Lekstugan, Nordiska museets lek- och lärmiljö.

Kontakt

Har du frågor om utställingen?
Kontakta projektledare David Berner.
 

 • Tolv glada småländska barn sitter på en grind. I bakgrunden ett litet hus inhägnat med gärdesgård.
  Tolv glada småländska barn sitter på en grind. I bakgrunden ett litet hus inhägnat med gärdesgård. Foto: Gustav Heurlin/ Nordiska museet
 • Tre flickor och en pojke går på en trottoar. Flickorna bär på dockor, pojken promenerar med händerna på ryggen.
  Tre flickor och en pojke går på en trottoar. Flickorna bär på dockor, pojken promenerar med händerna på ryggen. Foto: Björn Myrman/ Nordiska museet
 • Kvinna och fem barn vid spisen i trångt kök.
  Kvinna och fem barn vid spisen i trångt kök. Foto: Okänd/ Nordiska museet
 • Barn ute i hage vid en gärdesgård. Ca 1945-1950.
  Barn ute i hage vid en gärdesgård. Ca 1945-1950. Foto: KW Gullers/ Nordiska museet
 • Flyktingar. Folke Bernadottes expedition med de Vita bussarna. Ankomst till Malmö och Helsingborg. Barn och kvinnor på landgången. Maj 1945.
  Flyktingar som kommit med Folke Bernadottes expedition med de Vita bussarna. Ankomst till Malmö och Helsingborg. Barn och kvinnor på landgången. Maj 1945. Foto: KW Gullers/ Nordiska museet
 • Stockholm. Barn går i bredd på en gata.
  Stockholm. Barn går i bredd på en gata. April 1979. Foto: Peter Gullers/ Nordiska museet