Stora salen i paviljongen på Svindersvik.

 

Svindersvik

Sommarnöje i rokoko

Ett sommarnöje i rokoko

Svindersvik, som är för litet för att kallas slott eller herrgård, är ett av våra äldsta bevarade sommarnöjen. Det är en exklusiv föregångare till grosshandlarvillorna och våra dagars sommarstugor. Svindersvik är ett stycke välbevarat 1700-tal mitt i det moderna Nacka.

Claes Grill och Carl Hårleman

Svindersvik byggdes i början av 1740-talet för bruksägaren Claes Grill, en av dåtidens mest inflytelserika och förmögna finansmän och så småningom en av direktörerna i svenska Ostindiska Kompaniet. Huvudbyggnaden ritades av arkitekten Carl Hårleman i franskinspirerad rokoko. Under vinterhalvåret bodde Claes och hans hustru Anna Johanna Grill inne i Stockholm, men somrarna tillbringade de på sitt sommarnöje. Familjen roddes ut till Svindersvik med båt. 1780 såldes egendomen och efter flera ägarbyten köpte sidenfabrikör K A Almgren Svindersvik 1863. 1949 överläts Svindersvik till Nordiska museet. Det är en av anledningarna till att anläggningen fortfarande är så välbevarad och har fått behålla sin idylliska 1700-talsprägel.

Invändigt har huvudbyggnaden en symmetrisk plan som följer tidens franska mode. I rummen står kakelugnar och sidenklädda sittmöbler från 1700-talet. Rokokotidens intresse för natur och exotism har satt sin tydliga prägel på inredningen. I husets största sällskapsrum är väggarna klädda med kinesiska rispapperstapeter med blomster- och fågelmotiv och taket i ett av kabinetten är målat som en luftig sommarhimmel med flygande svalor. Många av möblerna har stått här sedan 1700-talets slut. Ett och annat av senare datum har dröjt sig kvar så att man kan känna kontinuiteten genom generationer av ägare.

Köksflygel, festsal och äppelträd

I anslutning till huset ligger en separat köksflygel och ner mot strandkanten ligger Paviljongen. Den uppfördes på 1750-talet och byggdes till på 1780-talet. Innanför dörrarna öppnar sig en storslagen festsal med en takhöjd på fem meter. Salen har välbevarad väggdekor från 1700-talets slut, en magnifik ljuskrona och sannolikt Sveriges högsta kakelugn. Här ryms också en svit gästrum, alla med möbler och inredning från 1700- och 1800-talen.

Huset

Även Svindersviks grönskande trädgård är anlagd efter tidens smak för symmetri. De äldsta äppelträdens stammar är idag knotiga och ihåliga, men träden bär ändå frukt varje år. Varje sommar blommar balsamin och krollilja liksom den rodnande Svindersviksrosen med sina nästan rödvitrutiga blommor.


Visa Svindersvik på en större karta

Öppettider 2019

Öppet för allmänvisningar på söndagar mellan 2 juni och 8 september. Under en visning kan du se huvudbyggnaden och festsalen i paviljongen. Visningar hålls kl. 12.00, 13.00, 14.00 och 15.00, biljetter köps på plats. En visning tar ca 50 - 55 minuter. 

Entré

Vuxna: 100 kr
Barn och ungdomar till och med 18 år: fri entré

Kommunikationer

Saltsjöbanan eller SL-bussar från Slussen till hållplatsen Nacka station.

Båt till Nacka strand från Blockhusudden, Lidingö, Kvarnholmen, Saltsjö kvarn och Nybroviken. Vanlig SL- biljett gäller, cykel gratis. Linjen kallas Sjövägen, läs mer på: sjovagen.nu

Gångväg (utan trappor) utgår från Nacka strand och leder förbi bostadsområdet Marinastaden och vidare ovanför den båtklubb som ligger alldeles öster om Svindersvik. Man når på så sätt Svindersvik längs stranden. En promenad på ca 1,5-2 km.

Med bil via Danvikstull ut ur Stockholm, sedan Gamla Värmdövägen. Vid Nacka station är det skyltat Svindersvik med den så kallade kulturkringlan.

Besöksadress: Svindersviksvägen 15

Tillgänglighet

Trädgården och omgivningen runt byggnaderna på Svindersvik är fria från trappsteg och trösklar. Ingångarna till dessa äldre byggnader har dock mellan två och sju trappsteg samt tröskel.
Observera också att stora husets övervåning endast nås via trappa.

Boka en visning

Boka en gruppvisning på svenska eller engelska under perioden 15 maj–13 september. 

Boka visning

Café i brygghuset

Svindersviks brygghus – café i genuin 1700-talsmiljö. Boka gärna lunch, middag eller kaffe i samband med en visning.

E-post info@svindersviksbrygghus.se
http://www.svindersviksbrygghus.se/