Stora salen i paviljongen på Svindersvik.

 

Svindersvik

Sommarnöje i rokoko

Ett sommarnöje i rokoko

Svindersvik är ett av våra äldsta bevarade sommarnöjen. Det är en exklusiv föregångare till grosshandlarvillorna och våra dagars sommarstugor, men för litet för att kallas slott eller herrgård. Svindersvik är ett stycke välbevarat 1700-tal mitt i det moderna Nacka.

Information med anledning av situationen kring Covid–19
Uppdaterad information 2020-11-05

Stiftelsen Nordiska museets byggnader och anläggningar är tillfälligt stängda för publik med anledning av situationen kring coronaviruset. Det innebär att vi inte har någon visningsverksamhet på Svindersvik. Beslutet gäller endast museiverksamheten; vår vackra parkanläggning runt Svindersvik är öppen att besöka som vanligt. Öppettider för Caféet i Svindersviks brygghus finns här

Claes Grill och Carl Hårleman

Svindersvik byggdes i början av 1740-talet för bruksägaren Claes Grill, en av dåtidens mest inflytelserika och förmögna finansmän och så småningom en av direktörerna i svenska Ostindiska Kompaniet. Huvudbyggnaden ritades av arkitekten Carl Hårleman i franskinspirerad rokoko. Under vinterhalvåret bodde Claes och hans hustru Anna Johanna Grill inne i Stockholm, men somrarna tillbringade de på sitt sommarnöje. Familjen roddes ut till Svindersvik med båt. 1780 såldes egendomen och efter flera ägarbyten köpte sidenfabrikör K A Almgren Svindersvik 1863. 1949 överläts Svindersvik till Nordiska museet. Det är en av anledningarna till att anläggningen fortfarande är så välbevarad och har fått behålla sin idylliska 1700-talsprägel.

Invändigt har huvudbyggnaden en symmetrisk plan som följer tidens franska mode. I rummen står kakelugnar och sidenklädda sittmöbler från 1700-talet. Rokokotidens intresse för natur och exotism har satt sin tydliga prägel på inredningen. I husets största sällskapsrum är väggarna klädda med kinesiska rispapperstapeter med blomster- och fågelmotiv och taket i ett av kabinetten är målat som en luftig sommarhimmel med flygande svalor. Många av möblerna har stått här sedan 1700-talets slut. Ett och annat av senare datum har dröjt sig kvar så att man kan känna kontinuiteten genom generationer av ägare.

Köksflygel, festsal och äppelträd

I anslutning till huset ligger en separat köksflygel och ner mot strandkanten ligger Paviljongen. Den uppfördes på 1750-talet och byggdes till på 1780-talet. Innanför dörrarna öppnar sig en storslagen festsal med en takhöjd på fem meter. Salen har välbevarad väggdekor från 1700-talets slut, en magnifik ljuskrona och sannolikt Sveriges högsta kakelugn. Här ryms också en svit gästrum, alla med möbler och inredning från 1700- och 1800-talen.

Även Svindersviks grönskande trädgård är anlagd efter tidens smak för symmetri. De äldsta äppelträdens stammar är idag knotiga och ihåliga, men träden bär ändå frukt varje år. Varje sommar blommar balsamin och krollilja liksom den rodnande Svindersviksrosen med sina nästan rödvitrutiga blommor.

Nytt från förlaget

Boken om Svindersvik gavs ut 2020 och berättar om huvudbyggnaden, köksflygeln, festpaviljongen, trädgården och om de många familjer och gäster som har vistats här under årens lopp. Köp boken i webbutiken

Besök Svindersvik

Sommaren 2021 är all visningsverksamhet inställd.
 

 


Visa Svindersvik på en större karta

Öppettider 2021

På grund av rådande situation har Stiftelsen Nordiska museet ställt in visningsverksamheten under sommaren på Svindersvik.

Beslutet gäller endast museiverksamheten. Den vackra parkanläggningen är öppen året runt. 

Entré

Vuxna: 100 kr (betala gärna med kort)
Barn och ungdomar till och med 18 år: fri entré

Hitta hit

Besöksadress: Svindersviksvägen 15. Koordinater: 59°18'35.3"N 18°07'44.5"E (parkeringsplatsen).

Saltsjöbanan eller SL-bussar från Slussen till hållplats Nacka station. Gå över Värmdövägen och in på Alphyddevägen (bredvid bensinstationen). Efter ca 50 meter ta in på Svindersviksvägen, se skylt. Följ vägen nedåt under värmdöleden, mot vattnet ca 300 meter.

Båt till Nacka strand från Blockhusudden, Lidingö, Kvarnholmen, Saltsjö kvarn och Nybroviken. Vanlig SL-biljett gäller. Promenad ca 1,5-2 km. 

Gångväg (utan trappor) utgår från Nacka strand och leder förbi bostadsområdet Marinastaden och vidare ovanför den båtklubb som ligger alldeles öster om Svindersvik. Man når då Svindersvik längs stranden, en promenad på ca 1,5-2 km.

Bil via Danvikstull ut ur Stockholm, sedan Gamla Värmdövägen. Vid Nacka station är det skyltat Svindersvik med den så kallade kulturkringlan. Parkeringsplatser i anslutning till byggnaderna. 

Boka ett gruppbesök

Inga grupper tas emot under sommaren 2021 pga situationen kring Covid-19. 

Tillgänglighet

Trädgården och omgivningen runt byggnaderna på Svindersvik är fria från trappsteg och trösklar. Ingångarna till dessa äldre byggnader har dock mellan två och sju trappsteg samt tröskel.
Observera också att stora husets övervåning endast nås via trappa.

Café i brygghuset

Svindersviks brygghus – café i genuin 1700-talsmiljö. Boka gärna lunch, middag eller kaffe i samband med en visning.

E-post info@svindersviksbrygghus.se
http://www.svindersviksbrygghus.se/