Tyresö slott

Slott i skärgårdsmiljö

Välkommen till Tyresö slott

Tyresö slott är Nordiska museets slottsmiljö som ligger vackert beläget vid Kalvfjärden i Tyresö, strax söder om Stockholm. Slottet med dess samlingar och markområden testamenterades av Claes Lagergren till Nordiska museet år 1930. Tyresö slott byggdes på 1630-talet men visar idag en slottsmiljö från tidigt 1900-tal och är bevarat såsom det såg ut som familjen Lagergrens privatbostad vid tiden kring 1900.

 


 

Tyresö slott öppnar för säsongen den 28 maj 2022 

Varmt välkommen tillbaka sommaren 2022! Under lördagar och söndagar från 28 maj till och med 4 september håller slottet öppet mot förköp till visningar kl. 12.00, 13.00. 14.00 och 15.00. Mer information om biljetter och biljettsläpp kommer. Varmt välkommen!

Öppettider och biljetter 

 • Öppet lördagar och söndagar 28 maj–4 september mot förköp till visningar kl. 12.00, 13.00, 14.00 och 15.00.
 • Entrébiljetter: vuxen 140 kr, pensionär/student 120 kr inklusive visning. Till och med 18 år fri entrébiljett.
 • Biljettsläpp 28 mars 2022.

 


 

Besök Tyresö slottspark på egen hand

Våra vackra parkanläggningar runt Tyresö slott är öppna att besöka året om. Här kan du njuta av skärgårdsliv på Notholmen och strosa på slingrande stigar i den lummiga engelska parken – en av de första i sitt slag i Sverige och utformad av trädgårdsarkitekten Fredrik Magnus Piper under 1770-talet.

 

Foto: Peter Segemark, Nordiska museet

 

På området finns flera kaféer, en restaurang, en handelsträdgård och vandrarhemmet, Lilla Tyresö. Notholmen har fina badklippor och på sommaren bjuder parken på många picknickställen. Tänk på att det råder eld- och grillningsförbud i parken och att hålla omtänksamt avstånd till andra besökare. 

 

Stöd oss

Stiftelsen Nordiska museet förvaltar Tyresö slott och dess park och trädgård. Stöd gärna vår verksamhet med en valfri gåva! Med ditt bidrag medverkar du till att stödja Stiftelsen Nordiska museets arbete med att vårda och bevara Tyresö slotts unika kulturhistoriska miljöer och grönområden för framtiden. 

Swishnummer: 123 628 0424, ange ”Gåva Tyresö”
Bankgiro-nummer: 5475-9758, ange ”Gåva Tyresö”

Tack för din gåva!

 

 • Foto: Alexander Assal/Nordiska museet
 • Foto: Peter Segemark, Nordiska museet
 • Foto: Peter Segemark, Nordiska museet
 • Foto: Nordiska museet
 • Båthuset. Foto: Nordiska museet
 • Foto: Nordiska museet
 • Foto: Karolina Kristensson, Nordiska museet
 • Foto: Nordiska museet
 • Foto: Peter Segemark, Nordiska museet
 • Foto: Nordiska museet
 • Foto: Nordiska museet
 • Foto: Nordiska museet
 • Foto: Nordiska museet
 • Familjen Lagergren på slottstrappan. Foto: Nordiska museets arkiv

Vandring i parken

Upplev en rofylld vandring som utgår från ett andligt, ett kulturhistoriskt och ett naturspårstema. Elva granitpelare med texter är utplacerade längs en slinga i Tyresö slottspark i ett samarbete mellan Tyresö församling, Tyresö kommun och Nordiska museet. De kulturhistoriska texterna bygger bland annat på citat ur markis Claes Lagergrens dagboksanteckningar. I naturspåret kan man lära mer om engelska parken och dess flora och fauna. Slingan är cirka 2,5 km lång, kartan finns att få i församlingshemmet eller som pdf.

Vandringskarta (pdf) 

 

Film: Visning i Tyresö slott

Följ med Nordiska museets Wenke Rundberg på en visning i slottet i en film från 2018 (längd 14:20 min).

Se videon

 

Visningar i slottet 

Varmt välkommen tillbaka sommaren 2022! Under lördagar och söndagar från 28 maj till och med 4 september håller slottet öppet mot förköp till visningar kl. 12.00, 13.00, 14.00 och 15.00. Mer information om biljetter och biljettsläpp kommer. 

Läs om Slottets historia

 


Mat och fika vid Tyresö slott

Tyresö slottskrog ligger i västra flygeln inramad av slottets medelhavsinspirerade trädgård och den omgivande engelska parken. Slottskrogen erbjuder kaffe, bakverk, smörgåsar och lunch i slottskrogen, ute på terassen eller för avhämtning. Du kan också förbeställa Afternoon tea från och med maj.

Till Tyresö slottskrog

I rustik miljö i slottets östra flygel serverar Borggårdscaféet sallader, smörgåsar, soppor, slottets lyxiga räksmörgås, pannkakor, våfflor, bakverk, glass och kaffe. Du kan även slå dig ned på någon av de 50 sittplatserna på uteserveringen på borggården.

Till Borggårdscaféet

Ströva över bron till Notholmen och Café Notholmen som serverar nybakade bärpajer, lättare luncher, pannkakor, räksmörgåsar och sallader med inspiration från havet. Slå dig ned i en solstol på däck eller i skuggan under päronträdet.

Till Café Notholmen

 


 

Boka vigsel i engelska parken

I giftastankar? Det går bra att boka plats i parken vid Tyresö slott för en enkel vigsel. En avgift för nyttjande av parken debiteras (3000 kr, ej moms). Välkommen att kontakta oss vid förfrågningar om tillstånd.

Skicka förfrågan till bokning@nordiskamuseet.se

 


Upplev Tyresö slott i bokform

Denna bildrika katalog berättar om byggnader och parker men också om slottets ägare, tjänstefolk och gästande konstnärer. Den lyfter särskilt fram kvinnorna i denna historia, från Maria Sofia De la Gardie på 1600-talet till Caroline Russell vid sekelskiftet 1900. Utgiven av Nordiska museet 2016.

Köp boken

Hitta hit

Buss 875 från Gullmarsplan till Tyresö kyrka, sedan fem minuters promenad till slottet. Med bil Nynäsvägen ut ur Stockholm, sedan väg 229 till Tyresö slott. Parkering finns mot avgift (30 min fri parkering sedan 8kr/h). 

Entreprenörer Tyresö slott

Tyresö Slottskrog
Tel: 08-128 887 18
http://www.tyresoslottskrog.se

Borggårdscaféet/Rum för hälsa
Tel: 08-770 41 00
http://rumforhalsa.se

Café Notholmen
Tel: 08-770 35 50
http://www.cafenotholmen.se

Tyresö handelsträdgård
Tel: 08-770 04 39
http://www.tyresohandelstradgard.se/

Hantverkskammaren
Tel: 076-0378580
http://hantverkskammaren.se/

Lilla Tyresö, vandrarhem
Tel:08-770 03 04
http://www.lillatyreso.se/

Tillgänglighet

P-plats för besökare med handikapptillstånd finns i anslutning till borggården, till vänster om obeliskerna. Borggården är grusbelagd. Färdadressen är Tyresö slott, 135 60 Tyresö.