Tyresö slott

Slott i skärgårdsmiljö

Välkommen till Tyresö slott

Tyresö slott är Nordiska museets slottsmiljö som ligger vackert beläget vid Kalvfjärden i Tyresö, strax söder om Stockholm. Slottet med dess samlingar och markområden testamenterades av Claes Lagergren till Nordiska museet år 1930. Tyresö slott byggdes på 1630-talet men visar idag en slottsmiljö från tidigt 1900-tal och är bevarat såsom det såg ut som familjen Lagergrens privatbostad vid tiden kring 1900.

Våra vackra parkanläggningar runt Tyresö slott är öppna att besöka året om. Här kan du njuta av skärgårdsliv på Notholmen och strosa i den engelska parken som är en av de första i sitt slag i Sverige och utformades av trädgårdsarkitekten Fredrik Magnus Piper under 1770-talet. På området finns flera kaféer, en restaurang, en handelsträdgård och vandrarhemmet, Lilla Tyresö. Notholmen har fina badklippor och på sommaren bjuder parken på många picknickställen. Tänk på att det råder eld- och grillningsförbud i parken och att hålla omtänksamt avstånd till andra besökare.

Stiftelsen Nordiska museets byggnader är tillfälligt stängda för publik med anledning av situationen kring coronaviruset. Det innebär att vi inte har någon visningsverksamhet på Tyresö slott säsongen 2021. Våra vackra parkanläggningar runt Tyresö slott är öppna att besöka som vanligt. Caféer, restauranger och butiker i området håller öppet tills annat meddelas, kontakta respektive företag för information.

Läs mer

Vandra i parken

Upplev en rofylld vandring på egen hand i engelska parken som utgår från ett andligt, ett kulturhistoriskt och ett naturspårstema.

Vandring kring sl​ott och kyrka

Tyresö slotts historia

Tyresö slott byggdes på 1630-talet, moderniserades på 1700-talet och är idag en slottsmiljö från tidigt 1900-tal. Läs mer

Upplev Tyresö slott i bokform

Läs om slottet, parken, ägare, tjänstefolk och gästande konstnärer vid Tyresö slott. Köp boken

Öppettider och entré

Parken runt Tyresö slott är öppen att besöka året runt. Caféer, restauranger och butiker i området håller öppet tills annat meddelas. Kontakta respektive företag för mer information.

På grund av situationen kring Covid–19 har Stiftelsen Nordiska museets pausat visningsverksamheten på Tyresö slott. 

Entré

Huvudvåningen på egen hand: 100 kr/vuxen, barn tom 18 år fri entré.
Guidad visning inkl. övervåningen: 120 kr/vuxen, barn tom 18 år fri entré. 

Boka ett gruppbesök

Med anledning av situationen kring Covid-19 tar vi inte emot bokningar just nu.Tillgänglighet

P-plats för besökare med handikapptillstånd finns i anslutning till borggården, till vänster om obeliskerna. Borggården är belagd med grus. Observera att slottets entré och museivåningar endast nås via trappor. I slottet finns bärbara pallar att låna. Färdadressen är Tyresö slott, 135 60 Tyresö.

Hitta hit

Buss 875 från Gullmarsplan till Tyresö kyrka, sedan fem minuters promenad till slottet. Med bil Nynäsvägen ut ur Stockholm, sedan väg 229 till Tyresö slott. Parkering finns mot avgift (30 min fri parkering sedan 8kr/h). 

Kontakt

Tyresö Slottskrog
Tel: 08-128 887 18
http://www.tyresoslottskrog.se

Borggårdscaféet/Rum för hälsa
Tel: 08-770 41 00
http://rumforhalsa.se

Café Notholmen
Tel: 08-770 35 50
http://www.cafenotholmen.se

Tyresö handelsträdgård
Tel: 08-770 04 39
http://www.tyresohandelstradgard.se/

Hantverkskammaren
Tel: 08 -770 33 60
http://hantverkskammaren.se/

Lilla Tyresö, vandrarhem
Tel:08-770 03 04
http://www.lillatyreso.se/