Tyresö slott & park

Livet runt ett slott kring år 1900

Tyresö slott och park berättar om livet kring ett slott vid sekelskiftet 1900 i en engelsk park och medelhavsinspirerad trädgård. Vackert beläget vid den glittrande Kalvfjärdens strand. 

Sommartid kan du gå på guidad visning i slottet och få veta mer om människorna som bodde och arbetade här, från 1630-tal till 1930. I den engelska parken kan du ha picknick bland ekar och äppelträd och se årstidernas växlingar längs slingrande stigar. På Notholmen finns kafé och badklippor.

Välkommen till parken året om

Upptäck slottsområdets byggnader och tjänstebostäder, njut av skärgårdsliv på Notholmen och se årstidernas växlingar i den lummiga engelska parken – en av de första i sitt slag i Sverige och utformad av trädgårdsarkitekten Fredrik Magnus Piper under 1770-talet. 

På slottsområdet hittar du också kaféer, en restaurang, en handelsträdgård och vandrarhemmet, Lilla Tyresö. Notholmen har fina badklippor och parken bjuder på många picknickställen.

Tänk på att det råder eld- och grillningsförbud i Tyresö slott och park.

 • Foto: Nordiska museet
 • Foto: Nordiska museet
 • Foto: Nordiska museet
 • Familjen Lagergren på slottstrappan. Foto: Nordiska museets arkiv
 • Foto: Peter Segemark, Nordiska museet
 • Foto: Alexander Assal/Nordiska museet
 • Foto: Peter Segemark, Nordiska museet
 • Foto: Nordiska museet
 • Båthuset. Foto: Nordiska museet
 • Foto: Nordiska museet
 • Foto: Nordiska museet
 • Foto: Peter Segemark, Nordiska museet
 • Foto: Nordiska museet
 • Upptäck Tyresö slott på egen hand

Vandring i parken

Upplev en rofylld vandring med ett andligt och kulturhistoriskt naturspår. Längs en slinga i parken står elva granitpelare med texter utplacerade. De kulturhistoriska texterna bygger bland annat på citat ur markis Claes Lagergrens dagboksanteckningar. I naturspåret kan man lära mer om engelska parken och dess flora och fauna. Slingan är cirka 2,5 km lång, kartan finns att få i församlingshemmet eller som pdf.  Vandringsslingan är ett samarbete mellan Tyresö församling, Tyresö kommun och Nordiska museet.

Vandringskarta (pdf) 

Människorna i och kring slottet

Vid sekelskiftet 1900 inredde paret Claes och Caroline Lagergren en praktfull och bekväm bostad åt sig och sina söner i en byggnad med flera århundranden bakom sig. De bevarade de historiska interiörerna men installerade också telefon, moderna värmeelement och badrum.

Under en guidad visning får du lära känna människorna som kallade slottet sitt hem. Du får också höra om Maria Sofia De la Gardies företagsamhet och om tjänstefolkets sysslor till vardag och fest. I huvudvåningen får du bland annat se matsalen och biblioteket. På övervåningen sovrum, badrum och det lilla katolska kapellet.

Under familjen Lagergrens tid omfattade Tyresö slotts ägor stora delar av det som i dag är Tyresö kommun. År 1930 testamenterade Claes Lagergren slottet med dess samlingar och markområden till Nordiska museet.

Mat och fika vid Tyresö slott och park

Borggårdscaféet

 • Öppettider: Måndag-söndag 10.00-17.00, torsdagar 10.00-20.00

I rustik miljö i slottets östra flygel serverar Borggårdscaféet sallader, smörgåsar, soppor, slottets lyxiga räksmörgås, pannkakor, våfflor, bakverk, glass och kaffe. Du kan även slå dig ned på någon av de 50 sittplatserna på uteserveringen på borggården.

Till Borggårdscaféet

Tyresö slottskrog

 • Öppettider: Öppet för förbokade arrangemang

Tyresö slottskrog ligger i västra flygeln inramad av slottets medelhavsinspirerade trädgård och den omgivande engelska parken. Slottskrogen erbjuder kaffe, bakverk, smörgåsar och lunch i slottskrogen, ute på terassen eller för avhämtning. Du kan också förbeställa Afternoon tea från och med maj.

Till Tyresö slottskrog

Café Notholmen

 • Öppettider: Alla dagar juni-augusti 10.00-17.00

Ströva över bron till Notholmen och Café Notholmen som serverar nybakade bärpajer, lättare luncher, pannkakor, räksmörgåsar och sallader med inspiration från havet. Slå dig ned i en solstol på däck eller i skuggan under päronträdet.

Till Café Notholmen

Boka vigsel i Tyresö slottspark

Välkommen att boka plats för en enkel vigsel i Tyresö slottspark.

Se mer information och skicka in en förfrågan


Stöd oss

Stiftelsen Nordiska museet förvaltar Tyresö slott och dess park och trädgård. Stöd gärna vår verksamhet med en valfri gåva! Med ditt bidrag medverkar du till att stödja Stiftelsen Nordiska museets arbete med att vårda och bevara Tyresö slotts unika kulturhistoriska miljöer och grönområden för framtiden.

Swishnummer: 123 628 0424, ange ”Gåva Tyresö”
Bankgiro-nummer: 5475-9758, ange ”Gåva Tyresö”

Tack för din gåva!

Hitta hit

Buss 875 från Gullmarsplan till Tyresö kyrka, sedan fem minuters promenad till slottet. Med bil Nynäsvägen ut ur Stockholm, sedan väg 229 till Tyresö slott. Parkering finns mot avgift (30 min fri parkering sedan 8kr/h). 

Entreprenörer Tyresö slott

På slottsområdet hittar du också kaféer, en restaurang, en handelsträdgård och vandrarhemmet, Lilla Tyresö. 

Tyresö Slottskrog
Tel: 08-128 887 18
http://www.tyresoslottskrog.se

Borggårdscaféet/Rum för hälsa
Tel: 08-770 41 00
http://rumforhalsa.se

Café Notholmen
Tel: 08-770 35 50
http://www.cafenotholmen.se

Tyresö handelsträdgård
Tel: 08-770 04 39
http://www.tyresohandelstradgard.se/

Hantverkskammaren
Tel: 076-0378580
http://hantverkskammaren.se/

Prinsvillan vandrarhem & mötesplats
Tel:08-410 937 62
https://prinsvillan.se/

Tillgänglighet

P-plats för besökare med handikapptillstånd finns i anslutning till borggården, till vänster om obeliskerna. Borggården är grusbelagd. Färdadressen är Tyresö slott, 135 60 Tyresö. Föranmäl gärna ditt besök till receptionen@nordiskamuseet.se så förbereder vi assistans.