Tyresö slott & park

Tyresö slott är Nordiska museets slottsmiljö som ligger vackert beläget vid Kalvfjärden i Tyresö.

Slottet med dess samlingar och markområden testamenterades av Claes Lagergren till Nordiska museet år 1930. Tyresö slott byggdes på 1630-talet men visar idag en slottsmiljö från tidigt 1900-tal och är bevarat såsom det såg ut som familjen Lagergrens privatbostad vid tiden kring 1900.

Tyresö slott är öppet på sommaren

Slottet är öppet i samband med guidade visningar på lördagar och söndagar under sommarsäsong.

Säsongen 2023 pågår 27 maj–3 september. För att besöka slottet förköper du en visningsbiljett. Pris 150 kronor. Vi släpper biljetter för sommarsäsongen 2023 under våren.

Besök Tyresö slottspark på egen hand

Vår vackra park runt Tyresö slott är öppen att besöka året om. Här kan du njuta av skärgårdsliv på Notholmen och strosa på slingrande stigar i den lummiga engelska parken – en av de första i sitt slag i Sverige och utformad av trädgårdsarkitekten Fredrik Magnus Piper under 1770-talet.

På området finns flera kaféer, en restaurang, en handelsträdgård och vandrarhemmet, Lilla Tyresö. Notholmen har fina badklippor och på sommaren bjuder parken många picknickställen. Tänk på att det råder eld- och grillningsförbud i parken. 

 • Foto: Nordiska museet
 • Foto: Nordiska museet
 • Foto: Nordiska museet
 • Familjen Lagergren på slottstrappan. Foto: Nordiska museets arkiv
 • Foto: Peter Segemark, Nordiska museet
 • Foto: Alexander Assal/Nordiska museet
 • Foto: Peter Segemark, Nordiska museet
 • Foto: Nordiska museet
 • Båthuset. Foto: Nordiska museet
 • Foto: Nordiska museet
 • Foto: Nordiska museet
 • Foto: Peter Segemark, Nordiska museet
 • Foto: Nordiska museet

Vandring i parken

Upplev en rofylld vandring som utgår från ett andligt, ett kulturhistoriskt och ett naturspårstema. Elva granitpelare med texter är utplacerade längs en slinga i Tyresö slottspark i ett samarbete mellan Tyresö församling, Tyresö kommun och Nordiska museet. De kulturhistoriska texterna bygger bland annat på citat ur markis Claes Lagergrens dagboksanteckningar. I naturspåret kan man lära mer om engelska parken och dess flora och fauna. Slingan är cirka 2,5 km lång, kartan finns att få i församlingshemmet eller som pdf.

Vandringskarta (pdf) 

Boka en visning med guide

Vi erbjuder visningar med guide för grupper under sommarsäsong.

Se priser och skicka in en förfrågan

Mat och fika vid Tyresö slott och park

Tyresö slottskrog ligger i västra flygeln inramad av slottets medelhavsinspirerade trädgård och den omgivande engelska parken. Slottskrogen erbjuder kaffe, bakverk, smörgåsar och lunch i slottskrogen, ute på terassen eller för avhämtning. Du kan också förbeställa Afternoon tea från och med maj.

Till Tyresö slottskrog

I rustik miljö i slottets östra flygel serverar Borggårdscaféet sallader, smörgåsar, soppor, slottets lyxiga räksmörgås, pannkakor, våfflor, bakverk, glass och kaffe. Du kan även slå dig ned på någon av de 50 sittplatserna på uteserveringen på borggården.

Till Borggårdscaféet

Ströva över bron till Notholmen och Café Notholmen som serverar nybakade bärpajer, lättare luncher, pannkakor, räksmörgåsar och sallader med inspiration från havet. Slå dig ned i en solstol på däck eller i skuggan under päronträdet.

Till Café Notholmen

Boka vigsel i engelska parken

I giftastankar? Det går bra att boka plats i parken vid Tyresö slott för en enkel vigsel. En avgift för nyttjande av platsen i parken debiteras 3000 kr, ej moms. Välkommen att kontakta oss vid förfrågningar om tillstånd eller andra förfrågningar kring ytor i parken.

Skicka förfrågan till bokning@nordiskamuseet.se


Stöd oss

Stiftelsen Nordiska museet förvaltar Tyresö slott och dess park och trädgård. Stöd gärna vår verksamhet med en valfri gåva! Med ditt bidrag medverkar du till att stödja Stiftelsen Nordiska museets arbete med att vårda och bevara Tyresö slotts unika kulturhistoriska miljöer och grönområden för framtiden.

Swishnummer: 123 628 0424, ange ”Gåva Tyresö”
Bankgiro-nummer: 5475-9758, ange ”Gåva Tyresö”

Tack för din gåva!

 

Hitta hit

Buss 875 från Gullmarsplan till Tyresö kyrka, sedan fem minuters promenad till slottet. Med bil Nynäsvägen ut ur Stockholm, sedan väg 229 till Tyresö slott. Parkering finns mot avgift (30 min fri parkering sedan 8kr/h). 

Entreprenörer Tyresö slott

Tyresö Slottskrog
Tel: 08-128 887 18
http://www.tyresoslottskrog.se

Borggårdscaféet/Rum för hälsa
Tel: 08-770 41 00
http://rumforhalsa.se

Café Notholmen
Tel: 08-770 35 50
http://www.cafenotholmen.se

Tyresö handelsträdgård
Tel: 08-770 04 39
http://www.tyresohandelstradgard.se/

Hantverkskammaren
Tel: 076-0378580
http://hantverkskammaren.se/

Lilla Tyresö, vandrarhem
Tel:08-770 03 04
http://www.lillatyreso.se/

Tillgänglighet

P-plats för besökare med handikapptillstånd finns i anslutning till borggården, till vänster om obeliskerna. Borggården är grusbelagd. Färdadressen är Tyresö slott, 135 60 Tyresö. Föranmäl gärna ditt besök till receptionen@nordiskamuseet.se så förbereder vi assistans.