Tyresö slott från framsidan.

 

Tyresö slott

Nationalromantiskt 1600-tal

Välkommen till Tyresö slott!

Besök Tyresö slott och få en inblick i hur man bodde och levde på ett slott för ungefär 100 år sedan. I matsalen dukar husan just av efter middagen. Vinet är slut i glasen och av desserten finns bara resterna kvar. Kanske har gästerna tidigare under kvällen blivit bjudna på rökt Tyresöskinka eller stekt påfågel, en av markis Lagergrens favoriträtter.

Från Oxenstierna till Lagergren

Tyresö slott ligger vackert beläget längst in vid Kalvfjärden söder om Stockholm. Riksdrotsen Gabriel Oxenstierna, som ärvde det medeltida Tyresö, lät bygga det nuvarande slottet och Tyresö kyrka på 1630-talet. På 1770-talet moderniserades slottet och den första engelska parken i landet utformades av trädgårdsarkitekten Fredrik Magnus Piper. Idag visas en nationalromantisk slottsmiljö från sekelskiftet 1900. Här i det natursköna Tyresö ville den siste private ägaren, Claes Lagergren, skapa ett praktfullt hem åt sig och sin familj.

Stor sal i slottet

Markis Claes Lagergren var påvlig kammarherre och en välkänd kulturpersonlighet i sekelskiftets Stockholm. Under större delen av sitt vuxna liv tjänstgjorde han flera veckor per år vid Vatikanen i Rom. År 1892 köpte han och hans amerikanskfödda hustru Caroline Tyresö slott. Under ledning av arkitekten Isak Gustaf Clason byggdes slottet om i historieromantisk stil med 1600-talsslottet som förebild och inspiration. Markisen ville att slottet och parken skulle bevaras som ett levande dokument över svensk historia och testamenterade Tyresöegendomen till Nordiska museet 1930.

Resa genom olika tidslager

handfat och blandare

Slottet har förändrats under sin snart 400-åriga historia. Ett besök i familjen Lagergrens hem är en intressant resa genom olika tidslager. Idag finns nästan ingenting kvar av 1600-talsmiljöerna, men inredningar och möbler från 1700- och 1800-talen bär tydliga spår av sina tidigare ägare. Entrévåningen inrymmer salonger, biblioteksrum, arbetsrum och matsal. Rummen är fyllda med spännande möbler, konstverk, böcker, prydnadssaker och bruksföremål, som berättar om markis Lagergrens tid och intressen. På övervåningen finns sovrum, gästrum och familjens privata kapell, men även ett exklusivt badrum från början av 1920-talet.

Åren 1993–1997 genomförde Nordiska museet en omfattande invändig och utvändig renovering av slottet. I samband med renoveringen återskapades interiörerna som de såg ut när familjen Lagergren bodde här.


Visa Tyresö slott på en större karta

Öppettider & entré

Öppet från 11 juni–28 augusti för besök på egen hand lördag och söndag kl 12–16 med visning kl 14. Audioguide ingår i priset.

Tyresö slott är öppet året runt för bokade gruppvisningar.

Vuxna: 100 kr
Barn och ungdomar till och med 18 år: fri entré

I entrépriset ingår audioguide på svenska eller engelska.

Kommunikationer

Tyresö slott ligger endast ca 20 minuters resväg med bil eller buss från centrala Stockholm. Ta buss 875 från Gullmarsplan till Tyresö kyrka. Med bil Nynäsvägen ut ur Stockholm, sedan väg 229 till Tyresö slott.

 

Tillgänglighet

P-plats för besökare med handikapptillstånd finns i anslutning till borggården, till vänster om obeliskerna. Besökare som behöver nå entré utan trappor kan ta kontakt med Nordiska museets värdar på plats för ledsagning. Observera att slottets övervåning endast nås via trappor.

Info & förbokade visningar

Ställ din fråga angående visningar till:
slott@nordiskamuseet.se

Boka visning

Tyresö Slott - Bistro & Salonger

Öppet Varje dag kl 11–16. Lunch måndag–lördag, brunch söndag.
Telefon 08-770 34 51

Borggårdscaféet

Öppet Varje dag kl 11–16 (torsdag till kl 21)
Telefon 08-770 41 00

Café Notholmen

Öppet Varje dag kl 10–16 (maj), varje dag kl 10–17 (juni-aug), varje dag kl 11–16 (sept), lör–sön kl 10–16 (okt–april).
Telefon 08-770 35 50

Par vid vatten, på en bro

Tyresö – vandring kring slott och kyrka

Välkommen på en rofylld vandring i engelska parken som utgår från ett andligt, ett kulturhistoriskt och ett naturspårstema.