Tyresö slott från framsidan.

 

Tyresö slott

Nationalromantiskt 1600-tal

Välkommen till Tyresö slott!

Tyresö slott är Nordiska museets slottsmiljö i Tyresö kommun på Södertörn, söder om Stockholm. Det ligger vackert beläget, omgivet av en trädgård och en engelsk park, högst upp på en halvö som skjuter ut i Kalvfjärden. Slottet byggdes på 1630-talet men visas såsom det såg ut som privatbostad vid tiden kring 1900.

Från Oxenstierna till Lagergren

Riksrådet Gabriel Oxenstierna, som ärvde det medeltida Tyresö, lät bygga det nuvarande slottet och Tyresö kyrka på 1630-talet. På 1770-talet moderniserades slottet och en engelsk park – den första i sitt slag i Sverige – utformades av trädgårdsarkitekten Fredrik Magnus Piper.

I dag visas en slottsmiljö från sekelskiftet 1900. Här i det natursköna Tyresö ville de sista privata ägarna, Claes och Caroline Lagergren, skapa ett praktfullt och bekvämt hem åt sig och sina tre söner.

handfat och blandare

Sverige och Italien

Markis Claes Lagergren var påvlig kammarherre och en välkänd profil i sekelskiftets Stockholm.  Under större delen av sitt liv tjänstgjorde han flera veckor per år vid Vatikanen i Rom. Där mötte han sin hustru, den förmögna amerikanskan Caroline Russell från New York. Med hennes förmögenhet köpte de Tyresö gods 1892 och kort därefter påbörjades en genomgripande om- och tillbyggnad av hela egendomen.

Restaureringen, som var en romantisk tolkning av 1600-talsslottets utseende med vissa tillägg, utfördes av Isak Gustaf Clason, Nordiska museet arkitekt. Med inspiration från Rom och Italien förnyades även trädgården med pergolor, trappor och avsatser. Omgivningarna förskönades med planteringar av tujor, granpyramider, rosor, pioner och fruktodlingar.

Stor sal i slottet

Hemma på Tyresö

Slottet har förändrats under sin snart 400-åriga historia. Ett besök i familjen Lagergrens hem är en spännande resa genom olika tidslager. I dag visas ett högreståndshem med rum fyllda av möbler, målningar, gravyrer, fotografier, böcker, prydnadssaker och reseminnen, arrangerade på tidstypiskt vis. Entrévåningen rymmer åtta salonger, matsal, serveringsrum, frukostrum, arbetsrum och bibliotek. På övervåningen finns sovrum, gästrum och ett privat kapell, men även ett exklusivt badrum från 1920-talet.

Tyresö slott var en stor arbetsplats med en omfattande stab av anställda. På familjens Lagergrens tid låg rum för tjänstefolket, ekonomiutrymmen och kök i den östra flygeln. Runt slottsanläggningen byggdes ett större antal tjänstebostäder som fortfarande finns kvar.

Claes Lagergren testamenterade Tyresö slott till Nordiska museet 1930. Sedan 1932 visas det för allmänheten under sommaren.

Prins Eugen och konstnärskolonin

Under arton somrar bodde prins Eugen vid Lilla Tyresö i den så kallade Prinsvillan, som i dag är vandrarhem. Här kunde han ostört njuta av naturen och landskapet, som också blev motiv för några av hans mest kända målningar.  Flera konstnärer besökte återkommande Eugen under hans vistelser på Lilla Tyresö, och en konstnärskoloni kan sägas ha existerat där åren 1894-1912.

I katalogen Tyresö slott finns mer att läsa.  Den berättar om byggnader och parker men också om slottets ägare, tjänstefolk och gästande konstnärer. Katalogen finns på både svenska och engelska.

Läs mer om katalogen här


Visa Tyresö slott på en större karta

Öppettider & entré

Museivåningen är öppen från 11 juni–28 augusti för besök på egen hand lördag och söndag kl 12–16.

Guidad visning ges kl 14 då även övervåningen besöks. Ingen förbokning, begränsat antal platser.

Audioguide på svenska eller engelska ingår i entrépriset.

Vuxna: 100 kr
Barn och ungdomar till och med 18 år: fri entré

Tyresö slott är öppet året runt för bokade gruppvisningar.

Kommunikationer

Tyresö slott ligger endast ca 20 minuters resväg med bil eller buss från centrala Stockholm. Ta buss 875 från Gullmarsplan till Tyresö kyrka. Med bil Nynäsvägen ut ur Stockholm, sedan väg 229 till Tyresö slott.

 

Tillgänglighet

P-plats för besökare med handikapptillstånd finns i anslutning till borggården, till vänster om obeliskerna. Besökare som behöver nå entré utan trappor kan ta kontakt med Nordiska museets värdar på plats för ledsagning. Observera att slottets övervåning endast nås via trappor.

Info & förbokade visningar

Ställ din fråga angående visningar till:
slott@nordiskamuseet.se

Boka visning

Tyresö Slott - Bistro & Salonger

Öppet Varje dag kl 11–16. Lunch måndag–lördag, brunch söndag.
Telefon 08-770 34 51

Borggårdscaféet

Öppet Varje dag kl 11–16 (torsdag till kl 21)
Telefon 08-770 41 00

Café Notholmen

Öppet Varje dag kl 10–16 (maj), varje dag kl 10–17 (juni-aug), varje dag kl 11–16 (sept), lör–sön kl 10–16 (okt–april).
Telefon 08-770 35 50

Par vid vatten, på en bro

Tyresö – vandring kring slott och kyrka

Välkommen på en rofylld vandring i engelska parken som utgår från ett andligt, ett kulturhistoriskt och ett naturspårstema.