Gå till innehåll

Id al-fitr

När är den muslimska fastan slut? Hur firas id al-fitr? Firanden av högtider och folkliga traditioner genom Sveriges och Nordens kulturhistoria är ett av Nordiska museets kunskapsområden. Här får du veta mer om id al-fitr, ett viktigt firande för många i Sverige och Norden.

Id al-fitr kan beskrivas som en av Islams största och viktigaste högtider och är därmed en viktig högtid för de många muslimerna i Sverige och Norden. Id al-fitr är en fest som avslutar den månadslånga fastan under ramadan. Under id är mat, godsaker och familjen i centrum. Högtiden id al-fitr pågår under 3-4 dagar och i likhet med ramadan är tidpunkten på året starkt varierande.

I Sverige märks id liksom ramadan i matbutikerna. Flera stora matkedjor annonserar och tipsar om lämpliga råvaror och rätter, gärna med extrapris. Många högtider blir populariserade och omtyckta genom mediernas indirekta påverkan på samhället och genom kommersialisering. Marknadsföring av mat kopplat till högtider är typiskt sedan slutet av 1800-talet.

Vanliga frågor om id al-fitr

Det arabiska ordet id (eller eid) betyder ungefär fest och uttrycket id al-fitr betyder ”fastebrytande fest”. Eftersom id firas i många traditioner, finns flera benämningar, till exempel id, eid och bayram (bajram).

Att en fastetid bryts av festligheter hör mer till regel än undantag i religioner. Ett generellt drag i ritualer är markerade mönster, inte sällan i form av skarpa kontraster. Både kristna och muslimer avslutar fasteperioden med en fest. För kristna är påskafton en fest som gärna markeras med mat och godis, eid al-fitr firas också med sötsaker. Dadlar har en särskild betydelse som fastebrytande.

Enligt islamisk tradition är ramadanmånaden avslutad när hela Koranen är genomläst. Därefter följer festen id al fitr, en fest som bryter fastan. Högtiden id al-fitr pågår under 3–4 dagar och i likhet med ramadan är tidpunkten på året starkt varierande.

Vid tidpunkten för när ramadan är slut, skickas hälsningar med välgångsönskningar för det år som ska komma. När festen id al-fitr inleds klär man upp sig, dekorerar sitt hem och ger varandra gåvor. Mat, godsaker och familjen är i centrum. Ett inslag är besök hos vänner och släktingar och då förväntas man bjuda på sötsaker. Hälsningsfrasen ”Id mubarak” eller “Eid Mubarak” betyder ungefär “Välsignad fest” eller “Glad fest”.

Att fira ramadan och id al fitr innebär inte nödvändigtvis att man är särskilt aktivt troende, även sekulära firar ramadan och id al-fitr. I likhet med julen är id för många enbart en glädjefest, för andra har högtiden stark religiös innebörd.