Gå till innehåll

Samiska bällingskor

Bällingskor är en viktig del av den samiska högtidsdräkten, kolten. När midvinterkölden kommer är det fortfarande den i särklass varmaste skon. I Nordiska museets samlingar finns exempel.

Stövlar i vitt renskinn med röda sömmar och näbbtå, en del av pälskanten i skaftet är svart.
Bällingskor av renskinn är en viktig del i den samiska högtidsdräkten, kolten. Foto: Peter Segemark / Nordiska museet

Skinn från renens ben eller panna

Bällingskor tillverkas av skinn från renen. De är sydda av bällingar, alltså skinn från renens ben, och ibland av härna, pannskinnet. Tråden är gjord av torkade senor som expanderar vid väta och håller sömmarna torra. Pälssidan är vänd utåt, och för att skorna inte ska vara hala är sulan skuren i mitten så att håren går åt olika håll.

För att hålla värmen fyller man skorna med skohö, torkad flaskstarr (ett gräs). Skaftet är ihopsnört i flera varv med lagda eller vävda skoband för att undvika att det kommer snö i skorna.

Skinnhandeln blev viktig i mitten av 1500-talet

Skinnhandeln i Norden blir en livlig kommers i mitten av 1500-talet. År 1553 inrättas en kunglig skinnkammare vid slottet i Stockholm. Men skinnkammaren fylls inte i den takt som förväntas. Istället misstänker man att stora mängder pälsverk säljs till Ryssland. Kungen skickar soldater till norra Sverige för att bevaka sina intressen och kontrollera att pälsverken stannar inom riket.

Samer tvingades förse soldater med bällingskor

Lappfogden Nils Oravainen mottar 1590 ett brev från kung Johan III. Där står att varje same ska förse försvarsmakten med två par bällingskor var för att soldaterna ska hålla värmen i kampen mot ryssarna under vintern.

Först 1928 avskaffas ”lappskatten”

Under 1500-talet betalas den så kallade lappskatten huvudsakligen med pälsverk. För att kontrollera samernas handel inrättar Karl IX marknadsplatser. Här ska kungens lappfogdar försäkra sig om att alla samer erlägger sin skatt och inställer sig vid tinget och i kyrkorna. Jokkmokks marknad, inrättad 1605, är en av de tidigaste marknadsplatserna. Lappskatten för renskötande samer avskaffas först 1928 då samernas beskattning likställs med övriga medborgares i Sverige.

En viktig del i den samiska högtidsdräkten

Idag är bällingskorna (nordsamiska: nuvttagat, lulesamiska: nuvtaga, sydsamiska: novteagajat) en viktig del av den samiska högtidsdräkten, kolten. När midvinterkölden kommer är det fortfarande den i särklass varmaste skon.

Du kan se bällingskor i 1500-talsdelen i vår stora basutställning NORDBOR.