Gå till innehåll

JENNY LIND – SUPERSTJÄRNA

Upplyst monter på museum med föremål i.

6 okt 2020 – tills vidare

15–30 min

Ingår i ord. entré

Stora hallen

I en mindre pop up-utställning får du bekanta dig med Sveriges första superstjärna. Den 6 oktober 1820 föddes flickan som kom att bli en av dåtidens mest firade och älskade sångerskor och ett kulturellt och medialt världsfenomen.

Porträttmålning av operastjärnan Jenny Lind.
Jenny Lind var en av Sveriges första superstjärnor. I Nordiska museets samlingar har vi många föremål som tillhört henne, några av dem visas i en mindre utställning. Foto: National Portrait Gallery

Jenny Lind var Sveriges första musikexport

Jenny Lind utnämndes till hovsångerska redan som nittonåring och sjöng på de största scenerna i Sverige, Tyskland, Österrike, Danmark, England och USA. Trots att väldigt få hade sett eller ens hört Jenny sjunga var hennes stjärnstatus enorm och det blev publikkaos var hon än befann sig.

Under en utsåld konsertturné i USA och Kanada 1850–51 lanserades hon som ”The Swedish Nightingale”. När hon anlände till New York stod drygt 25 000 personer på kajen för att få se en skymt av henne.

I Nordiska museets samlingar finns många föremål som uppges ha tillhört henne, vilket visar på hur alldagliga ting blir magiska när de möjligen har vidrörts av en celebritet. I utställningen kan du se några av dem.

En askungesaga

Jenny Linds livsberättelse är en askungesaga. Hon föddes fattig, oönskad och utanför äktenskapet i Stockholm den 6 oktober 1820. Placerad i en fosterfamilj upptäcktes Jenny som åttaåring och debuten på Kungliga Operan nio år senare var en succé. Dåtidens publik vittnade om en gudomlig röst, intensivt skådespeleri och en alldeles speciell utstrålning.

Jennyism

Jenny Lind slog igenom i en tid då fokus alltmer kretsade kring individen, vilket gjorde att hennes stjärnstatus växte till enorma proportioner. Den banbrytande marknadsföringen av Linds ”personliga image” skapade publikhysteri.

”Jennyismen” blev ett fenomen som förmedlades i press och genom otaliga produkter: Jenny Lind-handskar och mössor, frisyrer, sjalar och teatrar, stolar, pianon, cigarrer, till och med sånger namngavs efter Jenny Lind.

Föremål i museimonter: porslinsfigurin, en hatt och kaffekopp.
I Nordiska museets samlingar finns många föremål som uppges ha tillhört Jenny Lind. Se några av dem i vår pop up-utställning. Foto: Peter Segemark/ Nordiska museet

Saker får magi av kändisar

I Nordiska museets samlingar finns många föremål som uppges ha tillhört henne, vilket visar på hur alldagliga ting blir magiska när de möjligen har vidrörts av en celebritet. I utställningen kan du bland annat se pappersdockan Jenny Lind med tillhörande dräkter från olika huvudroller.