På gång

Sápmi

Om identitet, historia och framtid, om rättigheter och orättfärdigheter, kulturmöten och kulturkrockar. Utställningen visas till och med 20 februari 2022.

Till utställningen

Vi bygger en ny basutställning

Nu förbereder vi för en ny basutställning om livet i Norden under 500 år som öppnar 2023! Det innebär att utställningarna på plan 4 är stängda. Utställningen Sápmi visas dock till och med 20 februari. 

Läs mer om planen för byggnaden

Lämna ett klimatlöfte

Vad kan du förändra i din vardag för att minska din påverkan på Arktis och klimatet? Här kan du lämna ett löfte eller se vilka löften andra besökare lämnat. Klimatlöften går också att lämna på plats i utställningen Arktis – medan isen smälter.

Lämna ditt klimatlöfte

Boktips: Nordens Paris

Berättelsen om NK:s Franska damskrädderi 1902–1966. I Nordiska museets modehistoriska praktverk ger Susanna Strömquist liv åt den legendariska ateljéns parallella världar – visningssalongen och syateljén. Finns i Museibutiken! 

Läs mer och köp boken Nordens Paris

Lära mer

Klä sig i Arktis

Där Norra ishavet möter den varma golfströmmen är klimatet fuktigt med milda vintrar och svala somrar. Människorna här har genom tiderna lyckats anpassa sig efter naturens oberäkneliga krafter. I ett kallt klimat är kläderna en fråga om liv och död, bokstavligt talat.

6 februari: Samernas nationaldag

Nationaldagen samlar alla med samiskt ursprung, oavsett nationalitet och uppmärksammas på olika sätt. I Sverige är dagen sedan några år tillbaka flaggdag.

Läs om samisk historia och kultur

Minnen av Lappland

I Nordiska museets samlingar finns 50 oljemålningar av den danska konstnären Emilie Demant Hatt. De speglar hennes upplevelser och minnen från resor i de nordligaste samiska områdena i Norge och Sverige.

Couture från 1900-talet

I fem filmer från konservatorsateljén får du titta närmare på hantverket i några unika klänningar, uppsydda på NK:s Franska damskrädderi mellan 1902 och 1966. Du ser dem i verkligheten i utställningen Nordens Paris.

Nordiska museet i sociala medier