Gå till innehåll

EN SAGOLIK JULSKOG

En nordisk granskog med mossklädda stenar i trolskt dagsljus, solen strålar ner mellan stammarna.

3 dec – 8 jan 2024

15–30 min

Stora hallen

I år sätter skogen och slöjd Nordiska museet i julstämning. Upplev slöjdaren, författaren och arkitekten Pernilla Wåhlin Noréns sagolika skog runt Gustav Vasa-statyn i Stora hallen.

Välkommen in i julstämningen på Nordiska museet. Upplev Pernilla Wåhlin Noréns sagolika julskog, njut av glögg och adventsfika i restaurangen och upptäck julklappar och dekorationer för årstiden i Museibutiken.

Om Pernilla Wåhlin Nordén

Pernilla Wåhlin Norén är arkitekt med slöjden som ingång i yrket. Född och uppvuxen på ett berg i skogen i Dalarna har hon slöjdat hela livet med en hantverkande släkt bakom sig. Pernilla har ritat hus och undervisat som lärare på Arkitekturskolan.

Hon är i dag stadsarkitekt i Borlänge, ordförande i Borlänge hemslöjdsförening och sitter i styrelsen för Dalarnas hemslöjdsförbund och i Sveriges Arkitekters planakademi.

När skogen får flytta in i husen bär den med sig sitt sagolika skimmer och skänker en sinnlig dimension åt vardagen

Pernilla Wåhlin Norén

Pernilla Wåhlin Norén om sin utsmyckning

Så här berättar Pernilla om vad skogen, julen och vintern betyder för henne:

”Julen handlar om ljus i mörker, och om önskningar. Därför får björkvingar flyga ur träden som en symbol för hoppet. Granar och mossa, alltså skogen som vi tar in på julen, påminner oss i den kalla tiden, både årstiden och världsläget, om att det framför oss väntar en oförgänglig sommar. Nu när världen är kall och krigen härjar ska fåglarna påminna om att sommaren kommer tillbaka.

En kvinna klädd i folkdräkt sitter på en förstutrapp.
Pernilla Wåhlin Norén är arkitekt, slöjdare och författare och skapar julstämning på Nordiska museet 2023. Foto: Pia Ulin

”När skogen får flytta in i husen bär den med sig sitt sagolika skimmer och skänker en sinnlig dimension åt vardagen. Grandoft är juldoft. Enrisdricka är julsmak. Sprakande eld är julljud. Vi upplever världen med alla våra sinnen. Årstidernas rytm är inbyggda i människokroppen. På det sättet blir högtiderna starka erfarenheter med naturen, vi förstår tiden genom den.”