Nordiska museet är en guldgruva för alla med intresse för kulturhistoria. Nedan hittar du ett urval av alla de kunskapsområden som museet arbetar med.
Vi berättar ingående om årets högtider, helgdagar, traditioner, seder och bruk – när, hur och varför?
Hur vi bor och möblerar våra hem visar vad som varit nytt och modernt eller vanligt och vardagligt.
I Nordiska museet finns en stor samling av folkliga kläder från olika tider och olika platser. I samlingarna finns främst folkdräkter och folkliga modedräkter representerade.
Alla trädgårdar är unika och fyller sitt syfte. 1500-talets kryddtäppa med morötter kanske inte skiljer sig så mycket från odling i pallkragar vid sommarstugan idag.
Genbankernas syfte är att bevara uttjänta och gamla kulturväxter och sorter för eftervärlden.
Om samernas liv förr och nu, med inriktning på Nordiska museets samlingar och verksamhet.
Att bearbeta ett material med ett verktyg och tillverka ett föremål är människans äldsta kunskap.
"Slå huvudet på spiken", "vara en black om foten". I många uttryck som används i dag möter vi äldre tiders föremål och redskap.
Bläddra i boken Negromänliska Saker, en av svartkonstböckerna i Nordiska museets arkiv. Svartkonstböckerna ger en unik möjlighet att få en inblick i dåtidens föreställningsvärld. De är exempel på föreställningen om magins uråldriga ursprung och om hur trolldomskunniga lärde vidare sin kunskap genom generationer.
Sverige har formats av människor som under tusentals år har flyttat in, ut och runt i landet. Språk, religioner, vanor och tänkesätt har mötts och blandats. Genom århundradena har större och mindre folkgrupper skapats, bland annat de som idag utgör Sveriges nationella minoriteter. På olika sätt har de utsatts för kränkande och nedvärderande behandling, av både staten och enskilda.
Andra världskrigets slutskede. Följ fyra människoöden och de Vita bussarna som lämnade Sverige för Nazityskland...
Här hittar du ett urval av Nordiska museets kulturhistoriska filmer. I museets kanal på Youtube finns det kompletta utbudet.
Här hittar du tidigare bloggar från Nordiska museet om bland annat folktro, byggnadsvård, trädgårdsodling och arkivfynd.