Bra att veta inför skolbesök


Vad roligt att ni planerar ett besök på Nordiska museet! Skolklasser är varmt välkomna att besöka Nordiska museet tillsammans med sina lärare. På denna sida hittar du information som är bra att veta inför skolbesöket.

Vill du veta mer om vårt utbud och ta del av erbjudanden och förmåner?
Prenumera på vårt nyhetsbrev för pedagoger

 

Foto: Peter Segemark/ Nordiska museet.Föranmäl ert besök

För att undvika trängsel ber vi er att föranmäla ert besök.

Föranmäl besök på egen handEntré till Nordiska museet

Lärarledda grupper från förskola, grundskola, gymnasium, grundläggande/gymnasial vuxenutbildning motsvarande komvux inklusive SFI och folkhögskolornas allmänna kurs har fri entré. Gäller ej högskola, universitet, folkhögskolornas övriga kurser eller vid evenemang och på dagar med förhöjd entré.

 

När ni kommer till museet

För att förhindra köbildning ber vi alla bokade grupper att undvika huvudentrén. Gå istället in genom tillgänglighetsentrén (på högra sidan om huvudingången) alternativt via entrén på museets bakgård. Du som lärare går själv och anmäler ert besök i receptionen i anslutning till ert besök.


Ansvar för gruppen

Medföljande vuxna ansvarar för och följer med elevgrupper till och med gymnasiet under hela besöket på museet. Var på plats i god tid för att möta elever som tar sig till museet på egen hand.Museivärdar

I museets reception och Stora hallen finns museivärdar som gärna hjälper er om ni har några frågor under ert besök på Nordiska museet.Trivsel

Museer är lärmiljöer på liknande sätt som klassrummen i skolan. På museet rör vi oss lugnt och talar i normal samtalston. Vi respekterar och visar hänsyn till andra besökare. Ibland kan vi får röra, men inte förstöra.

Läs museets trivselreglerAudioguide

Museets audioguide finns som en app (för IOS) att ladda ner till sin egen telefon eller dator. I mån av tillgång kan klassen låna audioguider på plats och vi rekommenderar då att ni föranmäler detta när ni bokar in ert besök. Audioguiden finns på flera olika språk och lätt svenska.

Läs mer om audioguidenStudiehandledningar

Använd Nordiska museets studiehandledningar med tips på vad du kan göra innan, under och efter besöket. Handledningarna innehåller arbetsuppgifter och fördjupad guidning till utvalda utställningar.

Läs mer om studiehandledningarFotografering

Ni får gärna använda kamera eller mobil men utan blixt och stativ i museets utställningar. Fråga alltid museets pedagoger om det är ok att filma eller fotografera i samband med visningar.


Toaletter, garderob och förvaringskistor

På plan 1 finns gott om toaletter anpassade för rullstol och med skötbord. Ryggsäckar, större väskor, paraplyer och ytterkläder ska lämnas i förvaringskistorna eller i garderobsskåpen. Ansvarig lärare kan mot en pant låna nycklar till kistorna i museets reception.


Ingång för rullstolar och barnvagn

Ingång för rullstol och barnvagn finns till höger om huvudentrén. Ni kommer då direkt in till plan 1 och tar sedan hiss upp till Stora hallen och utställningarna.


Äta på Nordiska museet

Matsäcksbord finns i Stora hallen, plan 2. Nordiska museets restaurang serverar varje dag pannkakor och barnportioner av dagens rätt. För att skydda våra utställningar ber vi er att inte äta eller dricka i museets utställningar.