Årets dagar

Högtider och märkesdagar

Välkommen till Årets dagar

Här får du veta mer om årets högtider, helgdagar, traditioner, seder och bruk. När och varför firar vi och på vilka sätt?


Påsken

Påsken är kristenhetens mest betydelsefulla helg. Påskens religiösa budskap är att påminna om Jesus lidande, död och återuppståndelse. Också inom judisk tro har påsken mycket stor betydelse, men firas till åminnelse av judarnas uttåg ur Egypten.

Midsommarafton

Midsommar är den kanske viktigaste högtiden i Sverige, vid sidan av julen. Midsommaren, liksom midsommarstången, går tillbaka till ett mycket gammalt högtidlighållande av sommaren och växtligheten.

Sveriges nationaldag

Sveriges nationaldag firas sedan 1893 till åminnelse av Gustav Vasas val till kung 1523 och av 1809 års regeringsform. Den blev officiellt Sveriges nationaldag 1983. Innan dess kallades den för svenska flaggans dag.

Lucia

Luciafirandet i Sverige med en ljusbeprydd lucia i procession är en modern tradition som tog fart under 1920-talet. I de högre stånden fanns sedan 1700-talet dock ett luciafirande som i någon mån liknar vår tids.

Advent

Advent är en kyrkohelg som infaller fyra söndagar före julafton. Den inleder julen men också kyrkoåret. Ordet advent betyder ankomst på latin.

Julafton

I den nordiska jultraditionen är julafton höjdpunkten. Denna dag kommer jultomten, som i Sverige är en blandning mellan St Nicolaus och den svenska gårdstomten.

Nyårsafton

Nyårsfirande är känt i det sentida svenska bondesamhället liksom i vår tid. Man vakade in det nya året och sköt skott med bössor. Ville man veta hur det kommande året skulle gestalta sig så var detta en bra tid för att förutsäga det.

Årets Dagar-appen

Med Årets Dagar-appen lär du dig allt om kända och okända dagar. Markera de dagar du vill bli påmind om och dela dina favoriter på Facebook.

Ladda hem Årets dagar-appen här

Nyårsdagen

Datum: 
2024-01-01
I bondesamhället fanns uppfattningen att allt man gjorde på nyårsdagen kunde återverka på det kommande året. Det betydde exempelvis otur att göra av med pengar denna dag. Om den första besökaren var en kvinna, så var detta otursamt. Det var också en dag för visiter i högreståndsmiljöer. Bilden: ”Visiter på Nyåret. Han är visst inne, jag hörde någon sjunga. Pengar äro blott chimére tra..la..la....

Trettonhelgen

Datum: 
2024-01-05
Trettonhelgen firas till minnet av de tre vise männens besök i Betlehem efter Jesu födelse. I det svenska bondesamhället vandrade stjärngossar runt i byarna och uppförde ett skådespel som byggde på Bibelns berättelse om stjärnan över Betlehem. Dessa stjärngossar är upprinnelsen till vår tids stjärngossar. Bilden: Staffanssångare (stjärngossar) med julbock, Skansbacken, Nås, Dalarna. Mars 1917...

Tjugondag Knut

Datum: 
2024-01-13
Konung Knut bad dem hjälpa sig att driva julen ut, står att läsa i Bondepraktikan. Den 20:e dagen efter jul är julen slut, en tradition som vi har åtminstone sedan 1600-talet. Att slänga ut granen tillsammans med en så kallad julgransplundring härstammar från 1800-talets borgerliga traditioner. Bilden: Julgransplundring ca 1960. Barn och vuxna dansar kring julgran. Foto: Sten Didrik Bellander, ©...

Henriksdagen

Datum: 
2024-01-19
Denna dag har varit särskilt viktig i nordligaste Sverige med dess inslag av finsktalande, eftersom Henrik är Finlands nationalhelgon. Här fanns en minnesregel som påminde om att halva mängden foder till djuren måste finnas kvar. Under vintern var det i stort sett omöjligt att komplettera djurfodret. I bondesamhället fanns det flera dagar som påminde om att vintern till hälften var över. Bilden:...

Paulusdagen

Datum: 
2024-01-25
Paulusdagen påminde i likhet med Henriksdagen om att vintern var till hälften gången. Denna dag sades kunna förutsäga den kommande skörden. Om snödrivorna var stora (ihopdrivna), skulle kornhögarna bli stora, tänkte man sig i Norrbotten. I Halland sades att om solen inte syntes under Paulus så kunde skörden bli dålig. Ett vanligt talesätt var att björnen vände sig i idet på Paulus. Det syftar på...

Karldagen

Datum: 
2024-01-28
Karldagen väntades bli årets kallaste dag i södra Sverige. Längre norrut tolkades vädret denna dag som förutsägelse för kommande väderlek. Snöar det på Karlsdagen, så snöar det de kommande sju veckorna också. Bilden: Runstaven var en evighetskalender av trä som användes ända in på 1700-talet. Foto: Sören Hallgren, ©Nordiska museet.

Kyndelsmässodagen

Datum: 
2023-02-02
Kyndelsmässodagen sågs i likhet med flera andra dagar vid denna tidpunkt som en markering för att halva vintern hade gått. Man påmindes om att ha halva fodret kvar. Om det töade denna dag, så väntade onda tider: ”Kyndelsmässe blida, får människorna att lida”, är en minnesregel från Uppland. Bilden: Runstaven var en evighetskalender av trä som användes ända in på 1700-talet. Foto: Sören Hallgren...

Blasiusdagen

Datum: 
2023-02-03
På Blasius kunde man förutsäga vädret den närmaste tiden. Om det blåser denna dag, så kommer det att fortsätta att blåsa i flera dagar framåt. Bilden: Runstaven var en evighetskalender av trä som användes ända in på 1700-talet. Foto: Sören Hallgren, ©Nordiska museet.

Doroteadagen

Datum: 
2023-02-06
Om det snöar på Doroteadagen, blir det vinter. Denna väderförutsägelse härstammar från Skåne, och vittnar om landskapets jämförelsevis milda klimat. Bilden: Runstaven var en evighetskalender av trä som användes ända in på 1700-talet. Foto: Sören Hallgren, ©Nordiska museet.

Samernas nationaldag

Datum: 
2023-02-06
Datumet för samernas nationaldag är valt till minne av det första samiska landsmötet 1917, som hölls i Trondheim, Norge. Den samiska nationaldagen samlar alla med samiskt ursprung, oavsett nationalitet. Samernas nationaldag uppmärksammas på olika sätt. I Sverige är den sedan några år tillbaka flaggdag, då de fyra samiska färgerna kan ses hos både samiska föreningar och utanför kommunala och andra...

Sidor