Årets dagar

Högtider och märkesdagar

Välkommen till Årets dagar

Här får du veta mer om årets högtider, helgdagar, traditioner, seder och bruk. När och varför firar vi och på vilka sätt?


Påsken

Påsken är kristenhetens mest betydelsefulla helg. Påskens religiösa budskap är att påminna om Jesus lidande, död och återuppståndelse. Också inom judisk tro har påsken mycket stor betydelse, men firas till åminnelse av judarnas uttåg ur Egypten.

Midsommarafton

Midsommar är den kanske viktigaste högtiden i Sverige, vid sidan av julen. Midsommaren, liksom midsommarstången, går tillbaka till ett mycket gammalt högtidlighållande av sommaren och växtligheten.

Sveriges nationaldag

Sveriges nationaldag firas sedan 1893 till åminnelse av Gustav Vasas val till kung 1523 och av 1809 års regeringsform. Den blev officiellt Sveriges nationaldag 1983. Innan dess kallades den för svenska flaggans dag.

Lucia

Luciafirandet i Sverige med en ljusbeprydd lucia i procession är en modern tradition som tog fart under 1920-talet. I de högre stånden fanns sedan 1700-talet dock ett luciafirande som i någon mån liknar vår tids.

Advent

Advent är en kyrkohelg som infaller fyra söndagar före julafton. Den inleder julen men också kyrkoåret. Ordet advent betyder ankomst på latin.

Julafton

I den nordiska jultraditionen är julafton höjdpunkten. Denna dag kommer jultomten, som i Sverige är en blandning mellan St Nicolaus och den svenska gårdstomten.

Nyårsafton

Nyårsfirande är känt i det sentida svenska bondesamhället liksom i vår tid. Man vakade in det nya året och sköt skott med bössor. Ville man veta hur det kommande året skulle gestalta sig så var detta en bra tid för att förutsäga det.

Samernas nationaldag

Datum: 
2024-02-06
Datumet för samernas nationaldag är valt till minne av det första samiska landsmötet 1917, som hölls i Trondheim, Norge. Den samiska nationaldagen samlar alla med samiskt ursprung, oavsett nationalitet. Samernas nationaldag uppmärksammas på olika sätt. I Sverige är den sedan några år tillbaka flaggdag, då de fyra samiska färgerna kan ses hos både samiska föreningar och utanför kommunala och andra...

Fettisdagen

Datum: 
2024-02-13
Fettisdagen inleder, tillsammans med fläsksöndag och blå måndag, en längre fasteperiod med katolskt ursprung. I våra dagar intar fettisdagen en särställning genom att bakverket semla så starkt förknippas med den. Semlan, gjord på vitt mjöl, vispgrädde, mandelmassa och florsocker, fick sin utformning i början av 1900-talet. Den har sin förebild i hetväggen, ett högreståndsbakverk från 1700-talet...

Alla hjärtans dag

Datum: 
2024-02-14
Alla hjärtans dag, eller Valentine’s Day som den heter på engelska, började firas i Sverige mycket sent. Förebilden kom från USA under 1900-talet och firandet har växt de senaste decennierna. I anglosaxisk tradition har dagen större betydelse än här. Den går tillbaka på medeltida vårfester, där flickor och pojkar på lek parades samman inför våren. Bilden: Åhléns skyltfönster 1994. Foto: Sören...

Sverigefinnarnas dag

Datum: 
2024-02-24
Sverigefinnarna utgör idag den största av Sveriges fem nationella minoriteter .Antalet personer med denna bakgrund uppgår till uppemot 700 000. Finska språket är ett av de nationella minoritetsspråken. På sverigefinskt initiativ har den 24 februari angetts som Sverigefinnarnas dag i Svenska Akademiens almanacka, från och med 2013. Det är den dag då den finländske folklivsforskaren Carl Axel...

Askonsdagen (Fastan)

Datum: 
2024-02-14
Fastan inleds med askonsdagen. Det är den katolska kyrkans förberedelsetid inför påsken. Då skulle man fasta och leva återhållsamt och stilla i 40 dagar (man räknar bort söndagarna, då man inte behövde fasta) till och med påskafton. Askonsdagen har fått sitt namn efter bruket i den katolska kyrkan att beströ sig med aska som ett botgöringstecken under fastans första dag. Bilden: Aska i pannan på...