Årets dagar

Högtider och märkesdagar

Välkommen till Årets dagar

Här får du veta mer om årets högtider, helgdagar, traditioner, seder och bruk. När och varför firar vi och på vilka sätt?


Påsken

Påsken är kristenhetens mest betydelsefulla helg. Påskens religiösa budskap är att påminna om Jesus lidande, död och återuppståndelse. Också inom judisk tro har påsken mycket stor betydelse, men firas till åminnelse av judarnas uttåg ur Egypten.

Midsommarafton

Midsommar är den kanske viktigaste högtiden i Sverige, vid sidan av julen. Midsommaren, liksom midsommarstången, går tillbaka till ett mycket gammalt högtidlighållande av sommaren och växtligheten.

Sveriges nationaldag

Sveriges nationaldag firas sedan 1893 till åminnelse av Gustav Vasas val till kung 1523 och av 1809 års regeringsform. Den blev officiellt Sveriges nationaldag 1983. Innan dess kallades den för svenska flaggans dag.

Lucia

Luciafirandet i Sverige med en ljusbeprydd lucia i procession är en modern tradition som tog fart under 1920-talet. I de högre stånden fanns sedan 1700-talet dock ett luciafirande som i någon mån liknar vår tids.

Advent

Advent är en kyrkohelg som infaller fyra söndagar före julafton. Den inleder julen men också kyrkoåret. Ordet advent betyder ankomst på latin.

Julafton

I den nordiska jultraditionen är julafton höjdpunkten. Denna dag kommer jultomten, som i Sverige är en blandning mellan St Nicolaus och den svenska gårdstomten.

Nyårsafton

Nyårsfirande är känt i det sentida svenska bondesamhället liksom i vår tid. Man vakade in det nya året och sköt skott med bössor. Ville man veta hur det kommande året skulle gestalta sig så var detta en bra tid för att förutsäga det.

Pingstdagen

Datum: 
2023-05-27
Pingsten infaller 50 dagar efter påsk och firas kyrkligt sett till åminnelse av att den Helige anden gav sig till känna för lärjungarna och tillkännangivandet av den första kristna kyrkan. I det svenska bondesamhället har högtiden förknippats med religiöst präglad glädje men också med viss syndighet. Den folkliga seden att utse ”pingstbrud” ville kyrkan förbjuda vid flera tillfällen. Bilden:...

Sveriges nationaldag

Datum: 
2023-06-06
Sveriges nationaldag firas sedan 1893 till åminnelse av Gustav Vasas val till kung 1523 och av 1809 års regeringsform. Den blev officiellt Sveriges nationaldag 1983. Innan dess kallades den för svenska flaggans dag. Bilden: Firandet av den svenska nationaldagen den 6 juni 2004 på Skansen. Foto: Fanny Oldenburg, ©Nordiska museet.

Midsommarafton

Datum: 
2023-06-23
Midsommar är vid sidan av julen den kanske viktigaste högtiden i Sverige. För många människor markerar den början på en period av ledighet. Historiskt sett går både midsommar och midsommarstången tillbaka på ett firande i norra Europa av vårens spirande växtlighet. I bondesamhället innebar midsommar en brytpunkt i arbetsåret, medan själva midsommarnatten ansågs vara full av magiska krafter och...

Midsommardagen

Datum: 
2023-06-24
Perioden efter midsommar var en period mellan sådd och slåtter. Då passade man på att reparera och förbereda redskap inför skörden, och på midsommardagen borde sådant arbete vara färdigt. Midsommardagens väder förutspådde även kommande sommarväderlek. I en uppgift från 1700-talet beskrivs regn denna dag som ”etter” som förgiftar grödan. Fram till 1952 inföll midsommardagen den 24 juni, på...